Συγκομιδή, ωρίμανση και αποθήκευση γλυκοπατάτας

1
Συγκομιδή, ωρίμανση και αποθήκευση γλυκοπατάτας

Η διαδικασία για τη συγκομιδή, τη σκλήρυνση και την αποθήκευση της γλυκοπατάτας είναι απλή μόλις το καταφέρετε, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτός είναι ο βήμα προς βήμα οδηγός σας για να έχετε νόστιμες, ντόπιες γλυκοπατάτες εγκαίρως για το Δείπνο των Ευχαριστιών.

καλάθι με γλυκοπατάτες που συλλέγονται από τον κήπο

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Καλλιέργεια γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι σχεδόν μια σοδειά, γι‘ αυτό και έφτιαξαν τη σύντομη λίστα μου με καλλιέργειες χαμηλής συντήρησης!

Φυτέψτε γλυκοπατάτα αργά την άνοιξη αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού και συγκομιδή στις αρχές του φθινοπώρου.

Αυτή η καλλιέργεια αρέσει ηλιόλουστη και ζεστή, επομένως το πότισμα είναι απαραίτητο μόνο για να μην στεγνώσει το έδαφος. Με άλλα λόγια, αυτή η καλλιέργεια είναι εξαιρετική για έναν κήπο με νερό.

Είναι επίσης γενικά απαλλαγμένα από παράσιτα.

Αν δεν το έχετε πάρει ακόμα, οι γλυκοπατάτες είναι μια από τις αγαπημένες μου καλλιέργειες όλων των εποχών!

Μου αρέσει να καλλιεργώ την ποικιλία «Georgia Jet», η οποία είναι μια γλυκιά, πορτοκαλί ποικιλία που είναι γνωστό ότι είναι υψηλής απόδοσης και προσαρμόζεται σε ποικίλα κλίματα και τύπους εδάφους.

Τα αμπέλια γλυκοπατάτας παράγουν επίσης καλά όταν τοποθετούνται σε πέργκολα για να αναπτυχθούν κατακόρυφα επειδή αναπτύσσουν αρκετούς μεγάλους κόνδυλους σε κάθε διασταύρωση ριζών. Στην πιο παραδοσιακή προσέγγιση στον κήπο, τα αμπέλια απλώνονται κατά μήκος του εδάφους, παράγοντας ένα μάτσο μικροσκοπικές πατάτες καθώς προσπαθούν να ριζώσουν παντού.

Καφασωτό αμπέλι γλυκοπατάτας με λουλούδια

Τα αμπέλια γλυκοπατάτας παράγουν καλά όταν τοποθετούνται σε πέργκολα για να αναπτυχθούν κατακόρυφα.

Πώς να μαζέψετε γλυκοπατάτες

Συγκομιδή οποιαδήποτε στιγμή αφού αρχίσουν να σχηματίζονται κόνδυλοι. ξεκινήστε τον έλεγχο στα τέλη του καλοκαιριού. Μου αρέσει να περιμένω τουλάχιστον έως ότου τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν, πράγμα που δείχνει ότι έχω πάρει τη μεγαλύτερη παραγωγή που μπορώ από τα αμπέλια που έχω φυτέψει.

Το κλειδί για μια ανώτερη, γλυκιά γεύση, ωστόσο, είναι να τους επιτρέψετε να βιώσουν έναν ελαφρύ παγετό και στη συνέχεια να συγκομίσουν πριν από έναν σκληρό παγετό. Επομένως, μπορεί να θέλετε να τα αφήσετε να μείνουν στο έδαφος για λίγο ακόμα και να παρακολουθείτε τον καιρό.

Ακολουθεί η διαδικασία δύο σταδίων που χρησιμοποιώ όταν μαζεύω τις γλυκοπατάτες μου.

