Αποθήκευση σπόρων για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση σπόρων

0
Αποθήκευση σπόρων για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση σπόρων

Είτε έχετε αποθηκεύσει τους δικούς σας σπόρους από το λαχανόκηπο είτε έχετε αγοράσει ποιοτικούς σπόρους, η σωστή αποθήκευση των σπόρων θα σας επιτρέψει να τους διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιτυχή αποθήκευση των σπόρων για τον κήπο και πώς να τους διατηρήσετε στην καλύτερη κατάσταση για μακροχρόνια αποθήκευση.

Αποθήκευση σπόρων για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση σπόρων

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Η απογοήτευση της λανθασμένης αποθήκευσης σπόρων

Έχουμε πάει όλοι εκεί: Αποθηκεύουμε σπόρους που έχουν απομείνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα (επειδή εμείς οι κηπουροί είμαστε ένα φειδωλό τσαμπί, και γιατί να πετάμε τους σπόρους;). Καθώς μπαίνει η άνοιξη, τα φυτεύουμε με ενθουσιασμό, περιμένοντας με αγωνία την εμφάνιση των βλαστών. Και περιμένουμε κι άλλα.

Τέλος, συνειδητοποιούμε ότι οι σπόροι που φυλάξαμε φαίνεται να είναι χαζοί, και κάπως έτσι, μια ελπιδοφόρα σεζόν στον κήπο ξεκινά με μια απογοητευτική νότα και ξαφνικά καθυστερούμε από το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθούν ορισμένες τακτικές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε αυτούς τους σπόρους που έχετε τόσο πολύτιμους, ώστε όχι μόνο να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να αποθηκεύονται στην καλύτερη ποιότητά τους, ώστε η ανοιξιάτικη φύτευση να είναι επιτυχημένη. (Ή τουλάχιστον σε περίπτωση αποτυχίας μπορούμε να αποκλείσουμε την ποιότητα των σπόρων ως υπαίτιο!)

Ξεκινήστε με εντελώς ξηρούς σπόρους

Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία του να ξεκινήσετε με ξηρούς σπόρους!

Για παράδειγμα, ένας από τους αγαπημένους μου σπόρους για αποθήκευση είναι ο κόλιανδρος (κόλιανδρος), αλλά πάντα περιμένω λίγες μέρες μετά τη βροχή πριν μαζέψω τους σπόρους και τους αφήνω να στεγνώσουν έως και ένα μήνα πριν τους αποθηκεύσω.

Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί των αποθηκευμένων σπόρων είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία».

— Σούζαν Άσγουορθ, Seed to Seed: Seed Saving and Growing Techniques for Vegetable Gardeners

Έτσι, εάν έχετε αποθηκεύσει τους δικούς σας σπόρους, βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι έχουν στεγνώσει καλά πριν τους αποθηκεύσετε.

Θα θέλατε να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη προσπάθεια; Ρίξτε μια ματιά στο ebook μου, The Permaculture Inspired Vegetable Garden.

The Permaculture Inspired Vegetable Garden

Οι καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης σπόρων

Στεγανά δοχεία είναι σημαντικά για την αποθήκευση των σπόρων—τα δοχεία μπορεί να είναι γυάλινα, μεταλλικά ή πλαστικά. Εγώ αποθηκεύω τους σπόρους μου σε φακέλους σπόρων σε ένα μεγάλο, αεροστεγές, πλαστικό δοχείο. Ωστόσο, μου αρέσει επίσης να χρησιμοποιώ βάζα Mason, αλλά τα εμπιστεύομαι λιγότερο όταν βγαίνω έξω για να φυτέψω. Πάντα ανησυχώ ότι θα πέσω και θα σπάσω γυαλί στον κήπο!

Επίσης, αποθηκεύω τα πακέτα πυριτικής πηκτής που έρχονται σε κουτιά παπουτσιών και μπουκάλια βιταμινών και τα προσθέτω στα δοχεία μου για εξοικονόμηση σπόρων ως προστασία από την υγρασία. Εάν δεν έχετε τίποτα από αυτά τα πράγματα, είναι φθηνή η αγορά τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.

Εδώ είναι τα πακέτα τζελ που αγόρασα στο παρελθόν.

Οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό, σκοτεινό μέρος με σταθερά δροσερές θερμοκρασίες—σαν ντουλάπι. Αποθηκεύω τους σπόρους μου στο σκοτεινό υπόγειο.

Αποθήκευση σπόρων στην κατάψυξη για μακροχρόνια αποθήκευση

Για μακροχρόνια αποθήκευση —ή αν δεν έχετε υπόγειο ή ντουλάπι με σταθερές θερμοκρασίες— σκεφτείτε να καταψύξετε (εντελώς στεγνούς) σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο. Το ψυγείο είναι το δεύτερο καλύτερο, καθώς οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο σταθερές εκεί.

Ανάκτηση σπόρων από την κατάψυξη ή το ψυγείο

Αυτό το μέρος είναι τόσο σημαντικό για τη διατήρηση της ποιότητας των σπόρων!

Για να ανακτήσετε τους σπόρους από την κατάψυξη για χρήση:

 1. Τοποθετήστε το βάζο σε τραπέζι ή ράφι κουζίνας για 12 ώρες, ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα αποτρέψει τη συμπύκνωση της υγρασίας στους σπόρους. (Θυμηθείτε, υγρασία = εχθρός #1)!
 2. Εκθέστε τους σπόρους στον αέρα ανοίγοντας το καπάκι για μερικές ημέρες πριν από τη φύτευση.

Αποφύγετε να μετακινήσετε τους σπόρους από την κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερες από μία φορές, καθώς κάθε μεταφορά θα μειώσει τη βιωσιμότητα των σπόρων.

Οργάνωση σπόρων: Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους καλά αποθηκευμένους σπόρους!

Η ύπαρξη ενός συστήματος για την οργάνωση των σπόρων σάς επιτρέπει να κάνετε απολογισμό των σπόρων που έχετε, ώστε να μην καταλήξετε να αγοράζετε σπόρους που έχετε ήδη. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τους σπόρους σας ανά ηλικία, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πρώτα οι παλαιότεροι σπόροι και οι σπόροι που έχουν λήξει να κομποστοποιούνται αντί να φυτεύονται.

Κάθε πακέτο σπόρων έχει μια ημερομηνία προέλευσης, η οποία είναι η ημερομηνία συλλογής των σπόρων. (Εάν συλλέγετε τους δικούς σας σπόρους, φροντίστε να έχετε ημερομηνία με τα δικά σας πακέτα!) Η χρήση αυτού του αριθμού μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε γρήγορα τα πακέτα σπόρων και να τα κατηγοριοποιήσετε ανά έτος, εάν χρειάζεται.

Υπάρχουν δύο τρόποι που μου αρέσει να οργανώνω τους σπόρους: στυλ καταλόγου καρτών και στυλ βάζου Mason. Η οργάνωση αποθήκευσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας, αλλά ανεξάρτητα από το στυλ που θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για μια αεροστεγή λύση που διατηρεί τους σπόρους ξηρούς και δροσερούς.

Μην ξεχάσετε τα πακέτα σιλικαζέλ σας!

Οργάνωση σπόρων με το στυλ του καταλόγου καρτών

Είστε αρκετά μεγάλοι για να θυμάστε τους καταλόγους καρτών βιβλιοθήκης; Χρησιμοποιήστε ένα ορθογώνιο αεροστεγές δοχείο που είναι αρκετά βαθύ για να αποθηκεύσετε τα πακέτα σπόρων σε όρθια θέση. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι εφαρμόζει καλά όταν είναι γεμάτο. Μου αρέσει αυτή η μέθοδος γιατί όλα τα πακέτα σπόρων ζουν μαζί σε ένα ή δύο δοχεία.

Τα διαχωριστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε πράγματα ακόμα πιο γρήγορα. Οι σπόροι ενός συγκεκριμένου τύπου μπορούν να καταλογιστούν κατά σειρά ημερομηνίας προέλευσής τους, επομένως οι παλαιότεροι σπόροι χρησιμοποιούνται πρώτα.

Αποθήκευση σπόρων για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση σπόρων: Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την επιτυχή αποθήκευση σπόρων για τον κήπο και πώς να τους διατηρήσετε στην καλύτερη κατάσταση για μακροχρόνια αποθήκευση.

Ένα πλαστικό κουτί παπουτσιών μεταμορφώνεται σε κουτί οργάνωσης σπόρων σε στυλ καταλόγου καρτών.

Θα θέλατε ΔΩΡΕΑΝ πόρους όπως ημερολόγια, λίστες ελέγχου και φύλλα εργασίας φύτευσης για να σας βοηθήσουν να οργανωθείτε;

Θα λάβετε αυτά τα υλικά μπόνους με την αγορά του βραβευμένου βιβλίου μου, The Suburban Micro-Farm!

The Suburban Micro-Farm Book

Οργάνωση σπόρων με το στυλ Mason Jar

Τα βάζα Mason σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε σπόρους σε μικρότερες μονάδες. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε σπόρους μικρής διάρκειας στην κατάψυξη, ώστε να μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητά τους μέχρι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ οι σπόροι μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να αποθηκεύονται εντάξει κάτω από το κρεβάτι ή σε ένα ντουλάπι.

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνετε τα βάζα Mason σας θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες αποθήκευσης και από το πόσους σπόρους αποθηκεύετε. Εάν είστε λάτρης της ντομάτας, αποθηκεύστε όλες τις ποικιλίες ντομάτας σας μαζί σε ένα βάζο Mason.

Ή, δοκιμάστε θεματικούς κήπους σε βάζα Mason (που κάνουν υπέροχα δώρα!). Οι σπόροι για έναν ανοιξιάτικο κήπο, έναν κήπο με σαλάτες ή έναν κήπο σάλσας θα μπορούσαν να αποθηκευτούν καλά μαζί σε ένα βάζο.

Αποθήκευση σπόρων για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση σπόρων: Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την επιτυχή αποθήκευση σπόρων για τον κήπο και πώς να τους διατηρήσετε στην καλύτερη κατάσταση για μακροχρόνια αποθήκευση.

Όλες οι ποικιλίες σπόρων μαρουλιού μου ταιριάζουν σε αυτό το βάζο με μέγεθος γαλονιού.

Όπως και να οργανώσετε τους σπόρους σας, φροντίστε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες προέλευσης των σπόρων.

Βιωσιμότητα σπόρων

Καθώς οι σπόροι γερνούν, ο ρυθμός βλάστησής τους μειώνεται φυσικά. Όλοι οι σπόροι θα παραμείνουν βιώσιμοι για τουλάχιστον ένα χρόνο και η σωστή αποθήκευση των σπόρων μπορεί να επιτρέψει σε πολλούς σπόρους να παραμείνουν βιώσιμοι ακόμη περισσότερο. Ακολουθεί μια ιδέα για το πόσο χρόνο μπορούν να διαρκέσουν διαφορετικοί τύποι σπόρων με βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης:

Σπόροι μικρής διάρκειας (1 έως 2 χρόνια):

 • μπάμια
 • κρεμμύδι
 • μαϊντανός
 • είδος δαυκίου
 • πιπέρι
 • γλυκο καλαμποκι

Ενδιάμεσοι σπόροι (3 έως 4 ετών):

 • φασόλι
 • παντζάρι
 • οικογένεια λάχανων (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, κολοράμπι κ.λπ.)
 • καρότο
 • σέλινο
 • μελιτζάνα
 • πράσο
 • μπιζέλι
 • κολοκύθι
 • σπανάκι
 • σκουός
 • ντομάτα
 • γογγύλι
 • καρπούζι

Σπόροι μακράς διαρκείας (5 έως 6 ετών):

Βγάζοντας τους σπόρους σας την άνοιξη

Εάν χρειάζεστε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε τους σπόρους σας την άνοιξη, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μου για την εκκίνηση των σπόρων σε εσωτερικούς χώρους.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πετάξτε τους ληγμένους σπόρους σε ένα άγριο τμήμα του κήπου. Μερικές φορές παράγουν μια σοδειά έκπληξη!
Στον κοινοτικό μας κήπο, κάναμε ένα «Seed Toss» κάθε χρόνο στο εναρκτήριο πάρτι της σεζόν. Ήταν διασκεδαστικό να δούμε τι θα αναπτυχθεί στην άγρια ​​περιοχή! Στον κήπο του σπιτιού μου, παίρνω μια ωραία μικρή έκπληξη κολοκύθας!

Συνολικά, η σωστή αποθήκευση των σπόρων θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επένδυσή σας και να έχετε μια επιτυχημένη περίοδο κήπου με σπόρους υψηλής ποιότητας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας μέθοδος αποθήκευσης σπόρων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar