Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος σε 6 βήματα

0
Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος σε 6 βήματα

Το βαρύ αργιλώδες έδαφος μπορεί να απογοητεύσει ακόμη και τον πιο αισιόδοξο κηπουρό. Ακολουθήστε αυτό το σχέδιο 6 βημάτων για να βελτιώσετε τη δομή του εδάφους και την αποστράγγιση, ώστε να μπορείτε να κάνετε κήπο με ευκολία και να καλλιεργείτε καλλιέργειες που ευδοκιμούν.

Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος σε 6 βήματα: Το βαρύ αργιλώδες έδαφος μπορεί να είναι απογοητευτικό.  Ακολουθήστε αυτό το σχέδιο 6 βημάτων για να βελτιώσετε το έδαφος, ώστε να μπορείτε να κάνετε κηπουρική με ευκολία και να καλλιεργείτε καλλιέργειες που ευδοκιμούν.  #κηπουρική

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Η συμπαγής, σκληρή βρωμιά στην πρώτη μου αυλή ήταν ένα απεχθές πέρασμα για το χώμα.

Οι οικοδόμοι ξέσπασαν το επιφανειακό έδαφος όταν έχτισαν το σπίτι το 1955, και αφού το πήλινο υπέδαφος ήταν ωραίο και συμπιέστηκε από μηχανήματα κατασκευής, τοποθέτησαν χλοοτάπητα ακριβώς πάνω του.

Κατά τη διάρκεια μιας βροχής, το νερό χτύπησε το πηλό έδαφος σαν πεζοδρόμιο και απομακρύνθηκε γρήγορα, χωρίς να μπορεί να μουλιάσει και να ποτίσει το γκαζόν ή να ενυδατώσει τους οργανισμούς του εδάφους από κάτω.

Στην πίσω αυλή, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες σπιτιού γέμισαν την πισίνα με χαμηλής ποιότητας, βαριά πήλινη κατασκευή. Όχι μόνο βρήκα κομμάτια σκυροδέματος βαμμένα με μπλε χρώμα όταν προσπάθησα να σκάψω, αλλά η σκέψη να προσπαθήσω να βάλω ένα φτυάρι στον πηλό μου έκανε ρίγη!

Δεν ήμουν σίγουρος πώς να δημιουργήσω έναν υγιή, παραγωγικό κήπο χωρίς κοπιαστική εργασία για να βελτιώσω την κατάστασή μου. Φαινόταν απελπιστικό.

Πρόσθεσα οργανική ύλη σε μεγάλες ποσότητες, αλλά το αργιλώδες χώμα απλώς φαινόταν να το καταπίνει χωρίς να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Σκέφτηκα ότι έπρεπε να υπάρχει καλύτερος τρόπος, οπότε άρχισα να ερευνώ πώς να μεταμορφώσω το σκληρό πανί μου βρωμιά σε πλούσιο, αργιλώδες πηλό έδαφος με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει η φύση. Η έρευνά μου με οδήγησε σε έναν συνδυασμό βημάτων που λειτούργησαν απόλυτα και είμαι ενθουσιασμένος που τα μοιράζομαι.

Θα σας κάνουν να νιώσετε ξανά αισιόδοξοι για τον κήπο σας! Αλλά πρώτα, ας δούμε τι είναι καλό και τι όχι τόσο καλό στο αργιλώδες έδαφος.

Το καλό και το κακό του αργιλώδους εδάφους

Από όλους τους διαφορετικούς τύπους εδάφους (άμμος, άργιλος, λάσπη), το αργιλώδες έδαφος αποτελείται από τα μικρότερα και πυκνότερα σωματίδια. Αυτά τα μικρά και πυκνά σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αποστράγγισης και να συμπιεστούν εύκολα. Ωστόσο, ο πηλός μπορεί επίσης να συγκρατήσει θρεπτικά συστατικά.

Έτσι, δεν χάθηκαν όλα, απλά πρέπει να τα διαχειριστούμε σωστά!

Ας δούμε πώς να μετατρέψουμε αυτό το συμπαγές, βρεγμένο χώμα σε έναν πλούσιο, αργιλώδη άργιλο που είναι κατάλληλος για φύτευση.

Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος σε 6 βήματα: Το βαρύ αργιλώδες έδαφος μπορεί να είναι απογοητευτικό.  Ακολουθήστε αυτό το σχέδιο 6 βημάτων για να βελτιώσετε το έδαφος, ώστε να μπορείτε να κάνετε κηπουρική με ευκολία και να καλλιεργείτε καλλιέργειες που ευδοκιμούν.  #κηπουρική

Διόρθωση προβλημάτων αργιλικού εδάφους

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε το αργιλώδες χώμα σας εκπληκτικό. Όσο περισσότερα από αυτά τα βήματα μπορείτε να κάνετε, τόσο πιο εκπληκτικό θα είναι το χώμα σας – και οι καλλιέργειες κήπου σας.

1: Κάντε το περίγραμμα της Γης

Προσθέστε περιγράμματα στο έδαφος του κήπου σας δημιουργώντας έναν απαλό κυματισμό εναλλασσόμενων ψηλών κορυφών και χαμηλών κοιλάδων. Τα περιγράμματα των υπερυψωμένων φυτών, βεράντες, υπερυψωμένα κρεβάτια ή ακόμα και πέτρες permaculture βοηθούν στην επιβράδυνση και διαχείριση του νερού.

Καθώς το νερό κυματίζει και φιλτράρεται αργά μέσα από ψηλά και χαμηλά σημεία της γης, οξυγονώνεται, γεγονός που μειώνει την υπερχείλιση. Η οργανική ύλη συσσωρεύεται φυσικά σε χαμηλά σημεία όπου συγκεντρώνεται νερό, ενώ τα ψηλά σημεία παρέχουν περιοχές φύτευσης που στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Εάν σκοπεύετε να χτίσετε υπερυψωμένα κρεβάτια, ακολουθήστε τα βήματα δύο και τρία παρακάτω πριν κατασκευάσετε τα κρεβάτια έτσι ώστε να έχετε μια καλά στραγγιζόμενη βάση. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι κατάλληλα για εσάς;

Κάντε το περίγραμμα της γης πριν από όλα τα άλλα βήματα. Η ιδανική στιγμή για να χτίσετε περιγράμματα είναι όταν το έδαφος είναι υγρό αλλά δεν είναι υδατωμένο. Το να δουλεύεις αργιλώδες χώμα όταν είναι μουσκεμένο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Συνοπτικά, οι κήποι με βαρύ αργιλώδες έδαφος μπορούν να συμπιεστούν πολύ εύκολα, επομένως είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τα περιγράμματα (κορυφές και κοιλάδες) για την καταπολέμηση των προβλημάτων βαρύτητας και αποστράγγισης.

Θα θέλατε να αποδώσετε νόστιμες σοδειές ενώ συνεργάζεστε με τη φύση; Ρίξτε μια ματιά στο ebook μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable Garden

2: Αερίστε αργιλικό έδαφος

Η έγχυση θυλάκων αέρα σε αργιλώδες έδαφος είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποστράγγισης, τη διάσπαση της συμπίεσης και την πρόσκληση μικροοργανισμών του εδάφους. Όταν το αργιλώδες έδαφος δεν προετοιμάζεται σωστά, μπορεί να βρεθεί ένα συμπαγές φύλλο πηλού κάτω από ένα στρώμα χαλαρωμένου/τροποποιημένου εδάφους.

Εδώ είναι τρία εργαλεία που μου αρέσει να χρησιμοποιώ για αυτήν την εργασία:

  • Broadfork
  • Πιρούνι εκσκαφής
  • Συνδέστε τον αεριστή πυρήνα

>>> Περιηγηθείτε στα αγαπημένα μου εργαλεία για τη δουλειά στο δικό μου Βελτίωση αργιλικού εδάφους Κατάστημα Amazon.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο της επιλογής σας για να αερίζετε το χώμα του κήπου δύο φορές το χρόνο – το φθινόπωρο καθώς τελειώνει η σεζόν και την άνοιξη πριν από τη φύτευση. Ο φθινοπωρινός αερισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή αντισταθμίζει τυχόν ενέργειες βαρύτητας/συμπίεσης που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία, απλά ξεκινήστε από τη μία άκρη του κήπου και δουλέψτε προς τα πίσω (για να μην πατήσετε σε χαλαρό χώμα) ανοίγοντας τρύπες όσο πιο βαθιά μπορείτε.

Ή αφήστε φυτά που καταστρέφουν πηλό να κάνουν τη δουλειά για εσάς. 🙂

Σημείωση για το άροσμα: Αναρωτιέστε για την άροση για τη βελτίωση του αργιλώδους εδάφους; Σε πολλές περιπτώσεις, το άροσμα μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη συμπύκνωση.

Ωστόσο, εφόσον το χώμα είναι υγρό (αλλά όχι υγρό), η εφάπαξ άροση μπορεί να είναι ένας αξιοπρεπής αερισμός, μετά τον οποίο, οι άλλες προτάσεις σε αυτήν την ενότητα πιθανότατα θα παράγουν καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (λιγότερη συμπίεση, ελαφρύτερη και πιο πλούσια χώμα, λιγότερα ζιζάνια).

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μετάβαση σε έναν κήπο χωρίς καλλιέργεια.

Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι για να προσθέσετε λίπασμα στον κήπο.

Το πιρούνι εκσκαφής τραβάει διπλό καθήκον καθώς προσθέτω σπιτικό λίπασμα σε ένα αεριζόμενο κρεβάτι κήπου.

3: Προσθέστε τροποποιήσεις εδάφους στο αργιλώδες έδαφος

Προσθέστε τροποποιήσεις εδάφους αμέσως μετά τον αερισμό, έτσι ώστε η βροχή να τις ξεπλύνει στις τρύπες και να μαλακώσει την άργιλο. Θα χρειαστείτε πολλή οργανική ύλη στην αρχή για να αλλάξετε πραγματικά τη δομή του εδάφους.

Οι ακόλουθοι τύποι οργανικής ύλης προσελκύουν μικροοργανισμούς που επιταχύνουν τη βελτίωση του εδάφους αναπτύσσοντας σήραγγες (περισσότερο αερισμό) και εκκρίνοντας πολύ (περισσότερη οργανική ύλη για να διασπαστούν τα σφιχτά τυλιγμένα σωματίδια αργίλου).

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους σας, τη μείωση της συντήρησης και την αύξηση της απόδοσης;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Ορισμένες τροποποιήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για αργιλώδες έδαφος

Κοπρόχωμα:
Το σπιτικό κομπόστ είναι ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό που βελτιώνει την αποστράγγιση. Μάθετε πώς να φτιάξετε έναν κάδο κομποστοποίησης που είναι κατάλληλος για εσάς.

Δυστυχώς, τα ζιζανιοκτόνα μπορούν να μολύνουν τόσο τους οικιακούς κάδους κομποστοποίησης όσο και το κομπόστ που αγοράζεται από το κατάστημα. Μάθε πως να:

Πράσινη κοπριά:
Κόψτε την πράσινη φυτική ύλη από άλλες περιοχές του κήπου και απλώστε την ομοιόμορφα στο έδαφος για μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροποποίηση. (Μου αρέσει να χρησιμοποιώ βότανα όλων των ειδών, αλλά το comfrey είναι το αγαπημένο.) Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αφεψήματα από βότανα.

Καλούπι φύλλων:
«Λίβρα προς λίβρα, τα φύλλα των περισσότερων δέντρων περιέχουν διπλάσια μέταλλα από την κοπριά». Τα φθινοπωρινά φύλλα είναι και τα δύο α πολύτιμο σάπια φύλλα και χωματουργικό.

Τα φύλλα που έχουν αποσυντεθεί για ένα ή δύο χρόνια θεωρούνται ως μούχλα των φύλλων, ένας πλούσιος και εύθρυπτος «μαύρος χρυσός» για το χώμα του κήπου.

Κτηνοτροφικές κοπριές:
Όλα τα είδη λιπασματοποιημένων λιπασμάτων εγκεκριμένων από τον κήπο είναι εξαιρετικά βελτιωτικά του εδάφους. Η μόνη σύγχρονη πρόκληση είναι η πιθανότητα να μολυνθεί με ζιζανιοκτόνο. Μάθετε περισσότερα για τη μόλυνση με ζιζανιοκτόνα στην κοπριά.

Σημείωση σχετικά με την εθιμοτυπία εφαρμογής κοπριάς: Μην απλώνετε κοπριά σε παγωμένο ή βρεγμένο έδαφος ή πριν από δυνατή βροχή. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε τις τοπικές πλωτές οδούς σας καθαρές και να διασφαλίσετε ότι τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά δεν θα ξεπλυθούν.

Χύτευση σκουληκιών:
Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου σπιτικές πηγές οργανικής ύλης, η οποία είναι πλούσια σε μέταλλα, άζωτο και χούμο. Μάθετε πώς να κάνετε τα δικά σας χυτά σκουληκιών σε αυτό το άρθρο σχετικά με την κατασκευή ενός κάδου σκουληκιών. Ελέγξτε αυτά τα προβλήματα με τα σκουλήκια για αρχάριους πριν ξεκινήσετε!

>>> Περιηγηθείτε στις αγαπημένες μου τροπολογίες εδάφους στο δικό μου Βελτίωση αργιλικού εδάφους Κατάστημα Amazon.

Κομποστοποίηση φύλλων σε μούχλα φύλλων, μια πλούσια τροποποίηση κήπου.

Κομποστοποίηση φύλλων σε μούχλα φύλλων, μια πλούσια τροποποίηση κήπου.

Αφού διανείμετε ομοιόμορφα βελτιωτικά εδάφους σε αεριζόμενα κρεβάτια κήπου και αφήσετε τη βροχή να τα ξεπλύνει, τι ακολουθεί; Είτε θα φυτέψετε καλλιέργειες (αν είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου) είτε θα καλύψετε κατάλληλα, κάτι που θα συζητήσω στα επόμενα βήματα.

4: Φυτέψτε μια Καλλιέργεια

Οι καλλιέργειες βοηθούν στην ενσωμάτωση τροποποιήσεων του εδάφους βαθύτερα στο αργιλώδες έδαφος ριζώνοντας πυκνά και προς τα κάτω. Μειώνουν τη διάβρωση και εμπλουτίζουν το έδαφος. Μπορείτε να φυτέψετε καλλιέργειες είτε το φθινόπωρο είτε το καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές καλλιέργειες κάλυψης για να διαλέξετε και ποια είναι η κατάλληλη για εσάς θα εξαρτηθεί από το κλίμα σας. Οι κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα σκοτώνουν ορισμένες καλλιέργειες, ώστε να μπορείτε να φυτέψετε την άνοιξη χωρίς πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες. Άλλες καλλιέργειες καλλιέργειες απαιτούν όργωμα ή κοπή πριν από τη φύτευση των καλλιεργειών.

Το τοπικό σας γραφείο επέκτασης θα είναι μια τεράστια (δωρεάν!) βοήθεια για την επιλογή μιας καλλιέργειας που είναι κατάλληλη για το κλίμα/το έδαφος/την περιοχή σας και το στυλ κηπουρικής σας.

Το Ινστιτούτο Rodale συζητά καλυπτικές επιλογές καλλιέργειας για τον κήπο χωρίς καλλιέργειακαι η Άννα Χες καλύπτει το θέμα διεξοδικά στο βιβλίο της, Homegrown Humus: Cover Crops in a No-til Garden.

Φυτέψτε φθινοπωρινές καλλιέργειες στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Θα παρέχουν βιότοπο διαχείμασης για ωφέλιμα έντομα.

Φυτέψτε καλλιέργειες καλοκαιρινής κάλυψης στα τέλη της άνοιξης. Θα γεμίσουν κενές θέσεις στον κήπο και θα προσφέρουν λουλούδια για επικονιαστές.

>>> Περιηγηθείτε στις αγαπημένες μου καλλιέργειες κάλυψης στο δικό μου Βελτίωση αργιλικού εδάφους Κατάστημα Amazon.

Ψιλοκόψτε τις καλλιέργειες κάλυψης (χρησιμοποιώ ζιζανιοφάγο) περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση, εάν δεν έχουν ξεψυχήσει από μόνες τους. Λίγες μέρες μετά το κόψιμο, χρησιμοποιήστε ένα από τα εργαλεία αερισμού που αναφέρονται παραπάνω για να ανοίξετε τρύπες στη μάζα της ρίζας για να ενσωματώσετε και μέρος της φυτικής ύλης.

Φυτέψτε απευθείας στη φυτική ύλη.

Ένα κρεβάτι κήπου στρωμένο με ψιλοκομμένα φύλλα.

Αυτό το κρεβάτι κήπου είναι επικαλυμμένο με ψιλοκομμένα φύλλα.

5: Μάλταρα κατάλληλα

Αφού αερίσετε και προσθέσετε τροποποιήσεις εδάφους, προσθέστε σάπια φύλλα εάν δεν πρόκειται να σπείρετε καλλιέργειες. Το γυμνό χώμα είναι μια συνταγή για συμπύκνωση. Τα ψιλοκομμένα φύλλα είναι το αγαπημένο μου σάπια φύλλα. Ανακυκλώνω την ελεύθερη ύλη που βρίσκω στην αυλή μου! Τα φύλλα τρέφουν το έδαφος αρκετά καλά.

Το άχυρο ήταν ένα πολύ κατάλληλο και πανάρχαιο υλικό για σάπια φύλλα, αλλά είναι πιθανό το σύγχρονο άχυρο να έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνο. Να γνωρίζετε πάντα τον αγρότη σας, να ρωτάτε πάντα.

Μια εναλλακτική λύση είναι το σανό μηδικής (Βρείτε μια από τις πηγές μου στο my Βελτίωση αργιλικού εδάφους Κατάστημα Amazon). Ενώ τα ζιζανιοκτόνα στοχεύουν συνήθως τα πλατύφυλλα ζιζάνια, η μηδική είναι όσπριο και επομένως συνήθως δεν ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα.

Κατά τη διάρκεια των βροχερών περιόδων, πολτοποιήστε ελαφρά έτσι ώστε το χώμα να μπορεί να αναπνέει και να μην γίνει ευαίσθητο σε μυκητιακά προβλήματα. Καλύψτε σε μεγάλο βαθμό σε ξηρές και ζεστές συνθήκες για την προστασία του εδάφους. Μάθετε 5 τρόπους για να κάνετε σάπια φύλλα στον κήπο της περμακουλτούρας.

6: Αποφύγετε να περπατάτε στα κρεβάτια

Μετά από όλη τη δουλειά που έχετε κάνει για να βελτιώσετε το αργιλώδες χώμα σας, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να περπατήσετε στο κρεβάτι του κήπου και να προκαλέσετε ξανά συμπύκνωση.

Το χώμα κήπου είναι πολύ ακριβό όταν σκέφτεστε όλο τον χρόνο που αφιερώσατε για να το βελτιώσετε, να αγοράσετε βελτιωτικά εδάφους και να συλλέξετε και να διασκορπίσετε οργανικό υλικό.

Δημιουργήστε κρεβάτια κήπου αρκετά στενά ώστε να μην χρειάζεται να περπατάτε μέσα τους για να διαχειριστείτε όλες τις πλευρές.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κηπουρική, τα κρεβάτια πλάτους 4 ποδιών είχαν εξαιρετικό μέγεθος για την καλύτερη χρήση του χώρου στον μικρό μου κήπο. Αλλά γρήγορα έμαθα πόσο απογοητευτικό ήταν να μην μπορώ να φτάσω εύκολα σε όλους τους τομείς. Έχω εγκατασταθεί στα τρία πόδια πλάτος ως το αγαπημένο μου μέγεθος κρεβατιού για την προσωπική μου εμβέλεια.

Όποιο μέγεθος κρεβατιού κι αν αποφασίσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται να πατήσετε στο πλούσιο, χαϊδεμένο χώμα σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, παρόλο που το βαρύ αργιλώδες έδαφος μπορεί να είναι απογοητευτικό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το βελτιώσετε, ώστε να μπορείτε να κάνετε κηπουρική με ευκολία και να καλλιεργείτε καλλιέργειες που ευδοκιμούν.

Διαβάστε στη συνέχεια:

>>> Αποκτήστε τη δωρεάν 19-σελίδα μου Οδηγός Τροποποιήσεων Οργανικού Εδάφους για περισσότερες ιδέες:

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας τρόποι για να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος;

Schreibe einen Kommentar