Πώς να έχετε έναν παραγωγικό φθινοπωρινό κήπο (σε 5 εύκολα βήματα)

2
Πώς να έχετε έναν παραγωγικό φθινοπωρινό κήπο (σε 5 εύκολα βήματα)

Θα θέλατε να έχετε έναν φθινοπωρινό λαχανόκηπο υψηλής απόδοσης; Ακολουθήστε αυτά τα πέντε εύκολα βήματα για μια ομαλή μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, πολλοί κηπουροί είναι κουρασμένοι και έτοιμοι να ρίξουν το μυστρί.  Ωστόσο, ο φθινοπωρινός κήπος μπορεί να είναι μια υπέροχη αλλαγή του ρυθμού.  Με χαμηλότερες θερμοκρασίες έρχεται ένα μοναδικό σύνολο από καλλιέργειες χαμηλής συντήρησης, όπως παντζάρια, μπρόκολο, καρότα, μαρούλι, σπανάκι και πολλά άλλα.  Θα θέλατε να έχετε έναν φθινοπωρινό λαχανόκηπο υψηλής απόδοσης;  Ακολουθήστε αυτά τα πέντε εύκολα βήματα για μια ομαλή μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, πολλοί κηπουροί είναι κουρασμένοι και έτοιμοι να ρίξουν το μυστρί. Ωστόσο, ο φθινοπωρινός κήπος μπορεί να είναι μια υπέροχη αλλαγή του ρυθμού. Με χαμηλότερες θερμοκρασίες έρχεται ένα μοναδικό σύνολο από καλλιέργειες χαμηλής συντήρησης, όπως παντζάρια, μπρόκολο, καρότα, μαρούλι, σπανάκι και πολλά άλλα.

Χρονομέτρηση του Φθινοπωρινού Λαχανόκηπου

Οι ζαλισμένοι κηπουροί αρχίζουν ανυπόμονα να προετοιμάζονται για τον καλοκαιρινό κήπο στις αρχές της άνοιξης, όταν ο παγετός και —ίσως το χιόνι— εξακολουθούν να είναι ο κανόνας. Η άνοιξη είναι όταν αποτινάσσουμε τη χειμερία νάρκη και προσποιούμαστε ότι οι ζεστές μέρες είναι προ των πυλών!

Ανάλογη προσμονή μας καλωσορίζει και το φθινόπωρο. Ένας φθινοπωρινός κήπος μπορεί να είναι όμορφα παραγωγικός με πολύ πιο αργό ρυθμό. Ακόμα κι έτσι, το κόλπο είναι να θυμάστε ότι, όπως ο καλοκαιρινός κήπος, ο φθινοπωρινός κήπος πρέπει να ξεκινήσει μήνες πριν έρθει ο δροσερός καιρός.

Για μένα στη ζώνη 6 του USDA, προετοιμάζομαι για τον φθινοπωρινό κήπο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Θα θέλατε να υπολογίζονται αυτόματα οι ημερομηνίες φύτευσης του φθινοπώρου για εσάς; Θα πάρεις το δικό μου Φύλλο εργασίας έναρξης και φύτευσης σπόρων (μία από τις τέσσερις λήψεις μπόνους) όταν αγοράζετε το βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm: Modern Solutions for Busy People!

The Suburban Micro-Farm Book

Ακολουθούν πέντε εύκολα βήματα για την ανάπτυξη ενός φθινοπωρινού κήπου χαμηλής συντήρησης και υψηλής απόδοσης.

Βήμα 1: Δημιουργήστε χώρο για φθινοπωρινή φύτευση κήπου

Όταν ο καλοκαιρινός κήπος σας είναι γεμάτος και καταπράσινος στο απόγειο της σεζόν, είναι δύσκολο να σκεφτείτε το φθινόπωρο. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ξεριζώσετε υπέροχα και παραγωγικά φυτά που αγαπούν τη θερμότητα για να δημιουργήσετε χώρο για καλλιέργειες δροσερής περιόδου. Τα καλά νέα είναι ότι αν προγραμματίσεις καλά, δεν θα χρειαστεί!

Δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις.

Δημιουργήστε χώρο #1: Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Αφήστε σκόπιμα ένα κρεβάτι ανοιχτό για φθινοπωρινή φύτευση. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το κρεβάτι σκόρδου μου για φθινοπωρινές καλλιέργειες. Μετά τη συγκομιδή του σκόρδου στις αρχές του καλοκαιριού, σπέρνω φαγόπυρο ως καλυπτική καλλιέργεια και μετά το κόβω όταν είμαι έτοιμος να φυτέψω τον φθινοπωρινό μου κήπο.

Δημιουργήστε χώρο #2: Φυτέψτε χωριστά λαχανικά που αγαπούν το κρύο και τη θερμότητα

Αυτό είναι ένα έμπειρη συμβουλή διαχείρισης κήπου. Καθώς φυτεύετε τον ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό κήπο σας, ομαδοποιήστε τις καλλιέργειες δροσερής εποχής σας (μπιζέλια, φυλλώδη λαχανικά, ριζώδη λαχανικά). Ομοίως, φυτέψτε μαζί τις καλλιέργειες θερμής εποχής (καρποφόρα λαχανικά) στα δικά τους κρεβάτια. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να θυσιάσετε λαχανικά που αγαπούν τη ζέστη για τον φθινοπωρινό σας κήπο!

Δημιουργήστε χώρο #3: Καθαρίστε την ύλη των φυτών που έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή παράσιτα

Μόλις παρατηρήσετε μια προσβολή στον κήπο σας, αφαιρέστε αμέσως τα προσβεβλημένα φυτά. Πετάξτε ή κάψτε όλη τη μολυσμένη φυτική ύλη. Μην το βάζετε στον κάδο κομποστοποίησης όπου μπορεί να επιβιώσει το παράσιτο ή η ασθένεια. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι απαραίτητο να το κάνετε πριν φυτέψετε τον φθινοπωρινό κήπο γιατί δεν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παράσιτα να ξεχειμωνιάσουν στο έδαφος.

Θυμηθείτε, μερικά παράσιτα είναι εντάξει. Προσελκύουν ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας! Δείτε: Οδηγός για την πρόληψη των παρασίτων στον κήπο.

Δημιουργήστε χώρο #4: Καθαρίστε τα ξοδευμένα φυτά

Συγκομίστε τους σπόρους οποιωνδήποτε υγιών καλλιεργειών ή λουλουδιών που έχουν πάει για σπορά. Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε και ρίξτε τη φυτική ύλη απευθείας στο κρεβάτι ως σάπια φύλλα. Αντί να το τραβήξετε έξω, κόψτε τη φυτική ύλη και αφήστε τις σάπιες ρίζες να τροφοδοτήσουν το χώμα.

Πριν και μετά: Καθαρίστε τα χρησιμοποιημένα φυτά μας για τον φθινοπωρινό κήπο

Πριν καθαρίσω τα εξαντλημένα φυτά και μετά.

Αν σας λείπει κανένας σπόρος κατά τη συγκομιδή, τότε μόλις επανασπορά στα κρεβάτια για το επόμενο έτος με λίγη προσπάθεια!

Δημιουργήστε χώρο #5: Καθαρίστε τα ζιζάνια

Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να καθαρίσετε τα ζιζάνια, αν και έχετε κατά νου ότι πολλά ζιζάνια είναι ευεργετικά για το έδαφος. (Μάθετε περισσότερα για μερικά από τα αγαπημένα μου ζιζάνια για να τα καλωσορίσω στον λαχανόκηπο.) Αντί να τραβήξετε τα «καλά» ζιζάνια, κόψτε τα προς τα πίσω και βάλτε τα πάνω στο χώμα ή κάτω από το στρώμα για να αποσυντεθούν ως λίπασμα.

Τώρα μπορείτε να αναπνεύσετε!

Βήμα 2: Αγοράστε τους φθινοπωρινούς σπόρους και τα φυτά του κήπου σας

Αξιολογήστε τον κήπο σας ρωτώντας, Πόσος χώρος είναι διαθέσιμος για έναν φθινοπωρινό κήπο; Αποφασίστε τι θέλετε να φυτέψετε, ανάλογα με τον μήνα που είναι και ποια είναι η ζώνη ανθεκτικότητάς σας. Για να υπολογίσω τον αριθμό των σπόρων ή των φυτών που πρέπει να αγοράσω, θεωρώ χρήσιμο να σχεδιάσω τον κήπο σε ένα κομμάτι χαρτί.

Πολλές δημοφιλείς φθινοπωρινές καλλιέργειες όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το μαρούλι, το λάχανο και το ελβετικό σέσκουλο (μου αρέσει αυτό Γιορτή Ελβετικό σέσκουλο από Βοτανικά Ενδιαφέροντα) μπορεί είτε να σπαρθεί απευθείας είτε να μεταφυτευτεί ως σπορόφυτο. Εάν δεν έχετε χρόνο, πηγαίνετε με σπορόφυτα για ταχύτερη απόδοση, τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε στο τοπικό κατάστημα κήπου ή στην αγορά των αγροτών.

Αγοράζω σπορόφυτα εάν δεν έχω χρόνο ή δεν ξεκίνησα τις φθινοπωρινές μου καλλιέργειες αρκετά νωρίς.

Άλλες δημοφιλείς καλλιέργειες όπως τα παντζάρια, τα καρότα, τα μπιζέλια, το ραπανάκι και το σπανάκι είναι καλύτερα να σπαρθούν απευθείας στον κήπο.

Μην ξεχάσετε να εξοικονομήσετε χώρο για το φθινοπωρινό σας σκόρδο! Στον κήπο μου της ζώνης 6, φυτεύω σκόρδο τον Οκτώβριο. μου αρέσει να καλλιεργήστε μια ποικιλία με σκληρό λαιμό που ονομάζεται Chesnok Red.

Εδώ είναι μερικά από τα δικά μου μηνιαίους οδηγούς προγραμματισμού και φύτευσης που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης στην εποχή του φθινοπώρου στον κήπο:

Βήμα 3: Τροποποίηση του εδάφους

Είναι πάντα καλή ιδέα να τροποποιήστε το έδαφος πριν από τη φύτευση. Η προσθήκη οργανικής ύλης βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους και τροφοδοτεί ωφέλιμα μικρόβια του εδάφους που βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν δυνατά και υγιή. Ιδανικά θα τροποποιούσατε το έδαφος περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση για να αφήσετε το έδαφος να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μην αφήσετε αυτό να σας εμποδίσει να φυτέψετε αμέσως εάν δεν έχετε δύο εβδομάδες στη διάθεσή σας!

Μου αρέσει να διορθώνω το έδαφος πριν φυτέψω τον φθινοπωρινό μου κήπο.

Εδώ είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου τρόπους για να βελτιώσω το έδαφος:

Βήμα 4: Σπορά σπόρων ή μεταφύτευση

Πότε πρέπει να σπείρετε σπόρους και να μεταφυτεύσετε δενδρύλλια; Λάβετε τον φθινοπωρινό μου οδηγό φύτευσης που σας βοηθά να προσδιορίσετε τις μοναδικές σας ώρες φύτευσης για 17 δημοφιλείς καλλιέργειες.

Αφού ετοιμάσετε χώρο για τον φθινοπωρινό σας κήπο, ήρθε η ώρα να σπείρετε σπόρους και να μεταφυτεύσετε δενδρύλλια.

Φροντίστε να ποτίζετε καλά τους σπόρους και τα μοσχεύματα σας και να διατηρείτε το χώμα υγρό όλο το φθινόπωρο. Στη γεωγραφική μου περιοχή, ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο ξηρός μήνας του χρόνου. Ο πιο κρύος καιρός μπορεί να κρύψει την ανάγκη να διατηρείται ο κήπος ποτισμένος.

Βήμα 5: Προστατέψτε τον φθινοπωρινό σας κήπο για να παρατείνετε τη συγκομιδή μέχρι το χειμώνα

Να είστε έτοιμοι να προστατεύσετε τις καλλιέργειές σας από τον παγετό, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τον φθινοπωρινό σας κήπο όσο το δυνατόν περισσότερο. Ανάλογα με το κλίμα σας, μπορείτε να τα διατηρήσετε όλο τον χειμώνα!

Ο καιρός του φθινοπώρου μπορεί να είναι μεταβλητός από περιοχή σε περιοχή και απρόβλεπτος από έτος σε έτος. Στην περιοχή μου, οι παγετοί μπορεί να χτυπήσουν ήδη από τον Οκτώβριο ή μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κρύα κουφώματα και κάλυμμα σειράς είναι δύο τεχνικές επέκτασης σεζόν που είναι σχετικά φθηνές και εύκολο να αποθηκευτούν εκτός εποχής. Διαβάστε περισσότερα για το πώς να προστατεύσετε τις καλλιέργειές σας με ένα κρύο πλαίσιο.

Χρησιμοποιήστε ένα κρύο πλαίσιο για να προστατέψετε τις φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Φθινοπωρινοί Πόροι Κήπου

Βιβλία

Συνιστώ και τα δύο αυτά βιβλία για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επέκταση της συγκομιδής σας καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σπόροι

Χρειάζεστε σπόρους για τον φθινοπωρινό σας κήπο; Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μου από τα Botanical Interests:

Συνήθεις ερωτήσεις για το Fall Garden

#1: Ποια λαχανικά μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο;

Οι καλλιέργειες δροσερής εποχής ευδοκιμούν τον φθινοπωρινό καιρό. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή λαχανικά για να φυτέψετε στον φθινοπωρινό κήπο: παντζάρια, μπρόκολο, λάχανο, καρότα, λάχανο, μαρούλι, μπιζέλια, ραπανάκι, σπανάκι και σέσκουλο. Και μην ξεχάσετε να φυτέψετε σκόρδο στον φθινοπωρινό σας κήπο!

#2: Πότε πρέπει να φυτέψω τον φθινοπωρινό μου κήπο;

Πολλές φθινοπωρινές καλλιέργειες φυτεύονται στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες φύτευσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πού ζείτε και το κλίμα σας.

Ρίξτε μια ματιά στους μηνιαίους οδηγούς κήπου μου (που αναφέρονται στο Βήμα 2 παραπάνω) για συμβουλές σχεδιασμού και φύτευσης φθινοπώρου κήπου.

#3: Πόσο αργά μπορώ να φυτέψω το φθινόπωρο;

Αυτό εξαρτάται από το πού ζείτε και ημερομηνία παγετού σας. Για παράδειγμα, τα brassica όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανικά και το λάχανο πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους 15-18 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία παγετού του φθινοπώρου, ενώ τα ραπανάκια και το σπανάκι μπορούν να σπαρθούν απευθείας 5-7 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία παγετού.

Δείτε τον φθινοπωρινό μου οδηγό φύτευσης, ο οποίος καλύπτει τους χρόνους φύτευσης για 17 δημοφιλείς καλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

>>> Αποκτήστε τη δωρεάν 19-σελίδα μου Οδηγός Τροποποιήσεων Οργανικού Εδάφους για περισσότερες ιδέες:

Έχετε δοκιμάσει να καλλιεργήσετε έναν φθινοπωρινό κήπο;

Schreibe einen Kommentar