Πώς να καλλιεργήσετε βιολογικά φυτά ντομάτας

0
Πώς να καλλιεργήσετε βιολογικά φυτά ντομάτας

Φυτά ντομάτας

Το Cherry Tomato είναι γνωστό ότι οι ντομάτες είναι πηγή umami. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώνετε τις ντομάτες, ωμές ή μαγειρεμένες, σε σούπες, σάλτσες, σαλάτες και ποτά. Παρά την ταξινόμηση των ντοματών ως φρούτα που μοιάζουν με μούρα, χρησιμοποιούνται συνήθως ως φυτικό συστατικό ή ως μέρος ενός συνοδευτικού πιάτου. Εάν θέλετε να φυτέψετε μικρά φρούτα στον κήπο της κουζίνας σας, τότε μπορείτε να φυτέψετε φρούτα όπως «Ντοματίνια» και «Λάιμ». Οι τεχνικές για τη φύτευση και τη φροντίδα των τοματίνων είναι οι ίδιες όπως και για τα μεγαλύτερα φυτά τομάτας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντοματίνων που διατίθενται στην αγορά και η χρήση φυτοφαρμάκων είναι δυνατή σε όλες ποικιλίες. Διαβάστε Πώς να καλλιεργήσετε βιολογικά φυτά ντομάτας κερασιών, να καλλιεργήσετε ντοματίνια σε αυτό το άρθρο.

Φυτά ντομάτας

Το φυτό τομάτας παράγεται ευρέως σε εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο. Τα θερμοκήπια επιτρέπουν την παραγωγή τομάτας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το φυτό μεγαλώνει γενικά μεταξύ 1 και 3 μέτρων. Οι μίσχοι αυτών των αμπελιών είναι αδύναμοι, απλώνονται και συνήθως χρειάζονται στήριξη. Ενώ απροσδιόριστα φυτά τομάτας εμφανίζονται στον εγγενή βιότοπό τους ως πολυετή φυτά, είναι καλλιεργημένος ως ετήσια. Κάθε ποικιλία τομάτας έχει διαφορετικό μέγεθος, που κυμαίνεται από ένα έως δέκα εκατοστά.

Άλλες δημοφιλείς αναρτήσεις μας σχετικά με την ντομάτα

\Καλλιέργεια ντοματίνων

Πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε φυτά ντομάτας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ντομάτες είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό τόσο για αρχάριους όσο και για ειδικούς. Αφού περάσει η απειλή του παγετού και οι θερμοκρασίες ανέβουν στους 55 βαθμούς, η φύτευση ντομάτας είναι έτοιμη.

Φυτέψτε τα φυτά τομάτας σε βάθος, μέχρι το πρώτο σετ φύλλων. οι ντομάτες μπορούν να αναπτύξουν ρίζες κατά μήκος των μίσχων τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές τις μακριές ντομάτες. Τα φυτά που είναι πολύ μακριά και ταλαντεύονται μπορούν να λυγίσουν σε ορθές γωνίες σκάβοντας μερικές μικρές τάφρους και τοποθετώντας τις στο πλάι. Όταν θάβετε το στέλεχος, αφήστε μόνο τα δύο φύλλα από πάνω.

Σπορόφυτα θα πρέπει να δοθεί πολύς χώρος για να απλωθεί εάν καλλιεργείτε ντομάτες από σπόρους. Κόψτε τα μικρότερα, πιο αδύναμα σπορόφυτα για να δημιουργήσετε χώρο για τα καλύτερα αναπτυσσόμενα. Η ανάπτυξή τους αναστέλλεται σε συνθήκες συνωστισμού, γεγονός που τα αγχώνει και οδηγεί σε προβλήματα υγείας αργότερα. Μόλις ένα δενδρύλλιο ντομάτας έχει τα πρώτα του αληθινά φύλλα, θα πρέπει να μεταφυτευτεί στη δική του γλάστρα 4 ιντσών.

Ηλιακό φως

Μια ισχυρή, άμεση πηγή φωτός είναι απαραίτητη για τα σπορόφυτα τομάτας. Δώστε μια περιοχή έκθεσης στον ήλιο στα φυτά της ντομάτας σας. Για να παράγουν οι ντομάτες την καλύτερη γεύση τους, χρειάζονται τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες ήλιο καθημερινά. Ένα φυτό ντομάτας μετατρέπει το ηλιακό φως σε ενέργεια, καθιστώντας το φως καθοριστικό για την ανάπτυξή του. Χρειάζεται ενέργεια για να σχηματίσουν καρπούς οι ντομάτες. Αντίστοιχα, όσο περισσότερο ηλιακό φως λαμβάνει ένα φυτό, τόσο περισσότερη ενέργεια έχει και τόσο περισσότερους καρπούς μπορεί να παράγει.

Πότισμα

Για να αναπτυχθούν καλά οι ντομάτες, ένα ώριμο φυτό χρειάζεται περίπου 1 γαλόνι νερό την ημέρα, ειδικά όταν ο ήλιος λάμπει περισσότερο. Οι ντομάτες χρειάζονται συνεχές πότισμα για να παραμείνουν υγιείς. Φροντίστε να μην ποτίζετε υπερβολικά το φυτό. Ένα υπερποτισμένο φυτό ντομάτας μπορεί να εμφανίσει ραγισμένους καρπούς ή φουσκάλες γύρω από τα κάτω φύλλα.

Όταν ο καρπός αρχίσει να ωριμάζει, μπορείτε να μειώσετε το πότισμα. Η απώλεια νερού θα ενθαρρύνει το φυτό να συγκεντρώνει τα σάκχαρά του, κάτι που θα κάνει το φαγητό καλύτερη γεύση. Μην στερείτε πολύ νερό από τα φυτά ώστε να μαραίνονται συνεχώς και να αγχώνονται, διαφορετικά θα χαθούν τα άνθη και οι καρποί.

Εδαφος

Το κομπόστ ή η κοπριά θα βοηθήσουν τα φυτά της τομάτας σας να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά αν τα σκάψετε βαθιά. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να διορθώσετε το έδαφος με κομποστοποιημένη κοπριά ή παλαιωμένη κοπριά. Θυμηθείτε να εργάζεστε σε μια περιοχή περίπου τριών ποδιών σε διάμετρο και δύο πόδια βάθος, προκειμένου να επιτρέψετε στις ρίζες να αναπτυχθούν προς τα πάνω.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τύπος εδάφους όπου οι ντομάτες δεν θα αναπτυχθούν, εκτός από βαριά αργιλώδη εδάφη. Το καλύτερο pH του εδάφους για τις ντομάτες είναι μεταξύ 6,0 και 6,8. Ενσωματώστε αρκετές ίντσες οργανικού κομπόστ ή παλαιωμένης ζωικής κοπριάς στο πάνω μέρος των τεσσάρων έως οκτώ ιντσών του εδάφους πριν από τη φύτευση.

Λίπασμα

Για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή τομάτας, γονιμοποιήστε τις αμέσως μόλις φυτευτούν. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα γονιμοποιήσετε ξανά όταν οι ντομάτες καρποφορήσουν. Θα πρέπει να προσθέτετε ελαφρύ λίπασμα μία φορά κάθε μία έως δύο εβδομάδες αφότου τα φυτά τομάτας αρχίσουν να παράγουν καρπούς μέχρι να σκοτωθούν από τον παγετό.

Μια φόρμουλα 5-10-10 που περιλαμβάνει ασβέστιο, μαγνήσιο και ίχνη θείου είναι ιδανική για καρποφόρες ντομάτες.

Φυτά ντομάτας

Θερμοκρασία και Υγρασία

Γενικά, οι ντομάτες αναπτύσσονται σε ζεστό καιρό. Ένα εύρος θερμοκρασίας 21-24°C είναι ιδανικό για να αποκτήσετε το καλύτερο χρώμα και ποιότητα φρούτων. Η πήξη και η ανάπτυξη των καρπών επηρεάζεται αρνητικά από θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου.

Η υψηλή υγρασία και ο παγετός καθιστούν τα φυτά ανίκανα να επιβιώσουν. Επιπλέον, συνιστάται η διατήρηση της σχετικής υγρασίας μεταξύ 50-70% για τις ντομάτες καθ‘ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξη στάδια.

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλώνοντας Φυτά Picher στο σπίτι. Πώς να μεγαλώσει βιολογικό αγγούρι.

για καρφίτσα:

Καλλιέργεια ντοματίνων

Schreibe einen Kommentar