Καλλιέργεια καρότων όλο το χρόνο: Μια στρατηγική για την επιτυχία

0
Καλλιέργεια καρότων όλο το χρόνο: Μια στρατηγική για την επιτυχία

Η επιτυχής καλλιέργεια καρότων μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά προσφέρουν γλυκές ανταμοιβές για μια καλή δουλειά. Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε τα πιο νόστιμα καρότα όλο το χρόνο.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Αρχικά, θα μοιραστώ μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την καλλιέργεια καρότων και μετά θα σας δείξω πώς να προετοιμάσετε τον κήπο σας και να καλλιεργήσετε μια συνεχή καλλιέργεια καρότων όλο το χρόνο.

Γεγονότα για την καλλιέργεια καρότων

  • Τα καρότα χρειάζονται πολύ χρόνο για να φυτρώσουν: 12-15 ημέρες κατά μέσο όρο. Αν είναι δροσερό, όπως στις αρχές της άνοιξης, μην τα παρατάτε αν δεν δείτε να φυτρώνει αμέσως.
  • Τα καρότα χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν: 3-4 μήνες. Παρόλο που μπορείτε να τραβήξετε και να φάτε καρότα ανά πάσα στιγμή, αλλά το καλύτερο μέγεθος για γεύση και υφή είναι το μέγεθος του δαχτύλου.
  • Τα καρότα δεν πιάνουν πολύ χώρο. Καλλιεργήστε 16 καρότα ανά τετραγωνικό πόδι ή μεγαλώστε τα 2 ίντσες σε απόσταση μεταξύ τους σε σειρές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα βγάλετε κρυφά σχεδόν οπουδήποτε βρείτε ένα άνοιγμα στον κήπο ή το τοπίο! Απλώς φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
  • Τα καρότα προσελκύουν τις κάμπιες πεταλούδας της ανατολικής χελιδονοουράς, που τρώνε το φύλλωμα του καρότου. Δεδομένου ότι αυτή η δραστηριότητα δεν θα βλάψει την καλλιέργεια του καρότου, προτιμώ να αφήσω τις κάμπιες να κάνουν τη δουλειά τους και να ανταμειφθούν με πολλές πεταλούδες που επισκέπτονται!
Τα καρότα μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τον κηπουρό του σπιτιού, αλλά προσφέρουν γλυκές ανταμοιβές για μια καλή δουλειά.  Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με την καλλιέργεια καρότων και μερικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν το εγχείρημα να αξίζει τον κόπο.

Κάμπια πεταλούδας ανατολικής χελιδονοουράς στο φύλλωμα καρότου

Επιλογή τοποθεσίας, προετοιμασία του εδάφους και επιλογή σπόρων

Επιλογή τόπου

Επιλέξτε ένα κρεβάτι κήπου με καλή αποστράγγιση σε τοποθεσία με πλήρη ή μερικό ήλιο (τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο την ημέρα).

Επιπλέον, τα καρότα χρειάζονται ένα καλά προετοιμασμένο κρεβάτι για να ευδοκιμήσουν. Προτιμούν βαθύ, γόνιμο, χαλαρό έδαφος.

Προετοιμασία του εδάφους

Για να προετοιμάσετε το έδαφος για φύτευση, ανακατέψτε τα χυτά σκουληκιών και το κομποστοποιήστε στο έδαφος δύο εβδομάδες πριν από τη σπορά των καρότων. Χρησιμοποίησε ένα πιρούνι με το φτυάρι ή πιρούνι για να χαλαρώσετε το χώμα καθώς ανακατεύετε.

Επειδή στα καρότα αρέσει το βαθύ, χαλαρό χώμα, ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή ζαρντινιέρα μπορεί να λειτουργήσει καλά. Ακόμη και ένα δοχείο με βάθος 12 ιντσών θα λειτουργήσει εξαιρετικά. Ποτέ δεν είχα μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι όταν καλλιεργώ καρότα στα 18 ιντσών ψηλά κρεβάτια μας.

Δείτε επίσης:

Επιλογή σπόρων

Ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα για την κηπουρική είναι ότι κάθε κήπος είναι μοναδικός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε τα δικά σας πειράματα για να δείτε ποιες ποικιλίες καρότου λειτουργούν καλύτερα για το κλίμα και τον τύπο του εδάφους σας.

Μετά από κάποια δοκιμή και λάθος, τώρα καλλιεργώ μια ποικιλία κειμήλιο που ονομάζεται „κατακόκκινη ναντΓια τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα καρότα μου γιατί είναι πιο ανθεκτικά από πολλές άλλες ποικιλίες. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου μου αρέσει να καλλιεργώ μια ποικιλία που ονομάζεται „κόκκινο πυρήνα chantenayγιατί αναπτύσσεται καλά στο πηλό μου. Είναι ένα πιο πυκνό καρότο που μεγαλώνει μόνο σε περίπου 6 ίντσες.

Θα θέλατε να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη προσπάθεια; Ρίξτε μια ματιά στο ebook μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable Garden

Companion Φύτευση για την επιτυχία

Σύμφωνα με το βιβλίο Τα καρότα αγαπούν τις ντομάτες, τα καρότα ωφελούνται από το να είναι κοντά σε κρεμμύδια, δεντρολίβανο ή φασκόμηλο, τα οποία βοηθούν στην απώθηση της μύγας του καρότου. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τη μύγα καρότου, αλλά αν μπορείτε να επεξεργαστείτε αυτά τα φυτά στο σχεδιασμό του κήπου σας, δεν είναι κακή ιδέα να τα ανακατεύετε με τα καρότα σας.

Δείτε επίσης: 6 λουλούδια για να μεγαλώσουν στον κήπο με τα λαχανικά

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για την καλλιέργεια καρότων;

Τα καρότα χρειάζονται ζεστές θερμοκρασίες για να βλαστήσουν οι σπόροι – περίπου 70 βαθμούς Φαρενάιτ ή πιο ζεστές. Αυτός είναι ο λόγος που τα καρότα αργούν να φυτρώσουν σε πιο ψυχρές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, τα καρότα χρειάζονται ψυχρές θερμοκρασίες για να αναπτύξουν γλυκές, λιπαρές ρίζες – περίπου 40 βαθμούς F.

Ποια εποχή του χρόνου βλέπουμε συνήθως θερμές θερμοκρασίες ακολουθούμενες από χαμηλές θερμοκρασίες;

Το μαντέψατε: Τέλη καλοκαιριού και φθινόπωρο.

Το παρακάτω πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε καρότα όλο το χρόνο και βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε την ιδανική φθινοπωρινή συγκομιδή για την καλλιέργεια των πιο γλυκών καρότων.

Growing Carrots: A Planting Schedule Επισκόπηση

Η κύρια ιδέα για την καλλιέργεια καρότων όλο το χρόνο είναι να σπέρνουμε σπόρους κάθε 3 εβδομάδες, από την εαρινή ισημερία (μέσα Μαρτίου), έως την φθινοπωρινή ισημερία (μέσα Σεπτεμβρίου). Για να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4-5 σειρές αποκλειστικού χώρου κηπουρικής. Σπέρνουμε μία σειρά κάθε 3 εβδομάδες. Η συγκομιδή των καρότων γίνεται κάθε 3-4 μήνες.

Φύτευση καρότων ανά εποχή

Ανοιξη

Ξεκινήστε τη σπορά γύρω από την εαρινή ισημερία (μέσα Μαρτίου).

Σημείωση: Το παράθυρο για τη σπορά σπόρων στον κήπο σας θα ποικίλλει ανάλογα με τη ζώνη ανάπτυξης. Είμαι στη ζώνη ανθεκτικότητας του USDA 6a. Για να πάρετε μια ιδέα για το μοναδικό σας παράθυρο σποράς και καλλιέργειας, αποκτήστε το δικό μου δυνατότητα λήψης Φύλλο εργασίας έναρξης και φύτευσης σπόρων ως δωρεάν μπόνους όταν αγοράζετε το βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm: Modern Solutions for Busy People.

