Καλλιέργεια και συγκομιδή τεύτλων όλο το χρόνο

0
Καλλιέργεια και συγκομιδή τεύτλων όλο το χρόνο

Θα θέλατε να καλλιεργείτε και να μαζεύετε παντζάρια όλο το χρόνο; Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για τον καλύτερο τρόπο καλλιέργειας τεύτλων σε όλες τις εποχές, συμβουλές φύτευσης συνοδών και πολλά άλλα.

Καλλιέργεια και συγκομιδή τεύτλων όλο το χρόνο

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά με την καλλιέργεια τεύτλων

Τα παντζάρια είναι μια ετήσια καλλιέργεια που ανήκει στην ίδια φυτική οικογένεια με το σπανάκι και το σέσκουλο. Είναι ενδιαφέρον ότι σχετίζονται επίσης με κοινά βρώσιμα ζιζάνια όπως η χήνα, το τεταρτημόριο αρνιού και το χοιρινό.

Αυτή η καλλιέργεια αποδίδει μια όμορφη συγκομιδή δύο προς ένα: θρεπτικά χόρτα καθώς και ρίζες πυκνές σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό τα καθιστά έναν αποτελεσματικό τρόπο για να καλλιεργήσετε περισσότερα προϊόντα με λιγότερη εργασία και με λιγότερο χώρο!

Ένα λαχανικό δροσερής εποχής, αναπτύσσεται καλύτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά μπορούν να γαλουχηθούν και τον χειμώνα και το καλοκαίρι με λίγη επιπλέον φροντίδα.

Προτιμούν τον ήλιο ή τη μερική σκιά με τουλάχιστον τέσσερις ώρες ήλιο κάθε μέρα.

Ωστόσο, αν έχετε σκιερή αυλή, μην απελπίζεστε! Μπόρεσα να καλλιεργήσω 80 κιλά λαχανικών εστιάζοντας σε καλλιέργειες ρίζας και φύλλων φιλικές προς τη σκιά (όπως παντζάρια και καρότα) στον δασικό κήπο μου.

Το πλούσιο έδαφος είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχημένης καλλιέργειας τεύτλων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές ακόμη λεπτομέρειες για την προετοιμασία των κρεβατιών του κήπου σας.

Προετοιμασία του εδάφους

Τα παντζάρια απαιτούν ένα καλά προετοιμασμένο κρεβάτι με γόνιμο έδαφος. Δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση χαλαρώνω το έδαφος περίπου έξι έως οκτώ ίντσες βάθος με ένα πιρούνι εκσκαφής στον κήπο μου που δεν καλλιεργείται. Μετά, ανακατεύω χυτά σκουληκιών και/ή παλαιωμένη κοπριά χωρίς ζιζανιοκτόνα.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα παντζάρια «Chioggia» είναι μια ιταλική ποικιλία με διασκεδαστικό εσωτερικό με ρίγες.

Επιλέγοντας μια ποικιλία τεύτλων

Οι ποικιλίες παντζαριών κυμαίνονται από συμπαγή χρώματα έως ριγέ εσωτερικούς χώρους, χρώματα που κυμαίνονται από ροζ έως κόκκινο έως πορτοκαλί και σχήματα από στρογγυλά έως κυλινδρικά.

Εδώ είναι μερικές ποικιλίες τεύτλων που μου αρέσει να καλλιεργώ από σπόρους βοτανικών ενδιαφερόντων:

  • Chioggia‚: Αυτή η ροζ-κόκκινη ιταλική ποικιλία έχει μια ήπια γεύση και ένα διασκεδαστικό εσωτερικό με ρίγες καραμέλας.
  • Ντιτρόιτ Σκούρο Κόκκινο‚: Τα σκούρα κόκκινα παντζάρια είναι εξαιρετικά για αποθήκευση το χειμώνα, κονσερβοποίηση και τουρσί.
  • χρυσό αγόρι‚: Αυτά τα όμορφα, χρυσαφένια παντζάρια έχουν ήπια γεύση και διατηρούν το χρώμα τους όταν μαγειρεύονται.

Gourmet Blend Σπόροι τεύτλων: Απολαύστε αυτόν τον όμορφο συνδυασμό των «Chioggia», «Detroit Dark Red» και «Golden Boy»!

Τα παντζάρια τα πάνε καλά στους κήπους με κοντέινερ και θα απολαύσετε την καλλιέργεια οποιασδήποτε από τις ποικιλίες που αναφέρονται παραπάνω!

Σπορά σπόρων τεύτλων

Σπείρετε σπόρους δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία παγετού της άνοιξης και μέχρι οκτώ ή εννέα εβδομάδες πριν από την ημερομηνία παγετού σας. Στο δικό μου ζώνη ανθεκτικότητας 6α κήπος, αρχίζω τη σπορά γύρω στα μέσα Μαρτίου και συνεχίζω μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Αυτή η καλλιέργεια, όπως πολλά ριζώδη λαχανικά, δεν ανέχεται πολύ καλά τη μεταφύτευση, επομένως το καλύτερο στοίχημά σας είναι να τη σπείρετε απευθείας στον κήπο.

Οι σπόροι αναπτύσσονται σχετικά αργά. Χρειάζονται έως και 21 ημέρες για να βλαστήσουν και να φθάσουν στη συγκομιδή οπουδήποτε από 45-90 ημέρες, ανάλογα με το κλίμα και την ποικιλία.

Μουλιάστε τους σπόρους για καλύτερη βλάστηση

Για καλύτερο ρυθμό βλάστησης, μουλιάστε τους σπόρους τεύτλων σε νερό για 24 ώρες πριν από τη φύτευση.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φύτευση και τη διατήρηση ενός επιτυχημένου, βιολογικού κήπου;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Διάσταση σπόρων, πότισμα και επίστρωμα

Σπείρετε σπόρους σε βάθος 1/2 ίντσας και απόσταση μίας ίντσας (πιο μακριά σε μερική σκιά) στη σειρά φύτευσης ή μεταδώστε 8-9 σπόρους σε κάθε τετράγωνο πόδι. Καλύψτε τους σπόρους με χώμα και χτυπήστε σταθερά.

Ποτίστε σοφά και καλύψτε καλά

Χρησιμοποιώντας ένα απαλό ψεκασμό, ποτίστε καλά τους σπόρους και διατηρήστε το χώμα υγρό μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι.

Μόλις τα σπορόφυτα μεγαλώσουν σε περίπου τέσσερις έως πέντε ίντσες ύψος, στραγγίστε το μεταξύ των σειρών για να διατηρήσετε την υγρασία και να κρατήσετε τα ζιζάνια κάτω.

Λεπτά σπορόφυτα για παντζάρια καλού μεγέθους

Γνωρίζατε ότι οι σπόροι τεύτλων περιέχουν στην πραγματικότητα τρεις σπόρους μέσα στο κέλυφος των σπόρων; Αυτό σημαίνει ότι η αραίωση των φυταρίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής απόστασης μεταξύ των φυτών.

Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν τις τρεις ίντσες ψηλά, αραιώστε τα σπορόφυτα σε απόσταση τεσσάρων ιντσών. Εάν μεγαλώνετε στη σκιά, έχω διαπιστώσει ότι η απόσταση των έξι ιντσών λειτουργεί καλύτερα.

Φύτευση Συντροφιάς με Παντζάρια

Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί φύτευσης που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη μιας καλής συγκομιδής.

Τα φυτά συντροφιάς βοηθούν το ένα το άλλο στην καλή ανάπτυξη και Τα καρότα αγαπούν τις ντομάτες (CLT) είναι ο κλασικός οδηγός για το θέμα.

Αλλά να είστε προσεκτικοί: Ενώ πολλοί από τους συνιστώμενους συνδυασμούς φυτών υποστηρίζονται από την επιστήμη, άλλοι φαίνεται να είναι λαϊκές ιστορίες. Ορισμένοι συνδυασμοί μπορεί να λειτουργήσουν, ενώ άλλοι πιθανότατα δεν θα παρέχουν αξιοσημείωτη διαφορά στην υγεία ή την απόδοση των φυτών. Θα πρέπει να τα δοκιμάσετε μόνοι σας και να δείτε!

Σύμφωνα με την CLT, τα παντζάρια είναι καλά φυτεμένα με φασόλια και κρεμμύδια.

Υποψιάζομαι ότι τα φασόλια μπήκαν σε αυτόν τον κατάλογο επειδή τα παντζάρια είναι βαριές τροφοδοσίες και πιθανώς απολαμβάνουν το επιπλέον άζωτο που παράγουν τα φασόλια στο έδαφος. Τα κρεμμύδια απωθούν τα παράσιτα και προσωπικά, έχω φυτέψει με επιτυχία τα παντζάρια μου δίπλα στα κρεμμύδια.

Θα θέλατε να καλλιεργείτε και να μαζεύετε παντζάρια όλο το χρόνο;  Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για τον καλύτερο τρόπο καλλιέργειας τεύτλων σε όλες τις εποχές, συμβουλές φύτευσης συνοδών και πολλά άλλα.

Τα παντζάρια, τα κολάρα και το λάχανο εμφυτεύονται με κρεμμύδια για να αποκρούσουν τα παράσιτα.

Φύτευση διαδοχής για συγκομιδή όλο το χρόνο

Για μια συνεχή συγκομιδή τεύτλων όλη την εποχή (αντί για τη συγκομιδή μιας ολόκληρης δέσμης ταυτόχρονα), σπείρετε σπόρους τεύτλων κάθε 14 ημέρες μέχρι οκτώ ή εννέα εβδομάδες πριν από την ημερομηνία παγετού σας.

Παράδειγμα:

Κοιτάξτε τον χώρο που έχετε κρατήσει για την καλλιέργεια τεύτλων, ας πούμε, τέσσερις σειρές ή τετραγωνικά τετράγωνα. Την πρώτη φορά που σπέρνετε παντζάρια, σπείρετε μόνο μία σειρά/μπλοκ. Στη συνέχεια, 14 ημέρες αργότερα, σπείρετε τη δεύτερη σειρά/μπλοκ. 14 ημέρες μετά σπείρετε την τρίτη σειρά/μπλοκ και τελικά 14 ημέρες αργότερα σπείρετε την τέταρτη σειρά/μπλοκ.

Κατά τη συγκομιδή μιας σειράς/μπλοκ τεύτλων, ανακατέψτε μερικά χώμα κομποστοποίησηςπαλαιωμένη κοπριά ή χυτά σκουληκιών και, στη συνέχεια, σπείρετε ξανά αυτή τη σειρά/μπλοκ.

Βεβαιωθείτε ότι το κομπόστ σας δεν περιέχει ζιζανιοκτόνα:

Λάβετε υπόψη ότι κατά τις ζεστές, ξηρές περιόδους του καλοκαιριού, μπορεί να έχετε χαμηλά ποσοστά βλάστησης. Ποτίστε καλά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων και συνεχίστε τις κανονικές σας σπορές. (Όπως θα έλεγε και η Ντόρι, «Συνέχισε να σπέρνεις!»)

Παράταση της περιόδου συγκομιδής

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε τρόφιμα όλο το χρόνο, κρύα κουφώματα και καλύμματα σειρών είναι δύο τρόποι επέκτασης της περιόδου συγκομιδής σε φθινόπωρο και χειμώνα, σύμφωνα με Εγχειρίδιο The Winter Harvest.

Μπορείτε να σπείρετε τεύτλα τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό την άνοιξη όταν χρησιμοποιείτε κρύο πλαίσιο. Μάθετε περισσότερα κόλπα για τη χρήση ενός κρύου πλαισίου για να παρατείνετε τη συγκομιδή.

Τα παντζάρια είναι ανθεκτικά στους περίπου 29 βαθμούς απροστάτευτα, οπότε αν δεν έχετε κρύο πλαίσιο, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σπορά τους περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία παγετού της άνοιξης.

Μαζί, τα καλύμματα σειρών και τα κρύα πλαίσια μπορούν να σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε τεύτλα στους 15-18 βαθμούς F, επιτρέποντάς σας να συγκομίζετε σχεδόν όλο το χρόνο, ειδικά αν πολτοποιείτε καλά. Οι μπάλες άχυρου στοιβαγμένες εξωτερικά μπορούν να προσθέσουν περισσότερη προστασία από τον χειμωνιάτικο άνεμο.

Θα θέλατε να καλλιεργείτε και να μαζεύετε παντζάρια όλο το χρόνο;  Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για τον καλύτερο τρόπο καλλιέργειας τεύτλων σε όλες τις εποχές, συμβουλές φύτευσης συνοδών και πολλά άλλα.

Τα αγαπημένα μου για τη συγκομιδή του φθινοπώρου περιλαμβάνουν τα παντζάρια, τα καρότα και το λάχανο.

Πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με μύκητες στα παντζάρια

Τα παντζάρια προσβάλλονται συχνότερα από ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες όπως η κηλίδα στα φύλλα και ο περονόσπορος.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες μυκητιασικών λοιμώξεων, αραιώστε τα σπορόφυτα για να επιτρέψετε την καλή ροή του αέρα.

Ακολουθήστε επίσης καλές πρακτικές ποτίσματος: Ποτίζετε τακτικά, αλλά όχι πολύ. Αυτή η καλλιέργεια δεν τα πάει καλά σε βαρύ, υγρό έδαφος. Εάν ο κήπος σας είναι συνήθως γεμάτος με βαρύ χώμα, τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία.

Επενδύστε τον κήπο σας με αρωματικά, αντιμυκητιακά βότανα ή σάπια φύλλα μαζί τους για να αποτρέψετε την εμφάνιση μυκήτων.

Ο μάραθος, το σκόρδο και η λεβάντα είναι από τα αγαπημένα μου βότανα για τον κήπο των φαρμάκων, ενώ η καλέντουλα, το χαμομήλι, ο κόλιανδρος, το νάτρινο και το γλυκό αλυσούμι είναι από τα αγαπημένα μου λουλούδια για να καλλιεργήσω στον λαχανόκηπο.

Συγκομιδή και αποθήκευση τεύτλων

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή των τεύτλων περίπου 40 ημέρες μετά τη φύτευση. Ωστόσο, μην απελπίζεστε εάν η σοδειά σας είναι ακόμα πολύ μικρή σε αυτό το στάδιο. Συχνά μπορεί να χρειαστούν έως και 90 ημέρες για να αναπτυχθούν σε μέγεθος συγκομιδής, ανάλογα με το κλίμα.

«Amy, πότε θα μαζέψω τα παντζάρια μου; Ποιο είναι το καλύτερο μέγεθος συγκομιδής;»

Θα έχουν την καλύτερη γεύση εάν συγκομιστούν μετά από ελαφρύ παγετό σε μέγεθος μπάλας του γκολφ περίπου. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, μαζέψτε λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος μπάλας του τένις.

Κόψτε τα χόρτα περίπου μία ίντσα πάνω από την κορυφή της ρίζας και αποθηκεύστε τα χωριστά σε περίπου 32 βαθμούς F με υγρασία 90-95%. Εάν φυλάσσεται σε ψυγείο, φυλάσσεται σε πλαστικές σακούλες για να διατηρείται η υγρασία.

Σύμφωνα με Root Cellaringθα αποθηκεύονται για τουλάχιστον δύο μήνες και έως και πέντε μήνες σε ιδανικές συνθήκες.

Θα θέλατε να καλλιεργείτε και να μαζεύετε παντζάρια όλο το χρόνο;  Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για τον καλύτερο τρόπο καλλιέργειας τεύτλων σε όλες τις εποχές, συμβουλές φύτευσης συνοδών και πολλά άλλα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα παντζάρια

Τώρα, μπορεί να σκέφτεστε, «Τι στο καλό να κάνω με τα παντζάρια που μαζεύω; Κανείς στο σπίτι μου δεν τα τρώει και εγώ κάπως τα φοβάμαι κι εγώ!».

Κανένα πρόβλημα, σε έχω καλύψει! Μεγάλωσα τρώγοντας παντζάρια σε κονσέρβα και το μόνο που μπορώ να πω είναι: σεντόνι.

Λατρεύω, αγαπώ, λατρεύω τα παντζάρια ψητά με γλυκοπατάτες. Σοβαρά αχ-καταπληκτικό. Επίσης, τα παντζάρια είναι τόσο θρεπτικά που θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα βάζετε κρυφά στα γεύματα όσο πιο συχνά μπορείτε. Για παράδειγμα, τρίψτε φρέσκα παντζάρια πάνω από μια σαλάτα για ένα ποτό χρώμα και διατροφή χωρίς να επηρεαστεί η γεύση (σοβαρά!).

Οι παρακάτω συνταγές θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από το «blech»!

Συνταγές για παντζάρια

Ζυμωμένα Παντζάρια

Πράσινα παντζάρια

Τοξίδευση και κονσερβοποίηση παντζαριών (Αυτά δεν είναι κονσέρβες παντζαριών που αγοράσατε από το κατάστημα!)

Επιδόρπια με παντζάρια

Αυτή η ριζική καλλιέργεια είναι ένα πραγματικά μοναδικό και εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό και ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη θρεπτική αξία στα φαγητά που καλλιεργείτε στο σπίτι και στα σπιτικά γεύματά σας. Σας ενθαρρύνω να καλλιεργείτε και να μαζεύετε παντζάρια όλο το χρόνο!

Έχετε κάποιες συμβουλές για την καλλιέργεια τεύτλων ή τη χρήση τους στην κουζίνα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar