Αντιμετωπίζοντας την παιδική σας ηλικία – Σκέψεις για τη ζωή και την αγάπη

0
Αντιμετωπίζοντας την παιδική σας ηλικία – Σκέψεις για τη ζωή και την αγάπη

Ακόμα κι αν είσαι ενήλικας, η παιδική σου ηλικία πάντα θα σε επηρεάζει. Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα υποθέτουν ότι όταν γίνεσαι ενήλικας, ελέγχεις πλήρως τα συναισθήματά σου και τις αποφάσεις σου. Η αλήθεια είναι ότι η παιδική σου ηλικία δημιουργεί φίλτρα μέσα από τα οποία ερμηνεύεις τον κόσμο γύρω σου. Όταν γεννιέσαι, είσαι λευκή πλάκα. Δεν έχεις ιδέα αν ο κόσμος είναι καλός, κακός ή αδιάφορος. Μόνο μέσα από τις εμπειρίες που περνάς, μαθαίνεις αν ο κόσμος υποστηρίζει τις ανάγκες σου ή όχι.

Για παράδειγμα, τα παιδιά που αναπτύσσουν ένα διανοητικό φίλτρο ότι είναι ανίκανα, σπάνια αμφισβητούν αυτήν την πεποίθηση, ακόμη και ως ενήλικες. Ένα άλλο παράδειγμα, αν οι γονείς σου ικανοποιούσαν με συνέπεια τις ανάγκες σου – σε έπαιρναν όταν ήσουν στενοχωρημένος, σε τάισαν όταν πεινούσες και έπαιζαν μαζί σου όταν χρειαζόσουν προσοχή, πιθανότατα θα νιώσεις ότι ο κόσμος καλύπτει τις ανάγκες σου. Ο τρόπος που σχετίζεστε με τους άλλους θα είναι πιο υγιής και θα έχετε μια θετική προσδοκία από τους άλλους και θα υποθέσετε ότι είναι καλοπροαίρετοι.

Ωστόσο, αν οι γονείς σας ήταν αμελείς ή καταχρηστικοί και δεν ανταποκρίνονταν πάντα στις ανάγκες σας, θα αισθάνεστε λιγότερο ασφαλείς στον κόσμο και τα φίλτρα σας για τον κόσμο θα είναι διαφορετικά. Ένα παιδί του οποίου η ανάγκη για ασφαλείς προσκολλήσεις δεν ικανοποιείται από τους γονείς του μπορεί να περάσει πολλά χρόνια αργότερα στη ζωή του χωρίς ασφαλείς σχέσεις. Ο εγκέφαλός σας δημιουργεί διαρκώς συνδέσμους και συσχετισμούς μεταξύ των εμπειριών και του τι σημαίνουν για εσάς προσωπικά. Είναι η ερμηνεία μας για τον κόσμο γύρω μας που δημιουργεί την πραγματικότητά μας.

Ας πούμε ότι το σχήμα/φίλτρο σας – το συγκεκριμένο ζήτημα ή η ευπάθειά σας – σχετίζεται με το επίτευγμα. Τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά για εσάς στη δουλειά, αλλά στη συνέχεια θα έχετε μια οπισθοδρόμηση που ενεργοποιεί/ενεργοποιεί το σχήμα σας σχετικά με το επίτευγμά σας – το θέμα σας σχετικά με την ανάγκη να είστε πολύ επιτυχημένοι, ώστε να μην βλέπετε τον εαυτό σας ως αποτυχημένο. Η οπισθοδρόμηση στην εργασία μπορεί να οδηγήσει στο να ενεργοποιηθεί το σχήμα της αποτυχίας (να θεωρηθεί αποτυχία) και στη συνέχεια να αγχωθείς ή να πάθεις κατάθλιψη.

Η σχέση που είχατε με τους γονείς σας θα επηρεάσει τις ενήλικες σχέσεις σας. Αυτό βασίζεται σε Θεωρία προσκόλλησης από τον John Bowlby και υποστηρίζεται από έρευνα. Εάν σας εγκατέλειψαν ως παιδί, θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των ενδείξεων πιθανής εγκατάλειψης ως ενήλικας, ενώ κάποιος που δεν ένιωσε ποτέ εγκατάλειψη ως παιδί μπορεί να αντιδράσει πιο ορθολογικά σε οποιαδήποτε αντιληπτή σημάδια εγκατάλειψης.

αγόρι

Συνήθη φίλτρα ή σχήματα από την παιδική ηλικία

Τα κοινά φίλτρα που έχω δει στη θεραπευτική μου εργασία είναι:

  • Φόβος της εγκατάλειψης – υπάρχει ένας διαρκής φόβος ότι τα άτομα που σας ενδιαφέρουν θα σας εγκαταλείψουν με κάποιο τρόπο ακόμα και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποδηλώνουν. Πιθανότατα θα καταστρέψεις ουδέτερες καταστάσεις και θα δεις κίνδυνο εκεί που δεν υπάρχει – αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
  • Τελειομανία – η ανάγκη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως αυτοαξία είναι στενά συνδεδεμένη με την επιτυχία. Αυτό θα μπορούσε να προέκυψε αν είχατε γονείς που σας έδιναν αγάπη υπό όρους όταν πετύχατε κάτι ή απέσυραν την έγκριση αν δεν τα πήγατε καλά στο σχολείο για παράδειγμα.
  • Μια γενική δυσπιστία προς τους άλλους – εάν οι άνθρωποι που έπρεπε να σας αγαπήσουν και να σας αγαπήσουν σας φέρθηκαν άσχημα, μπορεί να έχετε την τάση να πιστεύετε ότι και οι άλλοι θα σας φέρονται άσχημα.
  • Αίσθημα μοναξιάς και συναισθηματικής ανάγκης – η συναισθηματική στέρηση ως παιδί αφήνει ένα άτομο να αισθάνεται ανίκανο να αυτορυθμιστεί και να ηρεμήσει. Δεν ξέρουν πώς να ηρεμήσουν τον εαυτό τους και συχνά χρειάζονται άλλους για να τους βοηθήσουν να νιώσουν ασφάλεια, ευτυχία και αγάπη. Αγωνίζονται να αγαπήσουν τον εαυτό τους.
  • Το να αισθάνεσαι κατώτερος/όχι αρκετά καλός – είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλούς ενήλικες που έχουν βιώσει τραύμα. Όταν δεν αισθάνεστε αρκετά καλά, μπορεί να αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ανάξιοι ή όπου μπορεί να σας απορρίψουν. Οι αυτοπεριοριζόμενες πεποιθήσεις εμποδίζουν τις ευκαιρίες και επηρεάζουν αυτό που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν. Φυσικά, το να μην αισθάνεσαι αρκετά καλά δεν περιορίζεται στους επιζώντες παιδικού τραύματος – στην πραγματικότητα, έχω διαπιστώσει ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό των πελατών στους οποίους προσφέρω θεραπεία, καθώς και των ανθρώπων γενικά, βιώνουν αισθήματα κατωτερότητας κατά καιρούς ζει. Κάποιοι είναι απλώς καλύτεροι στο να το κρύβουν από άλλους.
  • Σκεπτόμενος άκαμπτα για τον κόσμο – ασπρόμαυρη σκέψη – ως παιδί, δεν είναι πάντα δυνατό να λογικεύσεις όπως θα έκανε ένας ενήλικας. Οι περιορισμένες αντιλήψεις ενός παιδιού για τον κόσμο σημαίνει ότι συχνά κατηγοριοποιούν τα πράγματα σε δύο κατηγορίες: καλό ή κακό, ωραίο ή άσχημο, κακό ή ευγενικό κ.λπ. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας γιατί ένα παιδί πρέπει γρήγορα να αποφασίσει αν ένας κακοποιός γονέας είναι καλός ή κακός σήμερα. Εάν είναι «κακά», το παιδί θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μείνει μακριά από το δρόμο του γονέα του. Σε μια καλή μέρα, είναι ασφαλές να το δεις. Η τάση να χρησιμοποιείται η ασπρόμαυρη σκέψη (επίσης γνωστή ως «όλα ή τίποτα») συχνά οδηγεί σε αυξημένο άγχος, καθώς ο κόσμος σπάνια είναι πίσω και άσπρος. Τα άτομα θα χρησιμοποιήσουν άκαμπτους ορισμούς για να κατανοήσουν τον κόσμο τους. Οι βασικές τους πεποιθήσεις μπορεί να είναι κάπως έτσι: είμαι αποτυχημένος ή επιτυχημένος. Μπορεί επίσης να βλέπουν τους άλλους ως ικανούς ή ανίκανους, καλούς ή κακούς κ.λπ. και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση παιδικές αντιλήψεις. Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν φίλους τη στιγμή που κάνουν κάτι λάθος μπορεί επίσης να είναι παράδειγμα ενήλικα με άκαμπτη σκέψη. Κάποιος δεν είναι το άθροισμα της κακής συμπεριφοράς του – η συμπεριφορά πρέπει να θεωρείται ξεχωριστή από το γενικό πλαίσιο αυτού του ατόμου σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις.