Βήμα 1 για Συγκομιδή

Επιλέξτε μια μέρα που δεν έχει βρέξει για λίγες μέρες, με αυτόν τον τρόπο το χώμα είναι ελάχιστα υγρό και εύθραυστο, και μπορείτε να αφαιρέσετε τους κόνδυλους με ένα πολύ ελαφρύ άγγιγμα.

Δεν θέλετε να κολλήσει λάσπη στους κόνδυλους γιατί τους κάνει πιο δύσκολο να καθαριστούν και να αποθηκευτούν.

Η διαδικασία συγκομιδής ξεκινά με το κόψιμο των αμπελιών για να μπορέσετε να φτάσετε στο έδαφος. Η καλλιέργεια γλυκοπατάτας σε πέργκολα διευκολύνει την παρακολούθηση των αμπελιών και την εύρεση της θέσης των κονδύλων.

Κόψτε τα κλήματα, αφήνοντας μήκη έξι ιντσών πάνω από το έδαφος ως φάρος γλυκοπατάτας.

Θα θέλατε να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη προσπάθεια; Ρίξτε μια ματιά στο ebook μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable Garden

Βήμα 2 για Συγκομιδή

Αυτό το βήμα είναι ένα λεπτό. Σε αυτό το στάδιο, οι φλούδες των κονδύλων είναι πολύ λεπτές και καταστρέφονται εύκολα. Προσεκτικά και αργά σπρώξτε μακριά το χώμα για να αποκαλυφθεί η απόλαυση της συγκομιδής.

Στη συνέχεια, χαλαρώστε το χώμα γύρω από τον κόνδυλο, σκάβοντας κάτω από αυτόν για να τον ανασηκώσετε απαλά. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το μαχαίρι κήπου hori hori για αυτό το βήμα.

Ενδιαφέρεστε για ένα μαχαίρι κήπου; Έχω ακόμα αυτό που μου αγόρασε ο μέντοράς μου στον κήπο – το δικό μου ειδικός αριστερόχειρας. Εξακολουθεί να φαίνεται σαν καινούργιο σήμερα, περισσότερα από δέκα χρόνια μετά! (Και εδώ είναι ένα υπέροχο μαχαίρι κήπου για δεξιόχειρες.)

Είτε χρησιμοποιείτε μαχαίρι hori hori, α πιρούνι εκσκαφής, ή ένα φτυάρι για συγκομιδή, μην τρυπάτε άσκοπα στο χώμα, καθώς κινδυνεύετε να κόψετε τους κόνδυλους στη μέση. Μόλις βρείτε ένα, μην το κάνετε Τραβήξτε το σβήσει, γιατί τα ευαίσθητα πετράδια αναμφίβολα θα σπάσουν στη μέση, αφήνοντας τα άλλα μισά θαμμένα.

Τα κομμάτια κονδύλων δεν αποθηκεύονται τόσο καλά όσο ολόκληρες, αλώβητες πατάτες.

Σκάψτε λοιπόν απαλά, βρείτε έναν κόνδυλο, χαλαρώστε και σηκώστε. Το να έχετε χαλαρό χώμα πραγματικά βοηθάει, γι‘ αυτό σκεφτείτε να μεγαλώσετε το δικό σας σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι.

Έχετε μαζέψει τους κόνδυλους σας και τώρα μάλλον σκέφτεστε ότι θα κατευθυνθείτε κατευθείαν στην κουζίνα για να φτιάξετε μια κατσαρόλα γλυκοπατάτας, σωστά; Λανθασμένος. 🙁

Είναι δύσκολο να περιμένουμε, αλλά η διαδικασία ωρίμανσης τα γλυκαίνει πραγματικά.

Συγκομιδή γλυκοπατάτας χρησιμοποιώντας το μαχαίρι hori hori για να το ανασηκώσετε απαλά

Χαλαρώστε απαλά και ανασηκώστε τους κόνδυλους χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κήπου ή ένα πιρούνι εκσκαφής.

Πώς να θεραπεύσετε τις γλυκοπατάτες

Η σκλήρυνση είναι ένα απαραίτητο βήμα που γλυκαίνει τη γεύση και επιτρέπει στα δέρματα να σκληρύνουν για βέλτιστη αποθήκευση. Κάντε υπομονή και μην βιάζεστε τη διαδικασία!

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της γλυκοπατάτας διαρκεί περίπου 10 ημέρες και το δεύτερο βήμα διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες.

Βήμα 1 για σκλήρυνση

Αυτό το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της γλυκοπατάτας θεραπεύει οποιαδήποτε ζημιά προέκυψε στους κόνδυλους κατά τη συγκομιδή, ώστε να αποθηκεύονται περισσότερο. Επίσης, ξεκινά την παραγωγή ζάχαρης για να σας δώσει πιο γλυκούς κόνδυλους.

Για αυτό το βήμα, το ιδανικό σενάριο είναι ένα δωμάτιο 85 μοιρών με 85% υγρασία. Τι? Δεν το έχεις αυτό;!

Η λύση μου εδώ και χρόνια είναι η εξής: Τρυπήστε μερικές τρύπες σε πλαστικές σακούλες παντοπωλείου και γεμίστε τις με ένα μόνο στρώμα κονδύλων σε κάθε σακούλα. Δέστε τις σακούλες κλειστές και βάλτε τις στο πιο ηλιόλουστο, ζεστό παράθυρο σας. Αυτό δημιουργεί ένα είδος φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αφήστε για 10 ημέρες.

Εάν κάνει κρύο και τα παράθυρά σας είναι τεντωμένα, βάλτε μια κουβέρτα ή πετσέτα από πάνω τους για να τα κρατήσετε ζεστά.

Μετά από 10 ημέρες, ανοίξτε τις πλαστικές σακούλες με τους κονδύλους ωρίμανσης. Θα πρέπει να είναι υγρά και πολύ πιο σκληρά στην αφή. Κομποστάστε τυχόν μαλακά.

Ενώ μπορείτε να μαγειρέψετε τεχνικά τις γλυκοπατάτες σας τώρα, συνεχίζοντας με αυτό το επόμενο βήμα ξεκινά ακόμα περισσότερη παραγωγή ζάχαρης και τις προετοιμάζει να αποθηκεύονται ακόμη περισσότερο.

Γλυκοπατάτες Georgia Jet σε ένα καλάθι συγκομιδής

Συγκομιδή γλυκοπατάτας Georgia Jet.

Ψάχνετε για περισσότερες στρατηγικές για τον κήπο σας permaculture; Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Βήμα 2 για σκλήρυνση

Η σκλήρυνση για έως και 6 ακόμη εβδομάδες κάνει το πιο γλυκιά γλυκοπατάτες.

Τυλίξτε κάθε κόνδυλο χωριστά σε ένα μόνο φύλλο εφημερίδας, στοιβάζοντάς τους σε ένα χαρτόνι ή ξύλινο κουτί ή σε οποιοδήποτε δοχείο αποθήκευσης που αναπνέει. Τοποθετήστε το σε ένα υπόγειο ή άλλο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία είναι κοντά στους 55-60 ° F, για έξι εβδομάδες.

Αυτή η περίοδος των έξι εβδομάδων αναπτύσσει το σκληρό δέρμα που είναι απαραίτητο για μακροχρόνια αποθήκευση και ξεκινά ακόμα περισσότερη παραγωγή ζάχαρης. Η εφημερίδα επιτρέπει τον αερισμό και αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας που διαφορετικά θα μπορούσε να καταστρέψει τη συγκομιδή.

Γλυκοπατάτες αποθηκευμένες σε ξύλινο κουτί σε ράφι υπογείου, μετά την ωρίμανση

Ένα αυτοσχέδιο ριζικό κελάρι στο υπόγειό μου περιλαμβάνει ένα ξύλινο κουτί με γλυκοπατάτες.

Πότε μπορώ να μαγειρέψω σπιτικές γλυκοπατάτες;

Ακολουθήστε τη μέθοδο σκλήρυνσης που περιγράφεται παραπάνω για τουλάχιστον 10 ημέρες και για επιπλέον 6 εβδομάδες μετά από αυτό, προκειμένου να μαγειρέψετε τους κόνδυλους στο απόγειο της γλυκύτητας.

Έτσι, αν θέλετε να σερβίρετε κατσαρόλα γλυκοπατάτας στο Δείπνο των Ευχαριστιών, συγκομιδή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Μπορεί να μην λαμβάνετε αυτή τη γλυκύτητα του παγετού, αλλά η διαδικασία σκλήρυνσης τα γλυκαίνει.

Πώς να αποθηκεύσετε τις γλυκοπατάτες

Μετά τη σκλήρυνση, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για 6-8 μήνες σε ιδανικές συνθήκες:

  • Αναπνεύσιμο δοχείο ή διχτυωτή τσάντα
  • Ψυχρή θερμοκρασία, περίπου 55° F
  • Σκοτάδι
  • Περίπου 60% υγρασία

Η πραγματική διάρκεια αποθήκευσης εξαρτάται από τις συνθήκες μετά τη συγκομιδή. Η διαδικασία για τη συγκομιδή, τη σκλήρυνση και την αποθήκευση της γλυκοπατάτας ακούγεται περίπλοκη και χρονοβόρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλή μόλις το καταφέρετε.

Η γεύση αυτών των εγχώριων, γλυκών πολύτιμων λίθων πορτοκαλιού που λένε «Ημέρα των Ευχαριστιών» είναι το μόνο που χρειάζεστε για να πείσετε τον εαυτό σας να τα μεγαλώσει χρόνο με το χρόνο!

5 Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη συγκομιδή, τη ωρίμανση και την αποθήκευση γλυκοπατάτας

#1: Πότε φυτεύετε γλυκοπατάτες;
Φυτέψτε γλιστρά γλυκοπατάτας σε ένα ηλιόλουστο σημείο αργά την άνοιξη αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού.

#2: Πότε μαζεύετε γλυκοπατάτες;
Οι γλυκοπατάτες μπορούν να συγκομιστούν οποιαδήποτε στιγμή έχουν σχηματιστεί κόνδυλοι, ξεκινώντας από τα τέλη του καλοκαιριού. Ωστόσο, το να τους επιτρέψετε να βιώσουν έναν ελαφρύ παγετό και στη συνέχεια να συγκομίσουν πριν από έναν σκληρό παγετό είναι το κλειδί για μια ανώτερη, γλυκιά γεύση. Συγκομιδή στις αρχές Οκτωβρίου, αν θέλετε να τα γλυκάνετε με τη θεραπεία εγκαίρως για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

#3: Πώς συντηρείτε τις γλυκοπατάτες μετά τη συγκομιδή;
Οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν μέσω κονσερβοποίησης, αφυδάτωσης ή κατάψυξης.

Αποθηκεύονται επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δροσερό, στεγνό ντουλάπι, παρόμοιο με τις κανονικές πατάτες, όταν προετοιμάζονται για πρώτη φορά μέσω μιας διαδικασίας ωρίμανσης.

#4: Πρέπει να θεραπεύσετε τις γλυκοπατάτες πριν τις φάτε;
Ενώ μπορείτε να τα φάτε αμέσως μετά τη συγκομιδή, είναι πιο γλυκά μετά τη θεραπεία τους.

#5: Πόσο καιρό μπορείτε να αποθηκεύσετε τις γλυκοπατάτες;
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις παστές γλυκοπατάτες για 6-8 μήνες σε ιδανικές συνθήκες.

Είναι οι γλυκοπατάτες μια από τις αγαπημένες σας καλλιέργειες; Ποια είναι η μέθοδος σας για τη συγκομιδή, τη σκλήρυνση και την αποθήκευση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar