Καλλιέργεια σκόρδου στο σπίτι – Boots & Hooves Homestead

0
Καλλιέργεια σκόρδου στο σπίτι – Boots & Hooves Homestead

Η καλλιέργεια σκόρδου στο σπίτι είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή. Με μερικές απλές συμβουλές, μπορείτε να έχετε μια συγκομιδή σκόρδου κάθε χρόνο. Μάθετε τα βασικά για το πώς να καλλιεργείτε σκόρδο στον κήπο της κουζίνας του σπιτιού σας.

Το σκόρδο είναι ένα βολβώδες λαχανικό της οικογένειας των αλίων. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, ενισχύει την υγεία και δρα ως αντιφλεγμονώδες.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το σκόρδο έχει υπέροχη γεύση και χρησιμοποιείται συνήθως για να αρωματίσει τα τρόφιμα. Τούτου λεχθέντος, είναι συνετό να καλλιεργείτε το δικό σας σκόρδο. Τα καλά νέα είναι ότι το σκόρδο καλλιεργείται εύκολα και καταλαμβάνει σχετικά μικρό χώρο. Μπορείτε επομένως να τα καλλιεργήσετε στον κήπο της κουζίνας σας.

Για να σας δώσουμε μια σαφή εικόνα, μεγαλώνει σε γαρίφαλο σχηματίζοντας έναν νέο βολβό που περιέχει 5 έως 10 γαρίφαλα. Εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε σκόρδο, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Εδώ είναι ένας απλός οδηγός που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

3 φρέσκα μαζεμένα σκόρδα σε ξύλινο κατάστρωμα

Καλλιέργεια σκόρδου με επιτυχία στο σπίτι

Η καλλιέργεια του σκόρδου είναι αρκετά απλή και απλή.

  • Ξεκινήστε χωρίζοντας τα γαρίφαλα. Το επόμενο βήμα
  • Προετοιμάστε τις σειρές με ένα πόδι μεταξύ τους και βεβαιωθείτε ότι τα γαρίφαλα απέχουν περίπου 4 έως 6 ίντσες μεταξύ τους
  • Βεβαιωθείτε ότι το μυτερό άκρο είναι στραμμένο προς τα πάνω ενώ το αμβλύ μέρος βρίσκεται στο κάτω μέρος
  • Θυμηθείτε να θάψετε το γαρίφαλο περίπου 1 έως 2 ίντσες κάτω από το χώμα
  • Μπορείτε να ποτίσετε το φυτό εάν το κρεβάτι είναι στεγνό

Είναι επιτακτική ανάγκη να ταΐζετε το φυτό σας για σωστή ανάπτυξη, ειδικά όταν τα φύλλα αρχίζουν να βλασταίνουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτετε λίπασμα κοντά σε κάθε φυτό. Λιπάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο που αποσυντίθενται σταδιακά, όπως το Osmocote και το αιματόλευρο, είναι η καλύτερη επιλογή για την καλλιέργεια σκόρδου.

Βεβαιωθείτε ότι προσθέσατε λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και πριν αρχίσουν να φουσκώνουν οι βολβοί. Επίσης, το σάπιασμα βοηθά στην προώθηση της βέλτιστης ανάπτυξης του σκόρδου σας. Εάν το σάπια φύλλα σας αποσυντεθεί, προσθέστε ένα νέο στρώμα για να κρατήσετε μακριά τα ζιζάνια και να διατηρήσετε την υγρασία.

Τα φυτά αρχίζουν να σχηματίζουν τον βολβό τον Ιούνιο και σταματούν να παράγουν φύλλα. Για να επιτραπεί η σωστή ανάπτυξη, συνιστάται να αφήνετε το έδαφος γύρω από τον βολβό στεγνό. Καλό είναι λοιπόν να σταματήσετε το πότισμα του φυτού και να αφαιρέσετε τυχόν σάπια φύλλα.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μπορεί να παρατηρήσετε μικρούς βολβούς να αναπτύσσονται από το μίσχο λουλουδιών. Κόψτε τα για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα πηγαίνουν στον βολβό και ως εκ τούτου θα αυξήσετε το μέγεθός του.

Τι είδους συνθήκες καλλιέργειας χρειάζονται

Ενώ το σκόρδο μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας, είναι ανθεκτικό στις ζώνες 4-9 του USDA. Παρακάτω είναι οι καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια σκόρδου.

Καλύτερο έδαφος

Ο ιδανικός στερεός τύπος για την καλλιέργεια του σκόρδου είναι το υγρό, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος. Το αργιλώδες χώμα δεν είναι κατάλληλο γιατί το υδαρές στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει σήψη. Το φυτό αναπτύσσεται καλά σε έδαφος με ουδέτερο έως όξινο pH (6-7 pH).

Μπορείτε να προσθέσετε σάπια φύλλα πάνω από το στερεό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη ζιζανίων και να διατηρήσετε την υγρασία. Για να διασφαλίσετε ότι το στερεό στραγγίζεται καλά, είναι σημαντικό να οργώνετε με το χέρι ή να χρησιμοποιείτε τρακτέρ.

μεγαλώνει φυτά σκόρδου στον κήπο

Θερμοκρασίες

Το σκόρδο αναπτύσσεται καλύτερα τους κρύους μήνες του χειμώνα. Συνιστάται να φυτέψετε σπόρους σκόρδου το φθινόπωρο ένα μήνα πριν από τον παγετό. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το εύχρηστο φυτό δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες υγρασίας. Μάλιστα, το ανθεκτικό φυτό συλλέγεται πριν την κορύφωση της καλοκαιρινής υγρασίας και ζέστης.

Ενώ το ιδανικό κλίμα για την ανάπτυξη του σκόρδου είναι ζεστό, το φυτό απαιτεί ψυχρές θερμοκρασίες για βλαστική ανάπτυξη. Ο ηλιόλουστος καιρός δίνει στο φυτό καλή γεύση. Στα αρχικά στάδια προτιμώνται οι βροχοπτώσεις με καλή άρδευση.

Ωστόσο, οι πολύ κρύες θερμοκρασίες επηρεάζουν την ανάπτυξη του σκόρδου. Ομοίως, η υπερβολική υγρασία και η βροχή επηρεάζουν την ανάπτυξη του σκόρδου και του σχηματισμού βολβών.

Εκθεση στον ήλιο

Ίσως ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό του σκόρδου είναι ότι αγαπά το φως. Ενώ αναπτύσσεται κυρίως υπόγεια, το σκόρδο αναπτύσσεται καλά όταν δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα.

Νερό

Όπως αναφέρθηκε, το σκόρδο ευδοκιμεί σε υγρό έδαφος αλλά δεν απαιτεί τόνους νερού. Μια ίντσα νερού την εβδομάδα θα κάνει. Ωστόσο, θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα σε ζεστές εποχές.

Κατά τη συγκομιδή, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι στεγνό για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Εάν κάνετε συγκομιδή ενώ το έδαφος είναι υγρό, κινδυνεύετε να εκθέσετε τη συγκομιδή σας σε μούχλα.

Companion Planting (Καλά και χειρότερα φυτά συντρόφων)

Τα φυτά συντροφιάς ισορροπούν και τα οικοσυστήματα ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών. Ουσιαστικά, τα φυτά βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων.

Το σκόρδο αναπτύσσεται καλά παρέα με πιπεριές, σπανάκι, φράουλες και οπωροφόρα δέντρα, τριαντάφυλλα, λάχανα και χαμομήλι. Ωστόσο, ορισμένα φυτά τα φασόλια και τα μπιζέλια εμποδίζουν την ανάπτυξη του σκόρδου.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς.

Πότε να φυτέψετε

Συνήθως, το σκόρδο θα πρέπει να φυτευτεί αργά το φθινόπωρο για να ληφθούν μεγάλοι βολβοί σκόρδου. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται και αρχίζουν να παράγουν φύλλωμα στις αρχές της άνοιξης. Τότε το φυτό θα είναι έτοιμο για συγκομιδή το καλοκαίρι.

Η φύτευση το φθινόπωρο διασφαλίζει ότι τα φυτά αναπτύσσουν σωστά τις ρίζες τους πριν παγώσει το έδαφος. Η όλη ιδέα είναι να δοθεί αρκετός χρόνος για να αναπτυχθούν οι ρίζες αλλά όχι αρκετός για την ανάπτυξη των βλαστών πριν από το χειμώνα.

