Καλλιέργεια σπαραγγιών στο σπίτι | Πώς να καλλιεργήσετε φυτό σπαραγγιού –

1
Καλλιέργεια σπαραγγιών στο σπίτι |  Πώς να καλλιεργήσετε φυτό σπαραγγιού –

φυτό σπαραγγιού (Asparagus officinalis)

Η επιστημονική του ονομασία είναι Asparagus officinalisπολυετές ανθοφόρο φυτό του γένους Σπαράγγιμικρό. Είναι επίσης γνωστό ως σπαράγγι κήπου ή χόρτο σπουργίτι. Ενα φυτό σπαραγγιού μεγαλώνει 100–150 cm με φτερωτό φύλλωμα και εύρωστα στελέχη με πολλά κλαδιά. Τα φύλλα της φολίδας λειτουργούν σαν βελόνες, το καθένα μήκους 6–32 mm και πλάτους 1 mm, συγκεντρωμένα τέσσερα έως δεκαπέντε μαζί σε ένα μοτίβο που μοιάζει με τριαντάφυλλο. Οι καμπάνες των λουλουδιών είναι πρασινωπό-λευκό έως κιτρινωπό, μήκους 4,5–6,5 mm, με έξι λιωμένους τέπαλες που αναδύονται μεμονωμένα ή σε ομάδες των δύο ή τριών στις ενώσεις ενός κλαδιού. Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη εμφανίζονται σε ξεχωριστά φυτά, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται ερμαφρόδιτα άνθη. Αυτό το μικρό κόκκινο μούρο είναι τοξικό για τον άνθρωπο, με διάμετρο 6–10 mm. Μάθετε Καλλιέργεια σπαραγγιών στο σπίτι σε αυτό το άρθρο.

Λόγω της χαρακτηριστικής γεύσης του και των φημισμένων αφροδισιακών ιδιοτήτων του, το σπουργίτι έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως λαχανικό και στην ιατρική. Όταν οι οφθαλμοί αρχίζουν να ανοίγουν, οι βλαστοί των σπαραγγιών γίνονται γρήγορα ξυλώδεις. Έτσι, μόνο νεαροί βλαστοί σπαραγγιών μπορούν συνήθως να καταναλωθούν.

Καλλιέργεια σπαραγγιών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Φυτό σπαραγγιού

Επιστημονική Ονομασία Asparagus officinalis

Κοινή ονομασία sparrow grass, garden asparagus

Τύπος φυτού Λαχανικό

Απαιτήσεις ήλιου Πλήρης ήλιος

Έδαφος καλά στραγγιζόμενα, αμμώδη εδάφη

pH εδάφους 6,5 έως 7,0

Ώρα άνθισης Άνοιξη

Ζώνη 4-9

Φυτό σπαραγγιού

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το φυτό σπαραγγιού

Τα πολυετή φυτά όπως αυτό φυτεύονται συνήθως από ρίζες ή κορώνες στις αρχές της άνοιξης. Το φυτό χόρτο σπουργίτι ωριμάζει σταδιακά, χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για να γεμίσει πλήρως και να ωριμάσει, αλλά αξίζει την αναμονή.

Καλλιέργεια σπαραγγιών από σπόρους

Μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό. Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν στο νερό για έως και 24 ώρες πριν από τη σπορά. Σπείρετε τους σπόρους σε γλάστρες τύρφης, επίπεδα ή φλιτζάνια τύρφης που έχουν υγρανθεί με χώμα για την έναρξη των σπόρων. Αφού τα φυτά φτάσουν σε ύψος 12 ιντσών, σκληρύνετε τα για μια εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους. Μεταφυτέψτε τα νεαρά φυτά μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης σε ένα προσωρινό κρεβάτι. Όταν ωριμάσουν το φθινόπωρο, αναγνωρίστε τα αρσενικά φυτά σπουργιτιού χωρίς μούρα και μεταφυτέψτε τα στη μόνιμη τοποθεσία φύτευσης, αφαιρώντας τα λιγότερο παραγωγικά θηλυκά.

Μεγαλώνοντας από το στέμμα

Σε μια τάφρο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να φυτέψετε κορώνες σπαραγγιού. Σκάψτε μια τάφρο 12 ιντσών την άνοιξη. Χτίστε αναχώματα σε απόσταση περίπου 18 ιντσών μεταξύ τους με λίπασμα, λίπασμα ή άλλη οργανική ύλη. Καθώς απλώνετε τις ρίζες κατά μήκος των πλευρών, τοποθετήστε το στέμμα στην κορυφή του ανάχωμα. Στην ιδανική περίπτωση, το στέμμα δεν πρέπει να αγγίζει το έδαφος πάνω από 6 ίντσες. Γεμίστε το χώμα γύρω από το στέμμα και ποτίστε καλά. Εκτός από τη σταδιακή προσθήκη χώματος, γεμίστε τελείως την τάφρο με χώμα μέχρι να ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή του εδάφους όταν εμφανιστούν οι βλαστοί.

Ηλιακό φως

Το φυτό σπουργίτι χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Πολυετή φυτά όπως τα σπαράγγια δεν πρέπει να φυτεύονται κάτω από δέντρα ή ψηλούς θάμνους που τελικά θα τα σκιάσουν. Όταν τα φυτά δεν εκτίθενται σε αρκετό ηλιακό φως καθημερινά, αναπτύσσουν λεπτές λόγχες και είναι ευαίσθητα σε ασθένειες.

Πότισμα

Όταν είναι νεαρό, το σπουργίτι χρειάζεται τακτικό πότισμα. Κατά τις δύο πρώτες καλλιεργητικές περιόδους, δώστε του περίπου 1 ίντσα νερό την εβδομάδα. Τα παλαιότερα σπαράγγια μπορούν να αντέξουν περίπου 2 ίντσες. Ένας εύκαμπτος σωλήνας εμποτισμού ή στάγδην άρδευση μπορεί να προστεθεί στο κρεβάτι με σπαράγγια.

Εδαφος

Για υγιή ανάπτυξη χόρτου σπουργίτι, επιλέξτε καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH 6,5 έως 7,0 και αποφύγετε τα εξαιρετικά όξινα εδάφη. Θα αναπτυχθεί σε βαριά, μεσαία και αμμώδη εδάφη, αλλά πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενα και να μην συσσωρεύουν νερό μετά τη βροχή.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Προτιμά τη θερμοκρασία της ημέρας από 70 έως 85 βαθμούς Φαρενάιτ κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και τη νυχτερινή θερμοκρασία από 60 έως 70 βαθμούς. Αφού η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 50 βαθμούς, θα αρχίσουν να εμφανίζονται βλαστοί. Όταν καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι φτέρες των σπαραγγιών μπορούν να επιβιώσουν σε έναν ελαφρύ παγετό, αλλά οι θερμοκρασίες κατάψυξης κάτω από 32 βαθμούς Φαρενάιτ συνήθως σκοτώνουν τα φυτά.

Η μέτρια ποσότητα υγρασίας και η τακτική ομίχλη είναι ευεργετική για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Οι συνθήκες καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι ξηρές, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η καθημερινή ομίχλη του φυτού μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του.

Φυτό σπαραγγιού

Λίπασμα

Είναι επιτακτική ανάγκη να γονιμοποιήσετε τα σπαράγγια στα μέσα της άνοιξης όταν αναπτύσσεται ενεργά, καθώς είναι βαριά τροφοδότης. Είναι συνετό να επιλέξετε ένα λίπασμα για τα σπαράγγια που περιέχει ίσες ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου, όπως ένα μείγμα 10-10-10 ή 15-15-15. Κατά τον τέταρτο χρόνο, αντί για λίπανση την άνοιξη, εφαρμόστε λίπασμα στα μέσα της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού μετά την τελική συγκομιδή. Η διατήρηση του εδάφους πλούσιο και η παροχή θρεπτικών συστατικών στα φυτά σπαραγγιών απαιτεί ένα ετήσιο επίδεσμο κομπόστ.

Διαβάστε επίσης:

Φτέρη αλεπού συμβουλές καλλιέργειας και φροντίδας. Χρήσεις του Λίπασμα NPK για τον κήπο σας. Πώς να μεγαλώνετε και να φροντίζετε Μπλε ραβδί κιμωλίας. 06 εκπληκτικά εφέ του γάλα στον κήπο. Calibrachoa (Εκατομμύρια κουδούνια) οδηγός ανάπτυξης. Πώς να μεγαλώνετε και να φροντίζετε Φυτά ZZ. Πώς να μεγαλώσει Αντίρριο φυτά. Viburnums opulus οδηγός καλλιέργειας φυτών. Μεγαλώνοντας δέντρα γκρέιπφρουτ στον κήπο σου. Δέντρα Mangosteen συμβουλές καλλιέργειας και φροντίδας. Μεγαλώνοντας Φυτά Gomphrena οδηγός ανάπτυξης.

Για καρφίτσα:

Καλλιέργεια σπαραγγιών

Schreibe einen Kommentar