Κηπουρική όλο το χρόνο: Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε

0
Κηπουρική όλο το χρόνο: Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε

Επεκτείνετε τη συγκομιδή σας και στους 12 μήνες του έτους με ένα σχέδιο κηπουρικής όλο το χρόνο. Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε τον κήπο σας στο επόμενο επίπεδο;

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Κηπουρική όλο το χρόνο: Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε Επεκτείνετε τη συγκομιδή σας και στους 12 μήνες του έτους με ένα σχέδιο κηπουρικής για όλο το χρόνο. Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε τον κήπο σας στο επόμενο επίπεδο;

Η ιδέα της κηπουρικής όλο το χρόνο προκαλεί άγχος σε πολλούς κηπουρούς επειδή ακούγεται σαν πολλή επιπλέον δουλειά. Τελικά, δεν είναι ωραίο να βγάζεις τον χειμώνα για να ξεκουραστείς, να αναρρώσεις και να έχεις χρόνο για άλλα πράγματα; Όταν έμαθα για πρώτη φορά να επεκτείνω τη συγκομιδή καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, ήμουν διστακτικός.

Στο τέλος της επίσημης καλλιεργητικής περιόδου, είμαι τόσο φθαρμένος που ανυπομονώ για το διάλειμμα! Πιστεύω ότι οι εποχές πέφτουν και ρέουν για κάποιο λόγο, και ότι όταν τα δέντρα και το χώμα ξεκουράζονται, το ίδιο πρέπει και εγώ.

Ωστόσο, με έκπληξη ανακάλυψα ότι η κηπουρική όλο το χρόνο δεν χρειάζεται να σημαίνει πολλή επιπλέον δουλειά.

Στην πραγματικότητα, μένοντας σε επαφή με τον κήπο μου καθ‘ όλη τη διάρκεια κάθε μήνα και κάθε εποχή του χρόνου, δημιουργούσα μια βαθύτερη σύνδεση με τη φύση και μια βαθύτερη κατανόηση του οικοσυστήματος του κήπου μου… όλα αυτά ενώ έπαιρνα συνεχείς συγκομιδές!

5 κλειδιά για την επιτυχία στην κηπουρική όλο το χρόνο

Ανακάλυψα ότι το κλειδί για την επιτυχία της κηπουρικής όλο το χρόνο δεν ήταν να δουλεύω σκληρότερα για περισσότερους μήνες του χρόνου. Οχι. Η επιτυχία οφείλεται στο να έχω ένα σχέδιο και να είμαι συνεπής με τις πράξεις μου. Στην πραγματικότητα, όταν ακολουθώ το δικό μου σχέδιο, θερίζω σοδειές καθ‘ όλη τη διάρκεια της εκτός σεζόν χωρίς να δίνω στον κήπο ιδιαίτερη προσοχή.

1: Έχετε ένα σχέδιο

Οι κηπουροί συνήθως χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: Είτε αντιπαθούν οποιοδήποτε είδος σχεδιασμού και το βλέπουν ως περιορισμό της δικής τους δημιουργικής διαδικασίας. Ή είναι υπερβολικά σχεδιαστές που δεν αφήνουν χώρο για να «ακολουθήσουν τη μύτη τους» στον κήπο.

Θεωρώ ότι η αναζήτηση μιας ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο άκρων έχει συνήθως τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το να μην έχεις σχέδιο σημαίνει ότι δεν έχεις τρόπο να καταγράψεις τις βασικές εργασίες στον κήπο (Πότε διόρθωσα το έδαφος;) και δεν έχεις τρόπο να αντιμετωπίσεις τα αίτια και τα αποτελέσματα που γίνονται είτε επιτυχίες είτε αποτυχίες. Η μνήμη είναι συχνά ένα κακό αρχείο.

Κάθε κηπουρός έχει επίσης έναν διαφορετικό συνδυασμό κλίματος, τύπου εδάφους, βροχοπτώσεων, ηλιακού φωτός και μιας ολόκληρης σειράς μοναδικών συνθηκών που συνθέτουν την εμπειρία της. Η τήρηση ενός άκαμπτου σχεδίου δεν λαμβάνει υπόψη αυτές τις διαφορές. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα σχέδιο που σας ορίζει ως Επικεφαλής Επιστήμονα που διέπει τα πειράματα που οδηγούν στην ανακάλυψη των καταλληλότερων πρακτικών για την κατάστασή σας.

Σε όποιο στρατόπεδο κι αν βρίσκεστε, θα βρείτε την ισορροπία που χρειάζεστε σε αυτά τα τέσσερα εργαλεία σχεδιασμού κήπου.

Όταν αγοράζετε το βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farmπαίρνετε το τέσσερα εργαλεία σχεδιασμού κήπου ως μπόνους, συμπεριλαμβανομένου του φύλλου εργασίας μου για την έναρξη και φύτευση σπόρων, που θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ όλες τις ημερομηνίες φύτευσης με βάση την ημερομηνία παγετού σας. Φοβερο!

The Suburban Micro-Farm Book

2: Να είστε συνεπείς: 15 λεπτά την ημέρα

Όταν είμαστε απασχολημένοι, η τάση μας είναι να αναβάλλουμε τα πράγματα μέχρι να έχουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου να αφιερώσουμε σε μια εργασία. Αλλά θυμάστε τη χελώνα; Αργή και σταθερή κερδίζει τον αγώνα.

Μου αρέσει να κάνω μια βόλτα 15 λεπτών στον κήπο μου κάθε μέρα. Ναι, ακόμα και τον χειμώνα! Αυτή η συνέπεια είναι που με κρατά συνδεδεμένο με τον κήπο μου ακόμα κι όταν δεν έχω κάνει πολλά. Με βοηθά να απολαμβάνω το «να είμαι» στον κήπο, αντί να εστιάζω πάντα στο «κάνω».

Το καθημερινό περπάτημα έχει επίσης πολλά άμεσα πλεονεκτήματα: Μπορείτε να ανακαλύψετε από πρώτο χέρι πώς αλλάζει ο κήπος σας με τις εποχές: αλλαγές στο φως της ημέρας, κύκλοι υγρού/ξηρού, κύκλοι ζιζανίων, κύκλοι παρασίτων, κύκλοι γονιμότητας. Όταν καταγράφετε αυτό που παρατηρείτε χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που αναφέρονται παραπάνω, η επιτυχία σας στην κηπουρική θα εκτιναχθεί στα ύψη.

3: Μηνιαίοι οδηγοί

Μου αρέσει να έχω μια επισκόπηση του τι να περιμένω κάθε μήνα του χρόνου. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχω απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:

 • Ποιοι είναι οι πιο πολυσύχναστοι και απαιτητικοί μήνες στον κήπο;
 • Πότε θα έχω χρόνο να προγραμματίσω και να οργανωθώ;
 • Τι υλικά και εξοπλισμό πρέπει να έχω στη διάθεσή μου κατά την προετοιμασία για κάθε μήνα;
 • Ποιες σοδειές θα χάσω κάνοντας διακοπές κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου μήνα;

Οι μηνιαίοι οδηγοί κήπου μου (παρακάτω) δείχνουν πώς ρέει η εργασία στον κήπο μου όλο το χρόνο. Φυσικά, κάθε κήπος είναι μοναδικός, αλλά σας δίνει μια ιδέα για το πώς να σκεφτείτε έναν μήνα στη ζωή του κήπου σας. (Συμβουλή: Τα τέσσερα εργαλεία προγραμματισμού που αναφέρονται παραπάνω θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τους δικούς σας μηνιαίους οδηγούς.)

4: Ο κανόνας 80/20

Είναι εύκολο να βυθιστείτε στις αμέτρητες μικρές εργασίες που κρατούν τον κήπο να τρέχει. Αυτός είναι συχνά ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο ορισμένοι κήποι αποτυγχάνουν. Μπορεί να φαίνεται ότι σημειώνουμε πρόοδο μόνο αν βουίζουμε συνεχώς σαν μέλισσα.

Όταν ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις πιθανές εργασίες που θα μπορούσε να κάνει ένας κηπουρός σε έναν δεδομένο μήνα, οι οποίες το 20% από αυτές θα μπορούσε να παράγει το 80% των αποτελεσμάτων που οδηγούν σε έναν επιτυχημένο, υγιή κήπο;

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μερικών εργασιών από τον Μηνιαίο Οδηγό Φεβρουαρίου:

 1. Περιορίστε τη νεκρή φυτική ύλη και τον κήπο ζιζανίων (καιρού επιτρέποντος)
 2. Προσθέστε τροποποιήσεις εδάφους
 3. Καλύψτε καλά
 4. Ξεκινήστε τους σπόρους κάτω από τα φώτα ανάπτυξης
 5. Ξεκινήστε τους σπόρους σε ένα κρύο πλαίσιο
 6. Φτιάξτε ένα νέο κρεβάτι

Στην ιδανική περίπτωση, ολοκληρώνω πολλές από αυτές τις εργασίες το φθινόπωρο (1,2,3,6). Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Μερικές φορές η δουλειά δεν γίνεται το φθινόπωρο. Έτσι, τα προσθέτω στις μηνιαίες εργασίες μου στις αρχές του έτους για να βεβαιωθώ ότι θα έχουν ελεγχθεί.

Τι θα γινόταν αν έπρεπε να διαλέξω το 20% των παραπάνω εργασιών που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσω για να με κρατήσω σε καλό δρόμο; (Αυτές θα ήταν περίπου 2 από αυτές τις 6 εργασίες.)

Κατά τη γνώμη μου, θα εστιάσω στους αριθμούς 1 και 3: Αποκοπή νεκρών φυτικών υλών και σάπια φύλλα. Αυτές οι εργασίες καθαρίζουν τον κήπο (έτοιμο για φύτευση) και διασφαλίζουν ότι το χώμα προστατεύεται, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον το 80% της ετοιμότητας για μια περίοδο άνθισης.

Όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, εφαρμόστε τον κανόνα 80/20 και δείτε αν σας βοηθά να εστιάσετε την ενέργειά σας.

Κηπουρική όλο το χρόνο: Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε — Επεκτείνετε τη συγκομιδή σας και στους 12 μήνες του έτους με ένα σχέδιο κηπουρικής για όλο το χρόνο. Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε τον κήπο σας στο επόμενο επίπεδο;

Τα τεμαχισμένα φύλλα δημιουργούν εξαιρετικό σάπια φύλλα από έναν δωρεάν πόρο.

5: Θυμηθείτε γιατί κάνετε κήπο

Ο καθένας κηπουρεύεται για διαφορετικούς λόγους, είτε πρόκειται για μια ανάπαυλα από τον πολυάσχολο κόσμο, για να τρώει πιο υγιεινά, για να μάθει δεξιότητες με ένα νεαρό, να είναι πιο αυτάρκης, να συνδεθεί με τη φύση, να ασκηθεί περισσότερο ή κάτι άλλο.

Ποιο είναι το «γιατί» σου;

Το να θυμάστε την απάντησή σας θα σας παρακινήσει ακόμα και όταν είστε κουρασμένοι, η ζέστη είναι πνιγμένη και οι αφίδες έχουν κυριαρχήσει.

Τι να φυτέψετε τώρα: Μηνιαίοι οδηγοί κήπου

Εάν ενδιαφέρεστε για την κηπουρική όλο το χρόνο, οι μηνιαίοι οδηγοί κήπου μου θα σας δώσουν μια επισκόπηση του πώς φαίνεται να επεκτείνετε την κηπουρική σας περίοδο για ένα πλήρες ημερολογιακό έτος. Εξερευνήστε εάν μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα 80/20 στην κηπουρική σας, ώστε να έχετε συγκομιδές (και ικανοποίηση) όλο το χρόνο χωρίς περισσότερη προσπάθεια. Ακολουθεί μια ματιά στους μηνιαίους οδηγούς καθώς και μερικά βασικά άρθρα για επιτυχία σε κάθε εποχή του χρόνου.

Τι να φυτέψετε τώρα: Ιανουάριος

Αυτή είναι μια περίοδος προβληματισμού και προγραμματισμού, τακτοποίησης και οργάνωσης. Οργανωθείτε θερίζοντας παθητικές σοδειές.

Αποκτήστε τον Οδηγό Κήπου Ιανουαρίου.

Τι να φυτέψετε τώρα: Φεβρουάριος

Μπείτε στο ρυθμό της εποχής ξεκινώντας τους σπόρους και προετοιμάζοντας τα κρεβάτια. Οι παθητικές συγκομιδές συνεχίζονται.

Αποκτήστε τον Οδηγό Κήπου Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης:

Τι να φυτέψετε τώρα: Μάρτιος

Η σεζόν αρχίζει να επιταχύνεται. Τα οπωροφόρα δέντρα και οι θάμνοι των μούρων κλαδεύονται. Τα σπορόφυτα μεγαλώνουν. Ένα κρύο καρέ ξεκινά τη σεζόν νωρίς.

Λάβετε τον Οδηγό Κήπου Μαρτίου.

Δείτε επίσης: Προστατέψτε τις καλλιέργειες ψυχρού καιρού με ένα κρύο πλαίσιο

Τι να φυτέψετε τώρα: Απρίλιος

Ο κήπος ξυπνάει. Είναι ώρα για σπορά και μεταφύτευση έξω όπως το επιτρέπει ο καιρός. Το έδαφος ξεπαγώνει και μπορούν να αντιμετωπιστούν έργα υποδομής, όπως νέοι κάδοι κομποστοποίησης ή συστήματα βαρελιών βροχής.

Αποκτήστε τον Οδηγό Κήπου Απριλίου.

Δείτε επίσης:

Τι να φυτέψετε τώρα: Μάιος

Η σεζόν είναι μπροστά μας. Τα κρεβάτια που έχουν παγώσει πρέπει να ξεριζωθούν και να φυτευτούν. Εμφανίζονται φράουλες και σπαράγγια.

Αποκτήστε τον οδηγό May Garden.

Δείτε επίσης: 5 ζιζάνια που θέλετε στον κήπο σας

Κηπουρική όλο το χρόνο: Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε — Επεκτείνετε τη συγκομιδή σας και στους 12 μήνες του έτους με ένα σχέδιο κηπουρικής για όλο το χρόνο. Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε τον κήπο σας στο επόμενο επίπεδο;

Μπιζέλια ζάχαρης: Μια από τις αγαπημένες μου ανοιξιάτικες σοδειές!

Τι να φυτέψετε τώρα: Ιούνιος

Η άφθονη βροχή σημαίνει καταπράσινους κήπους. Πολλά φρούτα συγκομίζονται τώρα. Ελέγξτε ότι τα κρεβάτια είναι καλυμμένα για τους πιο ζεστούς μήνες που ακολουθούν.

Λάβετε τον Οδηγό Κήπου Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Mulching in the Permaculture Garden

Τι να φυτέψετε τώρα: Ιούλιος

Οι σοδειές αρχίζουν να μπαίνουν και εξίσου γρήγορα, ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε τον κήπο του φθινοπώρου/χειμώνα.

Λάβετε τον Οδηγό Κήπου Ιουλίου.

Δείτε επίσης:

Τι να φυτέψετε τώρα: Αύγουστος

Οι ζεστές και υγρές μέρες δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας. Το πότισμα είναι απαραίτητο. Οι συγκομιδές βοηθούν να θυμάστε το «γιατί» σας. Φυτεύονται φθινοπωρινές καλλιέργειες.

Λάβετε τον οδηγό κήπου Αυγούστου.

Δείτε επίσης: Πώς να έχετε έναν παραγωγικό φθινοπωρινό κήπο (σε 5 εύκολα βήματα)

Τι να φυτέψετε τώρα: Σεπτέμβριος

Στο φως του ήλιου που μειώνεται, τα φυτά κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για παραγωγή, ενώ τα έντομα και η άγρια ​​ζωή προετοιμάζονται για το χειμώνα. Ακόμα πολύ να μαζέψουμε.

Αποκτήστε τον Οδηγό Κήπου Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Καλλιέργεια και συγκομιδή τεύτλων όλο το χρόνο

Τι να φυτέψετε τώρα: Οκτώβριος

Το φθινόπωρο είναι εδώ. Οι συγκομιδές συνεχίζονται, οι καλοκαιρινοί κήποι κοιμούνται, ενώ οι κήποι του φθινοπώρου/χειμώνα φροντίζονται. Το σκόρδο φυτεύεται.

Αποκτήστε τον Οδηγό Κήπου Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης: 9 Τροποποιήσεις Οργανικού Εδάφους για Καλλιέργεια Λαχανικών

Τι να φυτέψετε τώρα: Νοέμβριος

Συγκομίζονται οι φθινοπωρινές καλλιέργειες. Φυτεύονται οπωροφόρα δέντρα και μούρα.

Λάβετε τον Οδηγό Κήπου Νοεμβρίου.

Δείτε επίσης: 5 βήματα για τη φύτευση οπωροφόρων δέντρων

Τι να φυτέψετε τώρα: Δεκέμβριος

Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες καλύπτονται με κάλυμμα σειρών ή κρύα πλαίσια για να παρατείνεται η συγκομιδή καθ‘ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τα έργα υποδομής μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν ο καιρός και η έμπνευση το επιτρέπουν. Ή καθίστε αναπαυτικά και μαζέψτε κάτω από ένα κρύο πλαίσιο.

Αποκτήστε τον Οδηγό Κήπου Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Πώς να προετοιμαστείτε για τον χειμερινό κήπο

Η κηπουρική όλο το χρόνο δεν χρειάζεται να είναι πολλή δουλειά. Είναι απλώς ένας τρόπος για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τον κήπο και να καρπώνετε τις ανταμοιβές όλο το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Έχετε βιώσει τη χαρά της κηπουρικής όλο το χρόνο;

>>> Αποκτήστε τη δωρεάν 19-σελίδα μου Οδηγός Τροποποιήσεων Οργανικού Εδάφους για περισσότερες ιδέες:

Επεκτείνετε τη συγκομιδή σας και στους 12 μήνες του έτους με ένα σχέδιο κηπουρικής όλο το χρόνο. Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε τον κήπο σας στο επόμενο επίπεδο; #κηπουρική #growingfood #farmyouryard

Schreibe einen Kommentar