Καλλιέργεια αγκινάρας (Cynara cardunculus) | Πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε το φυτό αγκινάρας –

1
Καλλιέργεια αγκινάρας (Cynara cardunculus) |  Πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε το φυτό αγκινάρας –

Φυτό αγκινάρας (Cynara cardunculus)

Αγκινάρα σφαίρα (cynara cardunculus)επίσης λέγεται Γαλλικές αγκινάρες ή πράσινες αγκινάρες στις ΗΠΑ, είναι ποικιλίες γαϊδουράγκαθου που καλλιεργούνται για τροφή. Τα μπουμπούκια των λουλουδιών πριν ανθίσουν τα λουλούδια αποτελούν το βρώσιμο μέρος ενός φυτού. Η εκκολαπτόμενη κεφαλή αγκινάρας είναι μια συστάδα πολλών εκκολαπτόμενων μικρών λουλουδιών, μαζί με πολλά βράκτια, σε βρώσιμη βάση. Μόλις ανθίσουν οι μπουμπούκια, η δομή αλλάζει σε μια πορεία, ελάχιστα βρώσιμη μορφή. Αναπτύσσεται σε ύψος 1,4–2 m, έχει ασημί, γλαυκοπράσινα φύλλα που έχουν μήκος 50–83 cm και έχουν βαθιές λοβωμένες άκρες. Ένα μεγάλο κεφάλι λουλουδιών ανοίγει από ένα μπουμπούκι με διάμετρο περίπου 8-15 cm και καλύπτεται από πολυάριθμα τριγωνικά λέπια. Τα μεμονωμένα λουλούδια είναι μωβ.

αγκινάρα (Cynara cardunculus)

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Φυτό αγκινάρας

Επιστημονική ονομασία Cynara cardunculus Κοινή ονομασία Αγκινάρα Φυτό, σφαιρική αγκινάρα, Γαλλική αγκινάρα, Τύπος φυτού Απαιτήσεις φυτικού ήλιου Εδάφους με ήλιο Καλά στραγγιζόμενο γόνιμο έδαφος Έδαφος pH 6,5 έως 7,0 Χρόνος άνθισης Φθινόπωρο, Καλοκαίρι Ζώνη 7-11

Καλλιέργεια αγκινάρας

Πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε το φυτό αγκινάρας

Ανάλογα με το κλίμα, διαφορετικές εποχές του χρόνου είναι κατάλληλες για τη φύτευση της αγκινάρας. Οι αγκινάρες πρέπει να φυτευτούν την άνοιξη όπου καλλιεργούνται ως ετήσιες. Όταν καλλιεργούνται ως πολυετή φυτά σε θερμότερα κλίματα, σπέρνονται συχνά ως σπόροι το φθινόπωρο ή ως νεαρά φυτά στα μέσα του φθινοπώρου. Τα φυτά χρειάζονται συνήθως 85 έως 100 ημέρες για να φτάσουν στην ωριμότητα. Είναι επίσης δυνατή η ριζοβολία μοσχευμάτων αγκινάρας, τα οποία χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν ως πολυετή.

Καλλιέργεια από σπόρους

Τον Φεβρουάριο, αγκινάρα σπόρους μπορεί να φυτευτεί σε δοχεία 4 ιντσών βάθους περίπου 1/4 ίντσας κάτω από θερμοκήπιο ή φως φθορισμού. Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία είναι βαθιά. Οι αγκινάρες σας μπορεί να μην αναπτυχθούν αληθινές από σπόρους που έχετε αποθηκεύσει από αυτές, επομένως τα φυτά που θα καλλιεργήσετε από αυτές θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά με τα οποία ξεκινήσατε. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σπόρους που έχουν αναπτυχθεί υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Ηλιακό φως

Η φύτευση τους πολύ κοντά μεταξύ τους θα κάνει τα μεγάλα φυτά να σκιάσουν τα μικρότερα. Τα φυτά της αγκινάρας χρειάζονται πλήρη ήλιο, επομένως είναι καλύτερο να μην τα φυτέψετε πολύ κοντά μεταξύ τους. Αν και μπορούν να ανεχθούν κάποια σκιά, τα μπουμπούκια των ανθέων τους μπορεί να υποφέρουν. Οι μεταμοσχεύσεις αγκινάρας θα πρέπει να χωρίζονται σε απόσταση τεσσάρων έως έξι ποδιών.

Εδαφος

Είναι δυνατή η καλλιέργεια αγκινάρας στα περισσότερα εδάφη, αλλά θα έχετε καλύτερη απόδοση από βαθιά επεξεργασμένα, οργανικά εδάφη γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Απαιτούν ελαφρώς αλκαλικό pH. αμμώδη εδάφη, όπως το μεσογειακό έδαφος, είναι ιδανικό. Η σήψη των ριζών μπορεί να αποφευχθεί με καλή αποστράγγιση σε περιοχές όπου θα ξεχειμωνιάσουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό το έδαφος να μπορεί να διατηρήσει την ικανότητά του να συγκρατεί νερό για αρκετό καιρό ώστε να επιτρέπει στις ρίζες να το απορροφούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την καλλιέργεια πολυετών αγκινάρων, η τροποποίηση του εδάφους πριν από τη φύτευση είναι ιδιαίτερα σημαντική για να διασφαλιστεί ότι τα φυτά θα ευδοκιμήσουν. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι μια καλή επιλογή εάν το έδαφος του κήπου σας είναι φτωχό.

Πότισμα

Ποτίζετε συχνά τα φυτά της αγκινάρας. Για να ενθαρρυνθεί η αποστράγγιση, οι αγκινάρες θα πρέπει να φυτεύονται σε αυλάκια άρδευσης ή σε υψώματα για να αποφευχθεί το μουσκεμένο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ποτίζετε τις αγκινάρες 1 έως 2 ίντσες την εβδομάδα, απλώνοντας την εφαρμογή σε αρκετές εβδομάδες.

Θερμοκρασία

Ιδανικά, αυτό το φυτό αναπτύσσεται σε ζεστό, ξηρό καιρό όπως αυτός που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και στην Καλιφόρνια. Το φυτό θα ανθίσει πρόωρα εάν υπάρχει πολύ ζέστη. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τα φυτά αγκινάρας προτιμούν ήπιους χειμώνες μεταξύ 50 και 60 βαθμούς Φαρενάιτ και δροσερά, υγρά καλοκαίρια μεταξύ 70 και 80 βαθμούς Φαρενάιτ.

Λίπασμα

Η σωστή λίπανση του κρεβατιού της αγκινάρας θα διασφαλίσει ότι τα φυτά λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Μπορείτε να ταΐσετε τα φυτά σας με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο το φθινόπωρο σε περιοχές όπου τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν όλο το χρόνο. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για την εφαρμογή λιπάσματος σε ψυχρές περιοχές. Εφαρμόστε ένα πλαϊνό επίδεσμο λιπάσματος. Όταν ένα νέο στέμμα αρχίζει να αναπτύσσεται, γονιμοποιήστε το φυτό με περίπου 1/10 λίβρα αζώτου.

Αγκινάρα σφαίρα (cynara cardunculus)

Κλάδεμα

Μετά τη συγκομιδή των μπουμπουκιών της αγκινάρας στο τέλος του καλοκαιριού, πρέπει να τα κόψετε εντελώς. Μπορεί να γίνει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Κάθε ξοδευμένο κοτσάνι πρέπει να κόβεται τελείως με ψαλίδι κλαδέματος. Για να διατηρήσετε τα φυτά της αγκινάρας σας προστατευμένα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, στρώστε το κρεβάτι σας με άχυρο ή φύλλα. Τα φυτά μπορεί να καταστραφούν εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς. Μόλις παρέλθει η τελευταία ημερομηνία παγετού για τη ζώνη ανάπτυξής σας, αφαιρέστε το σάπια φύλλα την άνοιξη.

Διαβάστε επίσης:

Φυτό χειμωνιάτικης φουντουκιάς νεραγκούλας συμβουλές καλλιέργειας και φροντίδας. Πώς να μεγαλώσει φυτό γόμφρενα στον κήπο. 8 τρόποι για να φέρτε τη φύση στα σπίτια της πόλης σας. 07 πιο δημοφιλή είδος καλανχόης για τον κήπο σας. Πότε και πώς να αναπτυχθεί φυτά wisteria. Πώς να μεγαλώσει Βιολογικά αγγούρια. Μεγαλώνοντας Φυτό βρωμυλάδας (γήινο αστέρι) σε δοχεία. 9 Καλύτερο βρώσιμα λουλούδια μπορείς να φας. Μεγαλώνοντας Λαχανάκια Βρυξελλών στο σπίτι. Calibrachoa (εκατομμύρια κουδούνια) μεγαλώνει και φροντίζει.

Για καρφίτσα:

Καλλιέργεια αγκινάρας (Cynara cardunculus)

Schreibe einen Kommentar