  • Το να βάζεις πάντα τους άλλους πρώτα ή να υποθέτεις ότι οι άλλοι είναι πιο σημαντικοί από εσένα – Στον πυρήνα αυτού του φίλτρου βρίσκεται η πεποίθηση ότι πρέπει να ευχαριστείς τους άλλους. (Ένας χαρούμενος γονέας σημαίνει ότι η κακοποίηση ή ο θυμός τους είναι λιγότερο πιθανό). Η συνεχής ικανοποίηση των αναγκών των άλλων μπορεί να είναι εξουθενωτική. Σου στερεί την ελευθερία γιατί οι επιλογές που κάνεις υπαγορεύονται από τις επιπτώσεις τους στους άλλους ανθρώπους. Η εστίασή σας δεν είναι στον εαυτό σας. Η υποταγή (αυτοθυσία) σου στερεί τη σαφή αίσθηση του τι εσείς επιθυμία και ανάγκη – αυτού που είσαι. Μην είσαι παθητικός, μην αφήνεις τη ζωή να σου συμβεί. Είναι η απόκτηση έγκρισης το κύριο κίνητρό σας; Χρειάζεστε πραγματικά την έγκριση των άλλων; Τελικά, εφόσον εγκρίνετε και νιώθετε ηθικά δικαιωμένοι, δεν χρειάζεστε έγκριση από τους άλλους. Η αναλογία δίνω-πάρε είναι εκτός ισορροπίας, αυτό θα οδηγήσει σε θυμό και δυσαρέσκεια. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινούς τρόπους αντιμετώπισης (π.χ. ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές π.χ. υπερφαγία, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τζόγος κ.λπ.). Μπορεί να έχετε την παράλογη πεποίθηση ότι είναι λάθος να θυμώνετε με τους άλλους, επομένως αρνείστε και καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Η εσωτερίκευση των αναγκών/επιθυμιών σας θα οδηγήσει σε δυσπροσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Μπορεί να καταλήξετε να μεγεθύνετε προβλήματα ή να ανατινάξετε τα μικρά ζητήματα. Ο κρυμμένος θυμός πρέπει να πάει κάπου.
  • Έλλειψη αυτοπειθαρχίας – εάν οι γονείς σας σας άφηναν να κάνετε ό,τι θέλετε και υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος, επίβλεψης ή/και φροντίδας… μπορεί να οδηγήσει σε έναν ενήλικα που δεν έχει αυτοπειθαρχία. Αν δεν διδασκόταν ως παιδί, μπορεί να λείπει ως ενήλικας. Οι γονείς που ενθαρρύνουν απαλά τα παιδιά τους να βοηθήσουν στο σπίτι (εργασίες κατάλληλες για την ηλικία τους) να κάνουν την εργασία τους κ.λπ. βοηθούν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους μια αίσθηση πειθαρχίας που ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανάπτυξη και τη βελτίωση αυτών των ικανοτήτων είναι να κάνετε ορισμένες ενέργειες ή δραστηριότητες, τις οποίες θα προτιμούσατε να αποφύγετε να κάνετε λόγω τεμπελιάς, αναβλητικότητας, αδυναμίας, ντροπαλότητας κ.λπ. Κάνοντας πράγματα που συνήθως δεν σας αρέσει να κάνετε. ή νιώθετε πολύ τεμπέλης για να το κάνετε, ξεπερνάτε την υποσυνείδητη αντίστασή σας, εκπαιδεύετε το μυαλό σας να σας υπακούει, ενισχύετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις και αποκτάτε εσωτερική δύναμη. Οι μύες δυναμώνουν αντιστεκόμενοι στη δύναμη των μπάρα. Η εσωτερική δύναμη επιτυγχάνεται με την υπέρβαση της εσωτερικής αντίστασης.
  • Δυσκολεύομαι να μιλήσω για συναισθήματα – η συναισθηματική αναστολή είναι μια μαθημένη συμπεριφορά που εμφανίζεται όταν τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους να είναι στωικοί και μη εκφραστικοί. Πολλοί πελάτες που βλέπω θα πουν ότι δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους αν αυτό δεν γινόταν στο σπίτι τους ως παιδί. Η στοργή ισχύει επίσης – καμία στοργή ως παιδί από τους γονείς δεν μπορεί να οδηγήσει σε έναν ενήλικα που δεν είναι από τη φύση του στοργικός. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να είναι διαφορετικοί από τους γονείς τους και μαθαίνουν τα μαθήματα από την παιδική τους ηλικία, αλλά δυστυχώς, πολλοί γονείς επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν οι γονείς τους.

Αξίζει σίγουρα να εξερευνήσετε τις βασικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχετε. Ίσως εξακολουθείτε να αντιλαμβάνεστε τον κόσμο με παιδικό τρόπο χωρίς να το καταλαβαίνετε. Τώρα που είστε ενήλικες έχετε περισσότερο έλεγχο και την ικανότητα να μιλήσετε και να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μπορείτε να ενημερώσετε τις πεποιθήσεις σας για το παρελθόν και μπορεί να είναι το πιο απελευθερωτικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα φίλτρα που μπορεί να έχετε από την παιδική σας ηλικία, θα δημιουργήσω μια αναφορά για εσάς (μεταξύ 4-8 σελίδων) μόλις απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο. Το κόστος για την αναφορά παιδικών πεποιθήσεων/φίλτρου είναι 45,00 £

Παρακαλούμε στείλτε email για περισσότερες πληροφορίες: [email protected] Θέμα: Αναφορά παιδικών πεποιθήσεων.

Η πληρωμή γίνεται αποδεκτή μέσω Paypal.

Φωτογραφία από Bekah Russom επί Ξεβιδώστε

Φωτογραφία από Γκάρετ Τζάκσον επί Ξεβιδώστε

Schreibe einen Kommentar