6 Λόγοι για να Καλλιεργήσετε Μποράτζο στον Κήπο της Περμακουλτούρας

0
6 Λόγοι για να Καλλιεργήσετε Μποράτζο στον Κήπο της Περμακουλτούρας

Το Borage είναι ένα χρήσιμο βότανο με απολαυστικά μπλε-μοβ άνθη. Εδώ είναι έξι λόγοι για να μεγαλώσετε αυτόν τον ξάδερφό σας στον κήπο της περμακουλτούρας.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Borage and Comfrey: Kissing Cousins

Borage (Borago officinalis) είναι ένα αγαπημένο βότανο για τον κήπο της περμακουλτούρας. Γνωρίζατε ότι είναι ξάδερφος του comfrey, του φυτού σούπερ σταρ permaculture; 🤯

Είναι αλήθεια! Τα δύο φυτά ανήκουν και τα δύο στην οικογένεια Boraginaceae. Με όλες τις χρήσεις του comfrey στον κήπο, μπορείτε να υποθέσετε ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το borage!

Ενώ μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά, ωστόσο, δεν είναι πάντα εναλλάξιμα. Θα εξετάσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους σε όλο αυτό το άρθρο καθώς διερευνούμε όλα τα οφέλη από την καλλιέργεια μποράγου.

Καλλιέργεια Borage

Αυτό το ανθεκτικό στην ξηρασία βότανο είναι ένα άνθος όλων των εποχών από μπλε, σε σχήμα αστεριού λουλούδια που γίνονται μοβ και μετά ξεθωριάζουν σε ροζ καθώς γερνούν. Ένα εύκολο στην καλλιέργεια βότανο, σπείρε το απευθείας στον κήπο και θα σπέρνει μόνο του κάθε χρόνο μετά από αυτό μόνο του.

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του βαριού και του μποράγου είναι ότι το βαρέλι είναι πολυετές ενώ το μποράτζο είναι ετήσιο. Στη συνέχεια, αυτό καθορίζει τον τρόπο χρήσης και φροντίδας για το καθένα.

Σημειώσεις για τη σπορά του μποράγου:

  • Για ταχύτερη βλάστηση, βάλτε τους σπόρους στο ψυγείο δύο εβδομάδες πριν τη σπορά την άνοιξη.
  • Μην καλύπτετε τους σπόρους μετά τη σπορά.
  • Σπείρετε σπόρους μποράγου σε ηλιόλουστο και καλά στραγγισμένο έδαφος.

Αυτό το φυτό προτιμά στην πραγματικότητα το φτωχό έδαφος και θα γίνει ποδαράκι αν το έδαφος είναι πολύ πλούσιο. Το αναμενόμενο ύψος του είναι 24 ίντσες ύψος, με πλάτος 12 ίντσες.

Τα παρακάτω είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους λόγους και τα οφέλη για την καλλιέργεια μποράγου.

1: Φάτε τα βότανά σας

Τα άνθη και τα νεαρά φύλλα του μποράγου είναι μια υπέροχη, βρώσιμη απόλαυση με ήπια γεύση αγγουριού.

Τα μπλε-μοβ λουλούδια κάνουν μια χαρούμενη επικάλυψη σε σαλάτες και επιδόρπια, καθώς και μια ελκυστική προσθήκη στα αλείμματα τυριού κρέμα, σύμφωνα με την Tammi Hartung στο Homegrown Herbs: Ένας πλήρης οδηγός για την καλλιέργεια, τη χρήση και την απόλαυση περισσότερων από 100 βοτάνων.

Επαγγελματική συμβουλή: Βάλτε τα λουλούδια σε ένα ποτήρι παγωμένη λεμονάδα για μια δροσιστική καλοκαιρινή απόλαυση.

Τα νεαρά πράσινα φύλλα, από την άλλη πλευρά, είναι μια θρεπτική δύναμη όπως το σπανάκι. Τα σοτάρετε ελαφρά σε λάδι για ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο και νιασίνη.

Σύμφωνα με τον Darrel Frey, συγγραφέα του Bioshelter Market Garden: A Permaculture Farm«Το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης βρίσκεται στον κάλυκα, ο οποίος είναι το αστέρι των πράσινων σέπαλων που υποστηρίζουν τα μπλε πέταλα».

Σημείωση: Το Borage και το Comfrey διαφέρουν σε αυτό το θέμα. Αν και το comfrey είναι ένα ισχυρό φαρμακευτικό βότανο για τοπική εφαρμογή, δεν συνιστάται για εσωτερική κατανάλωση.

Θα θέλατε να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη προσπάθεια; Ρίξτε μια ματιά στο ebook μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable Garden

2: Το Borage Τροφοδοτεί Επικονιαστές και Προστατεύει Ευεργετικά Έντομα

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το μποράτζο ονομάζεται επίσης «ψωμί μελισσών». Μέλισσες, κολίβρια και άλλοι επικονιαστές συρρέουν σε αυτό το φυτό που είναι τόσο πλούσιο σε νέκταρ.

Επαγγελματική συμβουλή: Αναπτύξτε αυτόν τον τριπλό συνδυασμό για εξαιρετική επικονίαση: Βόραγος, βάλσαμο μελισσών και κομφρέσι.

Τα πυκνά φυτά σκιάζουν το έδαφος από κάτω, διατηρώντας το δροσερό. Αυτό καθιστά τόσο τα φύλλα του μποράγου όσο και το έδαφος κάτω από ένα υπέροχο περιβάλλον για ωφέλιμα έντομα όπως τα κορδόνια και οι παρασιτοειδείς σφήκες, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των παρασίτων.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη των παρασίτων στον κήπο της περμακουλτούρας.

Λουλούδια μποράγου με μέλισσα

3: Ψιλοκόψτε και ρίξτε σάπια φύλλα για να καταστείλετε τα ζιζάνια

Το Borage και το Comfrey παράγουν επικές ποσότητες φυτικής ύλης. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη βιομάζα, ψιλοκόψτε την τακτικά για να ψιλοκόψετε και να ρίχνετε σάπια φύλλα. Αυτό το σάπια φύλλα καταστέλλει τα ζιζάνια και εμπλουτίζει το έδαφος καθώς αποσυντίθεται.

Στην περμακουλτούρα, αυτό είναι ένα παράδειγμα χρήσης και εκτίμησης των ανανεώσιμων πηγών. Η δημιουργία του δικού σας σάπια φύλλα επί τόπου μειώνει την ανάγκη αγοράς/εισαγωγής υλικών.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτιάξετε σάπια φύλλα και ποιοι θα επιλέξετε εξαρτάται από τους στόχους σας.

— 1. Κόψτε το μποράτζο λίγο πριν Ανθίζει εάν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους και η καταστολή των ζιζανίων.

Αυτό συμβαίνει όταν τα φυτά περιέχουν τις περισσότερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που εμπλουτίζουν το έδαφος. Τοποθετήστε τη φυτική ύλη απευθείας στην επιφάνεια του εδάφους. Έτσι, εάν υπάρχει ήδη ένα σάπια φύλλα στο έδαφος, βάλτε τα μοσχεύματα μποράγου κάτω από αυτό.

Κάποιοι θεωρούν ότι το μποράτζο είναι ενοχλητικά διασκορπιστικό. Ωστόσο, όταν κόβετε νωρίς τα φυτά, δεν σπόροι.

— 2. Κόψτε το μποράτζο μετά τα λουλούδια έχουν τελειώσει την ανθοφορία αν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι η επικονίαση.

Επιτρέποντας στα φυτά να ανθίσουν, οι επικονιαστές παίρνουν τα μέγιστα από αυτά. Ωστόσο, τα φυτά μπορεί επίσης να βάλουν σπόρους, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Σπέρνουν την επόμενη γενιά φυτών για εσάς.

Λάβετε υπόψη ότι τα φυτά που αναπτύσσονται ζωηρά μπορούν να γίνουν αρκετά άγρια ​​καθώς ωριμάζουν, οπότε η κοπή τους, είτε πριν είτε μετά την ανθοφορία, θα σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τα πράγματα. Αυτό μπορεί ακόμη και να τα ενθαρρύνει να ανθίσουν ξανά.

Επαγγελματική συμβουλή: Φορέστε γάντια για να χειριστείτε τα ώριμα, τριχωτά φύλλα.

Προσωπικά, μου αρέσει ο συνδυασμός των δύο προσεγγίσεων για να αξιοποιήσω στο έπακρο το μποράτζο. Κόβοντας τα μισά από τα φυτά μου νωρίς, παίρνω σάπια φύλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που καταστέλλουν τα ζιζάνια και αφήνοντας τα μισά από αυτά να ανθίσουν πριν τα κόψω, προσελκύω επικονιαστές και σπέρνω την επόμενη γενιά σπόρων.

Επιτρέπω ακόμη και μερικά από τα άγρια ​​φυτά να παραμείνουν όρθια στον κήπο όλη την εποχή, σε περίπτωση που ωφέλιμα έντομα έχουν επιλέξει τον κήπο μου για καταφύγιο και αναπαραγωγή.

Ως αστέρια από σάπια φύλλα, νέκταρ και ενδιαιτήματα, τόσο το κουφάρι όσο και το μποράγκο έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περίπου πέντε τρόπους για να κάνετε σάπια φύλλα στον κήπο της περμακουλτούρας.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση βοτάνων όπως το μποράτζο για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας του κήπου σας, τη μείωση της συντήρησης και την αύξηση της απόδοσης;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

4: Πιάστε θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσετε την υγεία του εδάφους

Τα τελευταία 40 χρόνια, η λογοτεχνία της περμακουλτούρας έχει προωθήσει τη χρήση αυτού που αποκαλείται «συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών» ή «συλλέκτες θρεπτικών ουσιών». Οι ρίζες των συσσωρευτών θρεπτικών ουσιών αγγίζουν το υπέδαφος για θρεπτικά συστατικά και συγκεντρώνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα φύλλα τους. Τα φύλλα στη συνέχεια εμπλουτίζουν το φυτικό έδαφος όταν αποσυντίθενται.

Θεωρητικά, αυτό αναστρέφει την απώλεια θρεπτικών ουσιών και εμπλουτίζει το φυτικό έδαφος χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε ένα σωρό λιπάσματα. Ως γιατροί της φύσης, λέει η θεωρία, αυτοί οι συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών φέρνουν τα θρεπτικά συστατικά εκεί που τα χρειάζονται οι καλλιέργειές μας, σε μια μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Ονομάζονται ως συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών, το comfrey και το borage και τα δύο έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν το έδαφος. (Το Yarrow είναι άλλος ένας από τους αγαπημένους μου συσσωρευτές θρεπτικών συστατικών.)

Σύμφωνα με τη Louise Riotte, συγγραφέα του Τα καρότα αγαπούν τις ντομάτες (1975), «Το βοράγχιο είναι ένας εξαιρετικός προμηθευτής καλίου, ασβεστίου και άλλων φυσικών μετάλλων που ωφελούν τα φυτά».

Αν και τα δεδομένα είναι ανεπαρκή, επιλέγω να φυτέψω μια ποικιλία από αυτούς τους συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών για παν ενδεχόμενο. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για την πολυπλοκότητα της φύσης, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα φυτά συμβάλλουν σε έναν οικολογικά πλούσιο κήπο.

Επαγγελματική συμβουλή: Φυτέψτε συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών, σε περίπτωση που ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά και εμπλουτίζουν το φυτικό έδαφος!

5: Φύτευση Συντροφιάς στον Λαχανόκηπο με Μποράτζο

ο έρευνα σε φυτά συντροφιάς, όπως αυτό για τους συσσωρευτές θρεπτικών ουσιών, είναι λίγο κηλιδωτό, και μερικά από αυτά είναι πιθανότατα απλά παραδόσεις. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που αφορούν το εάν ορισμένα φυτά υποστηρίζουν πραγματικά την ανάπτυξη των αγαπημένων μας καλλιεργειών ή εάν ορισμένες καλλιέργειες είναι απλώς πιο ανεκτικές στα φυτά που αναπτύσσονται κοντά.

Τούτου λεχθέντος, δεν βλάπτει να δοκιμάσετε μερικούς συνδυασμούς φύτευσης συνοδών μόνοι σας. Η κηπουρική, άλλωστε, είναι πολύ πιο διασκεδαστική όταν κάνουμε τα δικά μας πειράματα! Στην πραγματικότητα, μου αρέσει να φυτεύω λουλούδια σε όλο τον λαχανόκηπό μου.

Τζέρι Μπέικερ, του Ο Ανυπόμονος Κηπουρόςτου αρέσει να φυτεύει μποράτζο με ντομάτες για να αποτρέψει τους κερατοσκώληκες και να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση.

Λέγεται επίσης ότι είναι φίλος της οικογένειας των κολοκυθιών, αυξάνοντας τα ποσοστά επικονίασης σε καλλιέργειες όπως τα αγγούρια, οι κολοκύθες, τα κολοκυθάκια και τα πεπόνια. Βρείτε μερικά άλλα συνοδευτικά για τα αγγούρια εδώ.

Ενώ το comfrey (ένα πολυετές) τείνει να είναι καλός σύντροφος για πολυετείς καλλιέργειες, το borage (ένα ετήσιο) είναι καλός σύντροφος τόσο για τις ετήσιες όσο και για τις πολυετείς καλλιέργειες.

Μπλε λουλούδι μποράγου

6: Φύτευση μποράγου με οπωροφόρα

Επειδή το μποράγιο είναι μονοετήσιο φυτό αυτοσποράς, είναι εύκολο να ρίξετε μερικούς σπόρους γύρω από τις καλλιέργειες φρούτων για να εμπλουτίσετε το οικοσύστημα με βιοποικιλότητα. Οι φυτεύσεις βιοποικιλότητας τείνουν να είναι πιο αυτάρκεις και ανθεκτικές σε παράσιτα και ασθένειες.

Με βάση όσα γνωρίζουμε για το μποράτζο, μπορεί να είναι μια υπέροχη προσθήκη σε συντεχνίες οπωροφόρων δέντρων.

Η συντεχνία οπωροφόρων δέντρων είναι μια κοινή στρατηγική περμακαλλιέργειας για τη δημιουργία υποστηρικτικού υποστρώματος που προσελκύει επικονιαστές και ωφέλιμα έντομα, ενώ παρέχει σάπια φύλλα κατασταλτικών ζιζανίων και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, ο Dave Jacke Βρώσιμοι δασικοί κήποι, Τομ. 1περιγράφει μια ελκυστική συντεχνία δαμασκηνιάς που ταιριάζει στο εδώδιμο τοπίο, η οποία περιλαμβάνει έναν κάτω όροφο από μποράτζο, σταφίδες, μάραθο, λάχανο και ένα γλυκό ξύλινο κάλυμμα εδάφους.

Εν τω μεταξύ, ο Toby Hemenway μπαίνει Gaia’s Garden: A Guide to Home-Scale Permacultureπεριγράφει μια συντεχνία μηλιάς που περιλαμβάνει μια κάτω ιστορία από αστράγαλους, βασιλικό, μποράτζο, τριφύλλι, σταφίδες, άνηθο, φάβα, σκόρδο, λούπινο, μέντα, θάμνο αρακάς Σιβηρίας και αγριολούλουδα.

Διαβάστε για το πώς χρησιμοποιώ το μποράτζο σε συντεχνίες οπωροφόρων δέντρων περμακαλλιέργειας.

Το Borage χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως περίγραμμα για κρεβάτια φράουλας. (Μου αρέσει να καλλιεργώ σχοινόπρασο με τις φράουλες μου επίσης!)

Συνολικά, το μποράτζο είναι ένα υπέροχα απολαυστικό λουλούδι, χρήσιμο βότανο και μια δύναμη στον κήπο. Ως ξάδερφος του comfrey, δεν πρέπει να εκπλαγούμε από το πόσο καλά υποστηρίζει τους στόχους μας στον κήπο και βελτιώνει τη βιοποικιλότητα!

Έχετε καλλιεργήσει μποράτζο στον κήπο σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar