Πώς να καλλιεργήσετε φυτό μανιόκας | Καλλιέργεια μανιόκας

0
Πώς να καλλιεργήσετε φυτό μανιόκας |  Καλλιέργεια μανιόκας

Φυτό μανιόκας (μανιόκα)

ο φυτό μανιόκας (ταπιόκα) έχει ευδιάκριτα, σχεδόν παλαμικά φύλλα, τα οποία μοιάζουν με αυτά των κοντινών φυτών καστορέλαιου, αλλά χωρίζονται σε περίπου πέντε έως εννέα λοβούς. Έχουν σαρκώδεις ρίζες σαν κόνδυλοι ντάλιας. Ρίζες μανιόκας έχουν πολλούς βολβούς, οι κόνδυλοι χρησιμοποιούνται για φαγητό αφού αναπτυχθούν. Υπάρχουν διάφορα είδη βοτάνων, θάμνων και δέντρων, που κυμαίνονται από χαμηλά βότανα έως μακριά, μη διακλαδισμένα δέντρα. Είναι λίγα είδη φυτών ταπιόκας αλκαλικά εδάφη, αλλά άλλοι ζουν σε όχθες λάσπης κατά μήκος ποταμών. Αυτό το φυτό είναι επίσης γνωστό με ονόματα όπως μανιόκα, μαντιόκα, βραζιλιάνικη βελόνα, γιούκα, ταπιόκα κ.λπ.

Γενικά, οι εμπορικές ποικιλίες έχουν μήκος 10 έως 15 cm και διάμετρο 5 έως 10 εκατοστά στην κορυφή. Υπάρχει μια ξυλώδης αγγειακή δέσμη που τρέχει κατά μήκος του άξονα της ρίζας. Ανάλογα με την ποικιλία, η σάρκα μπορεί να είναι λευκή ή κίτρινη. Υπάρχει πολύ άμυλο στις ρίζες της μανιόκας, μαζί με ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη C. Δυστυχώς. στερούνται πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη πλευρά, τα φύλλα του είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πλούσια σε λυσίνη) αλλά στερούνται μεθειονίνης και πιθανώς τρυπτοφάνης.

Εκτός από τις διαιτητικές ίνες, η μανιόκα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, θειαμίνης, φολικού οξέος, μαγγανίου και καλίου. Τα μαγειρεμένα φύλλα μανιόκας τρώγονται επίσης και αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών ζωμών και μαγειρευτών στον διάδρομο της Κεντρικής Αφρικής.

Φυτό μανιόκας

Επισκόπηση του φυτού της μανιόκας

Επιστημονική ονομασία Manihot esculenta

Κοινή ονομασία φυτό μανιόκας, μανιόκα, μαντιόκα, βραζιλιάνικη βελόνα, γιούκα, ταπιόκα, παρα βέλος.

Τύπος φυτού Πολυετές, ξυλώδης θάμνος.

Απαιτείται ήλιος Πλήρης ήλιος, μερική σκιά

Εδάφη αργιλώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη

pH εδάφους 4,5-6,5

Ζώνη 8-11

Καλλιέργεια μανιόκας

Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε την μανιόκα

Φυτέψτε στην αρχή ή στα μέσα της περιόδου των βροχών. Στη συνέχεια, μπορείτε να το συλλέξετε την ξηρή περίοδο. Σε περιοχές με δύο σχετικά σύντομες περιόδους βροχών ανά έτος, η μανιόκα μπορεί να φυτευτεί είτε στην πρώιμη είτε στη μέση περίοδο των βροχών.

Συνήθως, η μανιόκα διαρκεί από 18 έως 24 μήνες από τη φύτευση έως τη συγκομιδή. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών επιτυγχάνεται με τη διαίρεση των ώριμων μίσχων σε πολλαπλασιαστικά. Τα μοσχεύματα έχουν μήκος μεταξύ 2 και 3 ίντσες (5 και 7,6 εκ.) κατά μήκος τους και περιέχουν αρκετούς κόμβους οφθαλμών. Ετοιμάζουμε το χώμα σε μια γλάστρα και τοποθετούμε το κόψιμο στον ήλιο, ελαφρώς θολωμένο.

Τα πλατάνια φυτεύονται συχνά μετά την μαντιόκα όταν εξετάζεται η αμειψισπορά, καθώς φυτεύονται μετά τον αραβόσιτο και τις μπάμιες. Οι σειρές της ταπιόκας πρέπει να απέχουν 3-4 πόδια μεταξύ τους.

Ηλιακό φως

Το φυτό της μανιόκας ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες συνθήκες, όπως θα περίμενε κανείς από το α τροπικό φυτό. Προτιμά τη ζέστη και την υγρασία. Τα φυτά της μανιόκας αναπτύσσονται καλύτερα όταν εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλες περιόδους. Παρά το γεγονός αυτό, το έντονο άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα τους. Ένα περιβάλλον αρκετά σκιερό για να τα χαλαρώσει είναι το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Νερό

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τη φύτευση, διατηρήστε το έδαφος υγρό για να βοηθήσετε τους μίσχους να σταθεροποιηθούν. Είναι πιθανό το φυτό μανιόκα να μην παίρνει αρκετό νερό εάν χάσει πολλά φύλλα.

Παρά την αντοχή της στην ξηρασία, η μανιόκα επωφελείται από το καλό νερό για να παράγει πιο υγιείς ρίζες. Ωστόσο, μην αφήνετε το χώμα να γίνει πολύ υγρό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των ριζών. Ως εκ τούτου, τα εδάφη με υψηλότερη ικανότητα κατακράτησης νερού και υψηλότερους υδροφόρους ορίζοντες είναι θεμελιώδης για τη βέλτιστη παραγωγή μανιόκας. Προσέξτε να μην εμποτιστεί το χώμα.

Εδαφος

Αυτό το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε είδος εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους με κακή στράγγιση. Ανεξάρτητα από τη σύνθεση του εδάφους, τα αργιλώδη εδάφη που περιέχουν καλά σάπια οργανική ύλη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν το χώμα είναι αργιλώδες ή συμπαγές, η μανιόκα μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά θα εξακολουθεί να παράγει αρκετά για τη συγκομιδή.

Με την προϋπόθεση ότι είναι καλά στραγγιζόμενη, η μανιόκα μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία τύπων εδάφους και επιπέδων pH. Ιδανικά, ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε μια αργιλώδη, αμμώδη επιφάνεια. Υπό συνθήκες υψηλής γονιμότητας, η κορυφαία ανάπτυξη μπορεί να διεγείρεται εις βάρος του ανάπτυξη της ρίζας.

ξυλώδης θάμνος ταπιόκας

φάλιπασμάτων

Δεν είναι απαραίτητο να γονιμοποιούνται φυτά μανιόκας που φυτεύονται σε έδαφος που παρέχει οργανική ύλη. Η απόδοση, ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με κατάλληλη πρόσθετη λίπανση. Προσθέστε καλά σάπια κοπριά στο χώμα σας κατά τη φύτευση, θα προσφέρει ποιότητα στο φυτό. Εφαρμόστε ένα καλής ποιότητας υγρό λίπασμα ή περισσότερη κοπριά εντός δύο μηνών από τη φύτευση. Απαιτούν παρόμοιες απαιτήσεις λίπανσης με τις γλυκοπατάτες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιμήκων, στραγάλιων ριζών. Γεμίστε ή ανοίξτε τρύπες στο χώμα για να μπει αέρας και μετά ψεκάστε λίπασμα 15 έως 20 cm από τη βάση του φυτού. Κατά συνέπεια, η απώλεια θρεπτικών συστατικών από την εξάτμιση και την απορροή μπορεί να μειωθεί.

Θερμοκρασία

Η Mandioca πρέπει να βρίσκεται σε κλίμα απαλλαγμένο από παγετό όλο το χρόνο, προκειμένου να παράγει μια υγιή σοδειά όλο το χρόνο. Ένα υγρό-ζεστό κλίμα είναι το καλύτερο περιβάλλον για την καλλιέργεια της μανιόκας, επομένως οι θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 29°C είναι οι καλύτερες.

ρίζες μανιόκας

Ρίζες Cassava (Πληροφορίες Tuber)

Η κύρια ρίζα του φυτού συνδέεται με πολλούς βολβούς, αυτοί είναι κόνδυλοι και χρησιμοποιούνται για φαγητό μετά την ανάπτυξή τους. Λάβετε όμως υπόψη ότι πρέπει να μαγειρευτούν, καθώς οι ωμοί κόνδυλοι είναι δηλητηριώδεις. Οι κόνδυλοι μπορούν να φυτευτούν μετά από περίπου 10 μήνες από τη φύτευση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κόνδυλο από το μαγείρεμα ή το ψήσιμο του το στη φωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να μεγαλώνετε και να φροντίζετε λουλούδι πεντάς. Κατά τη διάρκεια της mons0on συντηρήστε τον κήπο σας. 09 Διαφορετικοί τύποι φοίνικες. 12 Τα καλύτερα φυτά αναπτύσσονται από μοσχεύματα. Μεγαλώνοντας Κανέλα σε δοχεία.

Για καρφίτσα

Φυτό μανιόκας

Schreibe einen Kommentar