Καλλιέργεια χρένου στον κήπο σας

0
Καλλιέργεια χρένου στον κήπο σας

Φυτό χρένο (Armoracia rusticana)

Χρένο (armoracia rusticana) είναι ένα πολυετές μέλος των Brassicaceae (μαζί με μουστάρδα, wasabi, μπρόκολο, λάχανο και ραπανάκι). Αυτό το ριζικό λαχανικό είναι γνωστό ως ρίζα πιπεριού, το κόκκινο κολά, η πικάντικη γεύση και η μυρωδιά του είναι δημοφιλή. Αυτά τα φυτά είναι πιθανώς εγγενή στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Με τα χρόνια, έχει χρησιμοποιηθεί, τόσο ως καρύκευμα όσο και ως φάρμακο σε όλο τον κόσμο. Αρκετές ενώσεις σε αυτή τη ρίζα παρέχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων. Σκούρα πράσινα φύλλα με μακριά, γυαλιστερά δόντια βρίσκονται στο φυτό και μικροσκοπικά λευκά λουλούδια με τέσσερα πέταλα ανθίζουν στους πανικούς κατά τη διάρκεια του καλοκαίρι. Η καλλιέργεια χρένου στον κήπο ή το δοχείο σας είναι πολύ εύκολη. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε την πλήρη ανάρτησή μας.

Τριμμένη ή θρυμματισμένη σάρκα χρένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάλτσας ή ως μπαχαρικό. Η ρίζα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του πραγματικού wasabi λόγω της πικάντικης γεύσης του. Η σάλτσα χρένου είναι ένα καρύκευμα από τριμμένο χρένο και ξύδι, διάσημο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Περιστασιακά, ανακατεύεται με κρέμα γάλακτος για να ανακουφίσει τη φωτιά. Εκτός από τη χρήση της σε σάντουιτς και σαλάτες, αυτή η σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί με ψητό μοσχάρι.

Φυτό χρένο

Επισκόπηση Φυτό χρένο

Επιστημονική ονομασία Armoracia rusticana

Κοινή ονομασία Χρένο, κόκκινο κολάρο, ρίζα πιπεριού

Τύπος φυτού Λαχανικό

Απαιτήσεις ήλιου Πλήρης ήλιος

Έδαφος καλά στραγγιζόμενα, πλούσια εδάφη

pH εδάφους 5,5 έως 6,0

Ώρα άνθισης Καλοκαίρι

Ζώνη 3-8

Πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε το φυτό χρένο

Το χρένο φυτεύεται συνήθως την άνοιξη και θα αναπτυχθεί τόσο γρήγορα που οι ρίζες μπορούν να συγκομιστούν το φθινόπωρο. Όταν καλλιεργείτε χρένο σε δοχεία, θα πρέπει να το φυτέψετε σε έναν υπαίθριο κήπο στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, λίγο πριν αρχίσει να αναπτύσσεται το φυτό. Μόλις τελειώσει η καλλιεργητική περίοδος, μπορείτε να τα ξαναφυτέψετε μόλις βγουν οι ρίζες του χρένου συγκομιδή.

ρίζα χρένο |  ρίζα πιπεριού

Αναπτύσσεται από ρίζες

Η φύτευση του κόκκινου κολάρου συνήθως ξεκινά με μικρά τμήματα ρίζας που ονομάζονται „σετ“. Μόλις ξεπαγώσει το χώμα, φυτέψτε τα νωρίς την άνοιξη. Μια μεγάλη περίοδος ανάπτυξης είναι απαραίτητη για τις ρίζες. Η καλλιέργεια χρένου σε δοχεία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, καθώς απλώνεται εύκολα και μπορεί εύκολα να γίνει εκτός ελέγχου. Αφαιρέστε πέτρες και άλλα κομμάτια από το έδαφος σε βάθος 10 έως 12 ιντσών για να αποτρέψετε το σχίσιμο των ριζών. Τα κομμάτια της ρίζας πρέπει να φυτευτούν περίπου 3 ίντσες βάθος σε γωνία 45 μοιρών. Τοποθετήστε τα σε απόσταση περίπου 18 ιντσών μεταξύ τους. Δεν θα πρέπει να απαιτείται καμία δομή στήριξης. Μόλις φυτευτεί, το φυτό μπορεί να συγκομιστεί μεταξύ 140 και 160 ημερών μετά τη φύτευση.

Καλλιέργεια από μοσχεύματα

Αυτά τα φυτά πολλαπλασιάζονται συνήθως με μοσχεύματα από ρίζες. Όταν τα σκάβετε, επιλέξτε πλευρικές ρίζες τουλάχιστον 8 ιντσών από τη συγκομιδή ριζών. Φυτέψτε τις άκρες που δείχνουν προς τα κάτω όταν κόβονται ευθεία στην κορυφή και γωνιούνται στο κάτω μέρος. Αφήστε τα μοσχεύματα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα φυτέψετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν εκτίθενται στο φως, αποθηκεύοντάς τα σε υγρή άμμο ή πριονίδι σε ένα δροσερό κελάρι ρίζας. Μεταφυτέψτε τα μόλις ζεσταθεί το έδαφος την άνοιξη.

Ηλιακό φως

Ο πλήρης ήλιος είναι ιδανικός για την καλλιέργεια χρένου. Ενώ τα φυτά χρένου μπορούν να ανεχθούν κάποια σκιά, δεν θα παράγουν την ίδια ποσότητα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να εκτίθενται σε άμεση ηλιακό φως για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα.

Εδαφος

Είναι καλύτερο οι ρίζες να αναπτύσσονται σε χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με πολλή οργανική ουσία. Ένα επίπεδο pH από 5,5 έως 6,8 είναι ιδανικό για το χρένο. Το χρένο αρέσει επίσης ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο έδαφος pH.

Πότισμα

Οι απαιτήσεις του χρένου σε νερό είναι μέτριες. Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Το πολύ λίγο πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε ξυλώδεις ρίζες και αδύναμες γεύσεις. Το πολύ πότισμα μπορεί να κάνει τις ρίζες να γίνουν πολύ μαλακές και να έχουν δυσάρεστη γεύση. Μια ιδανική ποσότητα νερού είναι μεταξύ 1 και 2 ίντσες κάθε εβδομάδα.

Θερμοκρασία

Το Red Cole προτιμά ένα δροσερό κλίμα. Αναπτύσσεται καλά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 45 έως 75 βαθμούς Φαρενάιτ, αλλά η ιδανική θερμοκρασία του είναι μεταξύ 60 και 65 βαθμών Φαρενάιτ.

Λίπασμα

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο και χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο την άνοιξη για να ενθαρρύνετε μεγαλύτερες, πιο υγιείς ρίζες. Το κομπόστ ή το τσάι κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα εμπορικό φυτικό λίπασμα 10-10-10 (ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία).

Κλάδεμα

Όταν ένα φυτό ρίζας πιπεριάς αρχίσει να αναπτύσσεται, θα εκτοξεύσει πολλαπλούς μίσχους. Σε κάθε μίσχο σχηματίζονται μικρές ρίζες και το φυτό χρησιμοποιεί την ενέργεια από αυτές. Το χρένο δεν χρειάζεται να κλαδεύεται πολύ συχνά. Ουσιαστικά γίνεται για να μην εμποδίζουν τα κορόιδα την ανάπτυξη των κύριων βλαστών. Κόψτε τα φύλλα κορόιδο όταν φτάσουν τα 6-8 εκατοστά σε μήκος. Τα φύλλα που αναπτύσσονται έξω από το στέμμα του φυτού πρέπει να κοπούν. Φροντίστε να κόψετε μόνο αυτά τα φύλλα και να αφήσετε το σφιχτά συσκευασμένο μάτσο των φύλλων να βγαίνει από το κέντρο της κορώνας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να μεγαλώνετε και να φροντίζετε νεραγκούλα χειμωνιάτικη φουντουκιά φυτό. Βιολογική καλλιέργεια ντοματίνια στο σπίτι. Μεγαλώνοντας Μπρόκολο στο δοχείο. πώς να μεγαλώνετε και να φροντίζετε φυτό εστραγκόν. Ζαχαροφυτά συμβουλές καλλιέργειας και φροντίδας. Φυτά λάχανου οδηγός καλλιέργειας και φροντίδας. Φυτό κυκλάμινο μεγαλώνει σε εσωτερικούς χώρους. 07 πιο δημοφιλή είδος καλανχόης για τον κήπο σας. Φυτά πάγου οδηγός ανάπτυξης. Η ραχοκοκαλιά των διαβόλων συμβουλές καλλιέργειας και φροντίδας φυτών.

Για καρφίτσα:

Καλλιέργεια χρένου

Schreibe einen Kommentar