10 οφέλη του χαμομηλιού για κάθε μέρα

13
10 οφέλη του χαμομηλιού για κάθε μέρα

Το γερμανικό χαμομήλι είναι μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για πολλούς τύπους ασθενειών λόγω των υποσχόμενων αποτελεσμάτων των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του.

Έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα βοτάνων ή εναλλακτικές θεραπείες για τη βελτίωση της υγείας, την πρόληψη και την καταπολέμηση ασθενειών.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους όλο και περισσότεροι ερευνητές ενδιαφέρονται και συμμετέχουν σε περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, ειδικά στη διαχείριση σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος των ωοθηκών.

Αν και είναι γενικά ασφαλές στη χρήση, πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας συμφωνούν ότι το χαμομήλι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ιατρικής θεραπείας.

Αλλά τα άνθη χαμομηλιού μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία είτε είστε υγιείς είτε όχι, όπως τα παρακάτω.

10 οφέλη του χαμομηλιού για κάθε μέρα

1. Μείωση του πόνου της περιόδου

Εάν έχετε συνηθίσει να έχετε έντονες κράμπες περιόδου, δοκιμάστε να κάνετε τη συνήθεια να καταναλώνετε φλιτζάνια τσάι χαμομηλιού κάθε μήνα και θα χαρείτε να δείτε τα αποτελέσματα.

Έρευνα που έγινε στο 2010 έδειξε ότι θα μείωνε σημαντικά τη σοβαρότητα του πόνου της περιόδου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα βιώνουν επίσης λιγότερη αγωνία και άγχος που σχετίζεται με τον πόνο της περιόδου.

2. Οφέλη από το χαμομήλι – Θεραπεία του διαβήτη και μείωση του σακχάρου στο αίμα

Για άτομα με Διαβήτηςη τακτική κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα αποτελέσματά του σε έναν διαβητικό ασθενή ανακαλύφθηκαν σε α Μελέτη 2008όταν μια ομάδα ερευνητών πειραματίστηκε με τις επιπτώσεις του σε αρουραίους.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού σε τακτική βάση θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σώμα.

Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος οι διαβητικοί ασθενείς να αναπτύξουν αργότερα μακροχρόνιες επιπλοκές θα μειωθεί.

Όμως, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να γίνει υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη, αλλά μάλλον ένα συμπλήρωμα που μπορείτε να συνυπάρξετε με τα υπάρχοντα φάρμακά σας.

3. Επιβράδυνση ή Πρόληψη της Οστεοπόρωσης

Οστεοπόρωση είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας σε άτομα διαφόρων φυλών και εθνοτήτων και μπορεί να θεωρηθεί ως σταδιακή απώλεια της οστικής πυκνότητας.

Είναι πιο αισθητό σε γυναίκες μετά τον τοκετό όταν μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων τους.

Μόλις συμβεί αυτό, ο κίνδυνος ανάπτυξης καμπής στάσης και καταγμάτων των οστών γίνεται υψηλός, επομένως δεν πρέπει να το λαμβάνετε σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004, η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να χρησιμεύσει ως μέτρο υγείας για την πρόληψη της υποβάθμισης της οστικής σας πυκνότητας.

Το φυτό χαμομήλι θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την καταστολή των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να το αποδείξει.

4. Οφέλη χαμομηλιού για τη μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μόλυνσης.

Με την τακτική κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού, έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω των χημικών ουσιών που περιέχει.

Χρησιμοποιείται συνήθως από ασθενείς με μακροχρόνια φλεγμονή μαζί με τα φάρμακα συντήρησης ή θεραπείας τους.

Όταν πρόκειται να βρείτε μια φυσική θεραπεία για τη φλεγμονή, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές, αρθρίτιδα, πονόλαιμο και κατάθλιψη, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

5. Θεραπεία και Πρόληψη Καρκίνου

Ένα άλλο όφελος της τακτικής κατανάλωσης τσαγιού χαμομηλιού είναι ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και ελεύθερων ριζών στο σώμα και μπορεί ακόμη και να τα καταστρέψει.

Η κλινική δοκιμή είναι ακόμη σε εξέλιξη καθώς χρειάζονται περισσότεροι πόροι και πειράματα για να το αποδείξουν.

Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου έχουν διεξαχθεί σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Αλλά και πάλι, η χρήση ενός φαρμακευτικού βοτάνου για τη θεραπεία και την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, α Μελέτη 2012 διαπίστωσε ότι τα τσάγια χαμομηλιού και κατιφέ περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

6. Βοηθώντας στον ύπνο και τη χαλάρωση

Το χαμομήλι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής ή φυτικό φάρμακο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και την προώθηση της χαλάρωσης.

Λέγεται ότι περιέχει τις ίδιες ιδιότητες με τη βενζοδιαζεπίνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον ύπνο και τη μείωση του άγχους.

Έχουν γίνει πολυάριθμες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί αυτό, και τρέχοντα στοιχεία δείχνει ότι μετά από τεστ σε 12 ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, 10 αποκοιμήθηκαν λίγο μετά την κατανάλωση ενός ζεστού φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού.

Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν επίσης σε αρουραίους με διαταραχές ύπνουόταν μια ομάδα ερευνητών δοκίμασαν τα αποτελέσματά του χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα χαμομηλιού.

Επί του παρόντος, έχουν γίνει περισσότερες μελέτες σχετικά με την ικανότητα του χαμομηλιού να θεραπεύει την αγχώδη διαταραχή.

Ενώ άλλοι μπορεί να διεκδικούν τα οφέλη κατά του άγχους, άλλοι δεν το έχουν βιώσει.

7. Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος

Οι ερευνητές είχαν οδηγηθεί να αποδείξουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού στο θεραπεία του κρυολογήματος συμπτώματα.

Ορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος χαμομηλιού για εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων από τον αλλεργικό πυρετό.

Επειδή δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αυτό το όφελος.

8. Θεραπεία για ήπιες παθήσεις του δέρματος

Το εκχύλισμα χαμομηλιού αποδείχθηκε σε α μικρή μελέτη από το 1987 για να βοηθήσει στην επούλωση πληγών.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του για το δέρμα, απλά εφαρμόστε το απευθείας στην πληγείσα περιοχή.

ΕΝΑ λίγες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαμομηλιού.

Αυτός είναι ο λόγος που οι αλοιφές χαμομηλιού για τη θεραπεία ήπιων φλεγμονωδών καταστάσεων και ατοπικού εκζέματος έχουν γίνει δημοφιλείς στην αγορά.

9. Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κατανάλωση φακελάκια τσαγιού χαμομηλιού συμβάλλει επίσης στην προώθηση της καλύτερης πέψης, η οποία είναι σημαντική για τη συνολική υγεία.

Η τακτική κατανάλωση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων γαστρεντερικών προβλημάτων.

Διεξήχθη μια ερευνητική μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του εκχυλίσματος χαμομηλιού στην πρόληψη διάρροια σε ποντίκια, και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Έχει αποδειχθεί ότι το χαμομήλι περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χημικές ενώσεις που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και την ακραία οξύτητα του στομάχου, που είναι επίσης οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για το έλκος στομάχου, τις κράμπες στο στομάχι και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Είτε για θεραπεία είτε για πρόληψη, το τσάι χαμομηλιού είναι ένα καλό φαρμακευτικό φυτό για να καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα.

10. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Παραδόξως, το τσάι χαμομηλιού περιέχει πολλές φλαβόνες.

Οι φλαβόνες είναι γνωστό ότι είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση πίεση αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα.

Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ιδιαίτερα στεφανιαίας νόσου.

Σε μια ομάδα από 64 διαβητικοί ασθενείςόσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού εμφάνισαν σημαντική μείωση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τους σε αντίθεση με εκείνους που έπιναν μόνο νερό

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες ερευνητικές μελέτες για να αποδειχθούν τα οφέλη του χαμομηλιού για την καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου.

Συμπέρασμα:

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της χρήσης χαμομηλιού.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το χρησιμοποιήσετε.

Αν και γενικά είναι ασφαλή στη χρήση, φαρμακευτικά φυτά όπως αυτό, ακόμη και αιθέριο έλαιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ιατρικής θεραπείας.

Για να αποφύγετε πιθανές αρνητικές παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς του δέρματος, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν επαγγελματία υγείας.

Schreibe einen Kommentar