Όταν σπέρνω τους πρώτους σπόρους καρότου της χρονιάς τον Μάρτιο, ξέρω ότι έχω 3-4 μήνες μέχρι να πάρω την πρώτη μου συγκομιδή. Θυμηθείτε ότι τα καρότα αργούν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν στο κρύο έδαφος της άνοιξης.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη μου συγκομιδή εγχώριων καρότων δεν θα είναι μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Δεν ακούγεται τόσο νωρίς, ε; Μπορείτε να βοηθήσετε τα καρότα σας χρησιμοποιώντας κάλυμμα σειράς ή ένα κρύο πλαίσιο για να κρατήσει τα φυτά που βλασταίνουν ζεστά (και να αναπτύσσονται πιο γρήγορα) αυτούς τους δροσερούς μήνες.

Συμβουλές για επιτυχία:

  • Εάν χρησιμοποιείτε μια μέθοδο επέκτασης εποχής, όπως κάλυμμα σειρών ή κρύο πλαίσιο, φροντίστε να το ανοίξετε τις ημέρες που η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 70 βαθμούς.
  • Κρατήστε το κρεβάτι του καρότου καλά ποτισμένο για καλή βλάστηση.

Συνεχίστε να σπέρνετε καρότα κάθε τρεις εβδομάδες (μία σειρά κάθε φορά) για να διατηρείτε το καρότο σας να παράγει συνεχώς.

Καλοκαίρι

Συγκομιδή καρότων που έχουν σπαρεί την άνοιξη γύρω στο θερινό ηλιοστάσιο (μέσα Ιουνίου).

Ανακατέψτε λίγο λίπασμα στη σειρά και σπείρετε περισσότερους σπόρους.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σπείρετε τους τελευταίους σπόρους για τα καρότα του φθινοπώρου και του χειμώνα μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, ώστε να μπορείτε να μαζέψετε γλυκά καρότα μέχρι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Πτώση

Συγκομίστε σπόρους που έχουν σπαρθεί το καλοκαίρι γύρω από την φθινοπωρινή ισημερία (μέσα Σεπτεμβρίου).

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που ενθουσιάζομαι πολύ να μαζέψω τα πιο γλυκά καρότα! Μετά από μερικούς σκληρούς παγετούς η γεύση είναι πραγματικά γλυκιά.

Συγκομίστε τα μισά από τα καρότα και πολτοποιήστε τα υπόλοιπα καλά για να τα βοηθήσετε να μονωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χρησιμοποιώ τεμαχισμένα φύλλα, αλλά μπορείτε να πάρετε περισσότερες από τις ιδέες μου στο άρθρο μου Mulching in the Permaculture Garden.

Εάν αντιμετωπίζετε παγωμένους χειμώνες, μπορεί να θέλετε να καλύψετε τα καρότα σας με κάλυμμα σειρών ή ένα κρύο πλαίσιο. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να παγώσει το έδαφος, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τη συγκομιδή μέχρι το χειμώνα. Για παράδειγμα, εδώ στη ζώνη ανθεκτικότητας του USDA 6a, μπορώ να συλλέξω τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, και μερικές φορές καθ‘ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, εάν είναι αρκετά ήπιο.

Χειμώνας

Συγκομίστε τα υπόλοιπα καρότα σας γύρω στο χειμερινό ηλιοστάσιο (μέσα Δεκεμβρίου) ή εναλλακτικά αφήστε μερικά για να συνεχίσετε τη συγκομιδή μέχρι την εαρινή ισημερία (μέσα Μαρτίου), ανάλογα με το κλίμα σας.

Η καλλιέργεια καρότων είναι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική εμπειρία και οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε τα πιο γλυκά καρότα.

Είχατε επιτυχία στην καλλιέργεια καρότων; Μοιραστείτε τις συμβουλές σας παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar