Είναι κατάλληλα για εσάς τα υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο;

0
Είναι κατάλληλα για εσάς τα υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο;

Είναι τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους κατάλληλα για τον κήπο σας; Εάν η κατασκευή κρεβατιών κήπου είναι στο μέλλον σας, εδώ είναι 11 οφέλη και 4 μειονεκτήματα για την καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των υπερυψωμένων κρεβατιών

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Θέματα κρεβατιού κήπου

Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε έναν κήπο και να χτίσετε κρεβάτια κήπου, θα θελήσετε να κάνετε έναν απολογισμό των εξής:

  • πόση βροχόπτωση έχετε (Ετήσιες βροχοπτώσεις στις ΗΠΑ)
  • Πώς είναι το χώμα σας (άργιλος, άμμος, αργιλώδης, ακραία pH εδάφους, όγκος οργανικής ύλης)
  • Προκλήσεις εδάφους (βραχώδες έδαφος, υψηλό επίπεδο νερού, κλίση)
  • Εμπόδια (φυσικοί περιορισμοί, ανησυχίες μόλυνσης)
  • Τι υπάρχει κάτω από την προτεινόμενη περιοχή κήπου (γρασίδι, ζωηρά ζιζάνια, πεζοδρόμιο)
  • Η σύνθεση των μονοπατιών μεταξύ των κρεβατιών κήπου (γρασίδι, χώμα, ροκανίδια, χαλίκι)

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα στυλ κρεβατιού κήπου που είναι κατάλληλο για εσάς.

11 λόγοι για να μεγαλώσετε σε υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου με λαχανικά

Αν και υπάρχουν πολλά στυλ κρεβατιών, τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους μπορούν να είναι ευεργετικά σε ένα ευρύ φάσμα περιστάσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν να κατασκευαστούν με μια ποικιλία διαφορετικών υλικών.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας σε υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους.

Pro #1: Βελτιώστε το έδαφος

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια σάς επιτρέπουν να προσθέσετε οργανικά εδάφη και κομπόστ (σπιτικό ή κατάστημα αγόρασε) για τη δημιουργία και τη βελτίωση του εδάφους του κήπου. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις εδάφους που προστέθηκαν σε εσωτερικά κρεβάτια μπορεί να πέσουν χωρίς το δοχείο του υπερυψωμένου κρεβατιού να τις συγκρατεί.

Πολλοί κηπουροί αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως βαρύς άργιλος, ακραία άμμος, προκλήσεις pH ή γέμισμα κατασκευής. Η προσθήκη πολλών οργανικών ουσιών είναι ο ταχύτερος τρόπος για τη βελτίωση του εδάφους.

Πλευρική σημείωση: Σε έναν κήπο χωρίς καλλιέργεια, τα δίκτυα μυκήτων και οι οργανισμοί του εδάφους απελευθερώνουν κολλώδη εκκρίματα που συγκρατούν το χώμα ενωμένο. Αυτά δεν υπάρχουν συνήθως σε ένα νέο κρεβάτι κήπου, γι‘ αυτό το υπερυψωμένο πλαίσιο κρεβατιού μπορεί να είναι τόσο ευεργετικό. Τα δίκτυα μυκήτων αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και συγκρατούν το έδαφος ενωμένο (είτε σε υπερυψωμένο κρεβάτι είτε σε κρεβάτι στο έδαφος).

Δείτε: Μετάβαση σε έναν κήπο χωρίς καλλιέργεια και πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος σε 6 βήματα

Είναι κατάλληλα για εσάς τα υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο;

Η διαδικασία κατασκευής ενός υπερυψωμένου κρεβατιού με λαχανόκηπο στο τέλος του διαδρόμου μου βρίσκεται σε εξέλιξη!

Επαγγελματικό #2: Ξεπεράστε τον βράχο με υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανικά στον κήπο

Το βραχώδες έδαφος μπορεί να κάνει τη ζωή τρομερή κατά τη φύτευση. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους επιτρέπουν στις βαθιές ρίζες να αναπτυχθούν χωρίς ετήσιο αγώνα με το φρέζα ή το φτυάρι. Νίκη!

Στο ίδιο μήκος κύματος, εάν δεν έχετε χώρο ανάπτυξης, σκεφτείτε να χτίσετε υπερυψωμένα κρεβάτια στην κορυφή του πεζοδρομίου. Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα με υπερυψωμένα κρεβάτια ύψους 24 ιντσών που χτίστηκαν στο τέλος του διαδρόμου μας.

Pro #3: Beat a Cold Spring

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια θερμαίνονται γρηγορότερα την άνοιξη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης σε περιοχές με μακρύ χειμώνα. Προσθέστε ένα κρύο πλαίσιο και τώρα πραγματικά μαγειρεύετε για πρώιμες καλλιέργειες!

Επαγγελματικό #4: Σηκωθείτε πάνω από το νερό με υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο με λαχανικά

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια σώζουν τις ρίζες των λαχανικών από τον πνιγμό στο νερό. Ίσως ζείτε σε ένα διαρκώς υγρό κλίμα, έχετε μια εξαιρετικά υγρή εποχή ή ζείτε σε μια περιοχή με υψηλό επίπεδο νερού.

Οι υπερυψωμένες κλίνες βελτιώνουν την αποστράγγιση και επιτρέπουν τον αερισμό στο επίπεδο της ρίζας.

Pro #5: Σταματήστε το Slope

Χτίζετε έναν κήπο σε μια πλαγιά; Τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση του χώματος και στην αποτροπή του να ξεπλυθεί.

Δείτε: Πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους σε κήπους και σε αγροκτήματα

Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι για να πλαισιώσετε τα κρεβάτια σε μια πλαγιά, αλλά ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείτε, φροντίστε να το χτίσετε στο επίπεδο.

Η βεράντα με κορμούς επιταγών είναι ένας από τους αγαπημένους μου, φθηνούς τρόπους για να χτίσω ένα κρεβάτι σε μια πλαγιά. Ωστόσο, δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο άλλες κατασκευαστικές επιλογές για ετήσια κηπουρική.

Θα θέλατε να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη προσπάθεια; Ρίξτε μια ματιά στο ebook μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable Garden

Pro #6: Αποφύγετε τη μόλυνση με υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου με λαχανικά

Τα μολυσμένα εδάφη αποτελούν ανησυχία σε πολλές αστικές και οικιστικές αυλές. Είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε το χώμα σας πριν αναπτύξετε έναν βρώσιμο κήπο.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι απαραίτητο σε έδαφος που έχει μολυνθεί με μόλυβδο, αρσενικό ή χημικές ουσίες. Επενδύστε στην κατασκευή βαθιών κλινών, έτσι ώστε οι καλλιέργειές σας να μπορούν να αναπτύξουν σωστές ρίζες χωρίς να χτυπήσουν το τοξικό έδαφος από κάτω.

Pro #7: Go Ergonomic

Εάν οι σωματικοί περιορισμοί είναι πραγματικότητα για εσάς, τότε τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους σημαίνουν λιγότερο σκύψιμο.

Pro #8: Διαχειριστείτε καλύτερα τα ζιζάνια με υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου με λαχανικά

Εάν αντιμετωπίζετε πολλά ζιζάνια στον κήπο σας, τότε τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους μπορούν να σας φανούν χρήσιμα. Πρώτα απ ‚όλα, το χώμα του ανυψωμένου κρεβατιού τείνει να είναι χαλαρό, επομένως τα ζιζάνια πρέπει να βγαίνουν ευκολότερα.

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε την ανάπτυξη ζιζανίων στο κρεβάτι με σάπια φύλλα. Απλώς απλώστε χαρτόνι στο εσωτερικό του κρεβατιού πριν προσθέσετε το χώμα για να πνίξετε τα ζιζάνια. (Αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί με αγριόχορτα (όπως τα ζιζάνια) ή ζιζάνια με εκτεταμένο ριζικό σύστημα (όπως το γαϊδουράγκαθο).

Τα υπερυψωμένα πλαίσια κρεβατιών με λαχανόκηπους εμποδίζουν το γρασίδι ή τα ζιζάνια να εισχωρήσουν από τα γύρω μονοπάτια. Αυτή είναι μια πρόκληση με τα κρεβάτια στο έδαφος, τα οποία πρέπει να κόβονται συχνά για να μην υπάρχει το γρασίδι.

Σημείωση: Προσέξτε να αγοράζετε χώμα κομποστοποίησης κακής ποιότητας, διαφορετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε έναν κήπο με βότανα με έναν άλλο κήπο με βότανα. Αγόρασα εν αγνοία μου κομπόστ κακής ποιότητας κάποτε και άλλαξε αμέσως την ποιότητα του κήπου μου. Αυτό το χώμα κομποστοποίησης είναι η κορυφαία επιλογή μου.

Υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο με λαχανικά;  11 πλεονεκτήματα και 4 μειονεκτήματα: Είναι τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους κατάλληλα για τον κήπο σας;  Εάν η κατασκευή κρεβατιών κήπου είναι στο μέλλον σας, εδώ είναι 11 οφέλη και 4 μειονεκτήματα για την καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

Αυτό το υπερυψωμένο κρεβάτι είναι χτισμένο στο δρόμο μου. Κατασκευάστε ψηλότερα κρεβάτια όταν χτίζετε στο πεζοδρόμιο.

Pro #9: Μειώστε τη συμπίεση του εδάφους

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια σχηματίζουν ένα φράγμα για να κρατούν έξω τα παιδιά, τα κατοικίδια ή τα ζώα του αχυρώνα.

Σας ενθαρρύνουν επίσης να διαχειρίζεστε τα κρεβάτια από το εξωτερικό αντί να τα πατάτε. Η κίνηση με τα πόδια είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για συμπύκνωση του εδάφους, που μειώνει τον αερισμό και βλάπτει τη ζωή του εδάφους.

Συμπύκνωση μπορεί επίσης να συμβεί σε έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες αφαιρούν βαριά σωματίδια εδάφους καθώς το νερό αποστραγγίζεται από την τοποθεσία. Δεδομένου ότι το νερό αποστραγγίζεται αβίαστα από ένα υπερυψωμένο κρεβάτι, η συμπίεση είναι λιγότερο πρόβλημα.

Pro #10: Ξεριζώστε τα γύρω δέντρα και σκάβοντας παράσιτα με υπερυψωμένα λαχανικά σε κήπους

Μπορεί να είναι απογοητευτικό ο κήπος κάτω από ένα ώριμο δέντρο, επειδή οι μεγάλες ρίζες μπορούν να πλημμυρίσουν το έδαφος του κήπου. Αυτές οι ρίζες αναζητούν τα θρεπτικά συστατικά στο εκπληκτικό έδαφος του κήπου σας και ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει;

Παρομοίως, μπορεί να έχετε συναντήσει ένα παράσιτο που σκάβει που με χαρά εισχωρεί στον κήπο σας και είτε τρώει τις καλλιέργειές σας είτε τη ζωή του εδάφους που ζει εκεί.

Συνδέω ύφασμα υλικού στο κάτω μέρος του υπερυψωμένου πλαισίου κρεβατιού πριν προσθέσετε χώμα για να αποτρέψετε την εγκατάλειψη των ριζών των δέντρων και των παρασίτων που σκάβουν.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη βελτίωση της βιοποικιλότητας του κήπου σας, τη μείωση της συντήρησης και την αύξηση της απόδοσης;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Pro #11: Επέκταση της σεζόν

Να θυμάστε ότι ένα υπερυψωμένο κρεβάτι γενικά ζεσταίνεται πιο γρήγορα την άνοιξη (#3 παραπάνω).

Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να στερεώσετε κρίκους και ένα πλαστικό κάλυμμα σε ένα υπερυψωμένο πλαίσιο κρεβατιού για να δημιουργήσετε ένα σπίτι με κρίκο που παρατείνεται για την εποχή.

4 λόγοι για να ΜΗΝ μεγαλώνετε σε υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου με λαχανικά

Δεν υπάρχει μία σωστή λύση που να λειτουργεί σε όλες τις καταστάσεις και τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους δεν αποτελούν εξαίρεση. Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορεί να μην είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

Υπερυψωμένα Κρεβάτια

Αυτό το κρεβάτι κήπου που συνορεύει με το μπροστινό μου πεζοδρόμιο είναι χτισμένο με στρογγυλά βράχια ποταμού για ένα αισθητικά ευχάριστο σχέδιο.

Μειονέκτημα #1: Καψαλίζοντας τον κήπο σε ζεστό και ξηρό κλίμα

Εάν ζείτε σε ζεστό και ξηρό κλίμα, άλλες λύσεις μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα από τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια θερμαίνονται και στεγνώνουν πιο γρήγορα από τα κρεβάτια στο έδαφος. Αυτό είναι υπέροχο σε ένα κρύο και υγρό κλίμα, αλλά ίσως όχι σε ένα κλίμα της ερήμου.

Εάν η λέξη „ζεστό και ξηρό“ περιγράφει τις συνθήκες ανάπτυξής σας, αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια εναλλακτική λύση: τα βυθισμένα κρεβάτια.

Ποιος τύπος κρεβατιού είναι κατάλληλος για εσάς εξαρτάται από το κλίμα, τον τύπο του εδάφους σας και τυχόν ακραίες θερμοκρασίες. Η υψηλή έρημος είναι διαφορετική από τη χαμηλή έρημο, για παράδειγμα.

Η απάντηση δεν είναι κομμένη και στεγνή, οπότε προτού φτιάξετε έναν ολόκληρο κήπο με όλα τα υπερυψωμένα κρεβάτια, δοκιμάστε και ένα υπερυψωμένο κρεβάτι και ένα κρεβάτι στο έδαφος. Προετοιμάστε κάθε κρεβάτι όσο καλύτερα μπορείτε, καλλιεργήστε την ίδια καλλιέργεια σε καθένα και συγκρίνετε τα αποτελέσματα.

Στο δικό μου κλίμα, για παράδειγμα, έχουμε κρύες, υγρές πηγές (ναι για υπερυψωμένα κρεβάτια!) ακολουθούμενες από ζεστά, ξηρά καλοκαίρια (συνήθως όχι τόσο ευεργετικά). Θεωρώ, ωστόσο, ότι η πρόκληση των ξηρών καλοκαιριών μας δεν είναι τόσο η έλλειψη βροχής, αλλά το είδος του εδάφους που έχω. Το αργιλώδες έδαφος γίνεται στερεό απουσία υγρασίας.

Η οργανική ύλη στο υπερυψωμένο κρεβάτι μου μονώνει τον άργιλο κάτω από την απώλεια υγρασίας και τον διατηρεί υγρό και απαλό. Και πάλι, οι συνθήκες του καθενός είναι διαφορετικές και παράγουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Μειονέκτημα #2: Η κατασκευή κρεβατιών κήπου με υπερυψωμένα λαχανικά μπορεί να είναι μη πρακτική

Η κατασκευή των υπερυψωμένων κρεβατιών μπορεί να είναι δαπανηρή όταν εξετάζετε τα υλικά για την κατασκευή του πλαισίου και το κόστος των εξαρτημάτων του εδάφους για την πλήρωσή του. Υπάρχει πάντα ένας ακριβός και φθηνός τρόπος για να κάνετε οτιδήποτε, αλλά μην αφήνετε το κόστος να είναι εμπόδιο.

Εάν η οικονομική επένδυση σας προκαλεί άγχος, τα κρεβάτια στο έδαφος πιθανότατα θα λειτουργήσουν καλά. Μπορείτε να τα τροποποιήσετε με την πάροδο του χρόνου για να καλύψετε τις ανάγκες σας ή να χτίσετε το υπερυψωμένο κρεβάτι όσο μπορείτε.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα σε υπερυψωμένα κρεβάτια, ανατρέξτε στο άρθρο μου Πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με προϋπολογισμό.

Ομοίως, μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται σίγουροι για τις κατασκευαστικές τους δεξιότητες. Μην αφήνετε αυτό να σας αγχώνει. Εάν δεν είναι κάτι που θέλετε να μάθετε πώς να το κάνετε, μην αισθάνεστε ότι *πρέπει* να έχετε σηκώσει τα κρεβάτια. Δεν είναι σωστά για όλους.

Είναι κατάλληλα για εσάς τα υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο;

Τα νέα μου υπερυψωμένα κρεβάτια από λευκή βελανιδιά. Χρειάστηκαν χρόνια για τον προϋπολογισμό και την εξοικονόμηση!

Con #3: Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εδάφους;

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια κατασκευάζονται συνήθως από ξύλο που αντιστέκεται στην ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, όπως κέδρος, μαύρη ακρίδα ή κοκκινόξυλο. Αυτό το ξύλο αργεί να σαπίσει, ώστε τα κρεβάτια σας να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεδομένης της εργασίας που απαιτείται για τη δημιουργία τους, αυτό είναι ευεργετικό.

Ωστόσο, επειδή αυτοί οι τύποι ξύλου είναι ανθεκτικοί στην ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, μπορεί να μειώσουν ή να καταπνίξουν την ευεργετική ζωή του εδάφους που θα κατοικούσε φυσικά το έδαφος του κήπου.

Για να αποφύγω αυτό το πρόβλημα, έχτισα υπερυψωμένα κρεβάτια χρησιμοποιώντας τοπικής καλλιέργειας και αλεσμένης λευκής βελανιδιάςτο οποίο αργεί να σαπίσει επειδή το ξύλο είναι τόσο πυκνό, αντί να σαπίζει αργά λόγω αντιμυκητιακών ιδιοτήτων.

Μειονέκτημα #4: Τα υπερυψωμένα φυτικά κρεβάτια στον κήπο μπορούν να περιορίσουν τη χειραγώγηση του εδάφους

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους δεν λειτουργούν καλά με το φρέζα, επομένως θα πρέπει να τα διαχειριστείτε με το χέρι.

Είτε χρησιμοποιείτε α πιρούνι εκσκαφής ή broadfork, θα χρειαστεί να αποκτήσετε κάποια δύναμη πίσω από το εργαλείο για να δουλέψετε το χώμα. Το να έχεις πλεονέκτημα ύψους έναντι του εργαλείου βοηθά, αλλά είναι δύσκολο να αποκτήσεις αυτό το πλεονέκτημα χωρίς να πατήσεις στο κρεβάτι (τουλάχιστον, αν είσαι κοντός όπως εγώ). Θυμηθείτε ότι το να πατήσετε στο κρεβάτι είναι μια απίθανη συμπίεση του εδάφους.

Με τα χρόνια, έμαθα πώς να ισορροπώ στο πλαίσιο του κρεβατιού ενώ δουλεύω το χώμα με το πιρούνι εκσκαφής. Μπορώ να φανταστώ, ωστόσο, ότι αυτή η πράξη εξισορρόπησης μπορεί να μην είναι πρακτική για όλους!

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους έχουν σίγουρα πολλά οφέλη για τον κηπουρό, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά για να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλα για τον κήπο σας.

Έχετε φτιάξει υπερυψωμένα κρεβάτια με λαχανόκηπους; Υπάρχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που δεν ανέφερα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar