Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες στο σπίτι

0
Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες στο σπίτι

Η καλλιέργεια φράουλας στο σπίτι είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό χόμπι που απολαμβάνουν οι κηπουροί σχεδόν σε κάθε εύκρατη ζώνη ανάπτυξης. Τα γλυκά, κόκκινα μούρα είναι αγαπημένα για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οι φράουλες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για καλλιέργεια στον κήπο της κουζίνας. Και είναι αγαπημένα και για παιδικούς κήπους!

μαζεύοντας φρέσκες φράουλες από τον κήπο

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες στο σπίτι

Μπορείτε να καλλιεργήσετε φράουλες με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργείτε οποιαδήποτε καλλιέργεια, πραγματικά! Με τα κατάλληλα υλικά, χρόνο, κόπο και συνθήκες, σε λίγες εβδομάδες θα έχετε την ανταμοιβή μιας καλλιέργειας φράουλας.

Η ιδανική εποχή για να τα φυτέψετε είναι το φθινόπωρο ή την άνοιξη, καθώς το κάνουν καλύτερα στις μέτριες θερμοκρασίες.

Η καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία είναι μια άλλη βολική και εξαιρετική επιλογή. Επιλέξτε μια κατσαρόλα με πλάτος τουλάχιστον 10 ίντσες.

Μια ανοιχτόχρωμη γλάστρα θα βοηθήσει επίσης το φυτό να παραμείνει δροσερό το καλοκαίρι. Ένα που είναι φαρδύ και ρηχό μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή ή ένα που έχει άφθονη αποστράγγιση.

Η σωστή φύτευση φυτών φράουλας με γυμνή ρίζα είναι σημαντική για να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν καλύτερα. Βάλτε τα στο χώμα αφού έχουν περάσει όλες οι πιθανότητες παγετού.

Φυτέψτε τα με ένα μείγμα χώματος για γλάστρα και λιπάσματος, όπως λίπασμα. Σκάψτε το σε μια τρύπα τουλάχιστον όσο το μήκος της ρίζας και το διπλάσιο πλάτος. Μετά τη φύτευση, σάπια φύλλα και νερό μέσα. Θα αρχίσουν να φύλλουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Συγκομίστε μόνο τα μούρα που είναι εντελώς κόκκινα. Μαζέψτε τα από το φυτό κάθε τρεις μέρες. Πιάστε τα με τα χέρια σας και τραβήξτε το μούρο από το στέλεχος.

Ετήσιο ή Πολυετές

Οι φράουλες, όπως και άλλα φυτά και θάμνοι μούρων, είναι πολυετή φυτά. Εάν αφήσετε τα ριζικά συστήματα ανέπαφα, θα αναπτυχθούν ξανά.

Θα πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα για την προστασία των φυτών από τον παγετό, καθώς και την προσαρμογή ενός προγράμματος λίπανσης και ποτίσματος για να τα βοηθήσετε να είναι δυνατά και ζωντανά χρόνο με το χρόνο.

Μερικά φυτά καρποφορούν για τρεις εβδομάδες την άνοιξη και άλλα «καρποφορούν» με μικρότερες συγκομιδές καθ‘ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ένα φυτό που φροντίζεται θα επιστρέψει για τρία έως πέντε χρόνια, θα δώσει ή θα πάρει.

μεταμοσχεύσεις φράουλας σε υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου με μυστρί χειρός

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αναπτυχθεί μια φράουλα

Ένα δενδρύλλιο θα μετατραπεί σε πλήρες φυτό από περίπου έξι μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου. Μετά την περίοδο του λήθαργου, ένα φυτό φράουλας θα χρειαστεί περίπου 2 μήνες για να παράγει καρπούς από ένα λουλούδι.

Πολλοί κηπουροί βλέπουν ότι τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι ιδανικά για την καλλιέργεια φράουλας. Ο σχεδιασμός του υπερυψωμένου κρεβατιού συγκρατεί νερό και θρεπτικά συστατικά και είναι επίσης εύκολο να τροποποιηθούν όταν βρίσκονται σε σχεδιασμό ελεγχόμενου υπερυψωμένου κρεβατιού.

Μια συμβουλή για τους κηπουρούς, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει άγρια ​​ζωή, είναι να βάλουν κάποιο είδος φραγμού γύρω από τα μούρα, ώστε τα άγρια ​​πλάσματα να μην έχουν την ευκαιρία να φάνε τα μούρα πριν από εσάς!

Εκτός από αυτό, χρειάζεται ένα ειδικό καθεστώς νερού, σωστή απόσταση, διατροφή και υπομονή.

κοντινή εικόνα ενός φυτού φράουλας με ένα μεγάλο κόκκινο μούρο

Συνθήκες Ανάπτυξης

Ο καλύτερος τύπος εδάφους για την καλλιέργεια φράουλας είναι το αμμοπηλώδες έδαφος με άφθονη οργανική ουσία. Προτιμούν περιοχές που δεν είναι πολύ υγρές, γι‘ αυτό αποφύγετε να φυτεύετε φράουλες σε περιοχές που είναι πολύ υγρές κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Οι κατάλληλες συνθήκες εδάφους είναι μεταξύ 5,5 και 6,8 pH.

Στην ιδανική περίπτωση, το εύρος θερμοκρασίας για την καλλιέργεια φράουλας θα πρέπει να είναι μεταξύ 50 F και 80 F. Είναι ευαίσθητα στον παγετό και θα μαραθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, επομένως αυτή είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για αυτές.

Οι φράουλες χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα, οπότε ο πλήρης ή μερικός ήλιος θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν καλύτερα.

Φυτά συντροφιάς για φράουλες

Αποφύγετε περιοχές όπου έχουν προηγουμένως αναπτυχθεί ντομάτες, πιπεριές ή μελιτζάνες, καθώς φέρουν έναν μύκητα που ονομάζεται Verticillium που μπορεί να προσβάλει τις ρίζες των φυτών.

Τα φυτά που αναπτύσσονται καλά με τις φράουλες είναι:

  • παντζάρια
  • βολβοί φαγώσιμοι
  • μαρούλι
  • κρεμμύδια
  • αρακάς
  • ραπανάκια
  • σπανάκι
  • μερικά λουλούδια είναι μια άλλη καλή επιλογή για να φυτέψετε με φράουλες

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια φυτών:

Πώς να καλλιεργήσετε μαρούλι

Καλλιέργεια σκόρδου στο σπίτι

Πώς να καλλιεργήσετε καρότα

Πώς να καλλιεργήσετε μπιζέλια

Schreibe einen Kommentar