Η περίοδος μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου είναι συνήθως η καλύτερη για ψυχρότερα κλίματα. Για τις νότιες περιοχές, θα πρέπει να φυτέψετε στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται καλά σε ζεστό καιρό. Για μεγάλες εποχές το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος.

συγκομιδή σκόρδου στον κήπο του σπιτιού

Συγκομιδή

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι δημιουργοί σκόρδου είναι να καθορίσουν πότε θα μαζέψουν το σκόρδο τους. Λοιπόν, μπορείτε εύκολα να γνωρίζετε ότι το σκόρδο σας είναι έτοιμο για συγκομιδή μόλις τα φύλλα αρχίσουν να γίνονται καφέ γύρω στα μέσα Ιουλίου έως τον Αύγουστο, ανάλογα με το κλίμα.

Απλώς σκάψτε τους βολβούς και αποφύγετε να τους μώλωπες. Για να επιταχύνετε το στέγνωμα και το μαύρισμα του σκόρδου, απλά σκύψτε πάνω από τις κορυφές. Στη συνέχεια στεγνώστε τα στον ήλιο για αρκετές ώρες αφού τραβήξετε τα φυτά προς τα πάνω.

Μετά τη συγκομιδή, στεγνώστε τα σκόρδα ξαπλώνοντάς τα έξω σε μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα για περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Εάν προβλέπεται βροχή στις περιοχές σας, θυμηθείτε να πάρετε το σκόρδο μέσα. Αν το σκόρδο βραχεί ή σπάσει, θα διαρκέσει για πολύ λίγο.

Μόλις οι ρίζες είναι στεγνές και εύθραυστες, τρίψτε τις. Ελέγχετε συχνά την αποθήκευση του σκόρδου σας, ειδικά τον χειμώνα, και χρησιμοποιήστε αμέσως σκόρδο που δείχνει σημάδια βλάστησης.

Ασθένεια και παράσιτα

Το σκόρδο είναι ευαίσθητο στη σκουριά, τη σήψη των βολβών, τον περονόσπορο και την μωβ κηλίδα. Για να ελέγξετε την εξάπλωση ασθενειών, θα πρέπει να βελτιώσετε την υγιεινή του χωραφιού, να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα εντομοκτόνα και να απομακρύνετε τα υπολείμματα των καλλιεργειών.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί το σκόρδο

Το σκόρδο φυτεύεται συνήθως το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα, το σκόρδο που φυτεύτηκε το φθινόπωρο έχει μεγαλύτερους βολβούς και σκελίδες από το σκόρδο που φυτεύτηκε την άνοιξη.

Ενώ το σκόρδο που φυτεύεται το φθινόπωρο συλλέγεται στα μέσα του καλοκαιριού, το σκόρδο που φυτεύεται την άνοιξη συλλέγεται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Το φυτό χρειάζεται περίπου 40 ημέρες για να σχηματίσει έναν βολβό με θερμοκρασίες κάτω των 40º F και περίπου εννέα μήνες από τον σπόρο του σκόρδου μέχρι την τελική συγκομιδή.

Μπορώ να καλλιεργήσω σκόρδο σε γλάστρες;

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να καλλιεργήσετε σκόρδο σε γλάστρες, η απάντηση είναι ναι. Καλλιέργεια σκόρδου σε γλάστρες και δοχεία ειδικά αν έχετε μικρό κήπο. Στην πραγματικότητα, το φυτό εκτίθεται σε παράσιτα και ασθένειες όταν καλλιεργείται στον κήπο.

Οι γλάστρες σας επιτρέπουν να ελέγχετε το περιβάλλον ανάπτυξης του εδάφους σας. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ενισχύσετε την αποστράγγιση και να βγάλετε τα φυτά έξω για το φως του ήλιου και μέσα για να αποτρέψετε τη βροχή.

Ένα ιδανικό δοχείο πρέπει να έχει βάθος περίπου 10 ίντσες. Αυτό δίνει στις ρίζες αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν βέλτιστα.

Τελικές σκέψεις για την καλλιέργεια σκόρδου

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως για να αρωματίσει τα τρόφιμα. Ωστόσο, παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η καταπολέμηση του κρυολογήματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φυτέψετε σκόρδο στον κήπο της κουζίνας σας γιατί δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε σκόρδο, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Schreibe einen Kommentar